Zopár dobrých tipov, ako naučiť psa poslušne sedieť v aute

Prevoz psa môže byť celkom obyčajnou jazdou, ale aj nepríjemnou skúsenosťou, ktorá vie ohroziť bezpečnosť. Preto je dobré, keď psa už od malička budete učiť, že jazda autom nie je nič stresujúce.
Vydané  Text: 
### **Prečo psy neznášajú cestovanie autom?** Tréneri psov tvrdia, že jeden z hlavných dôvodov, prečo psy neznášajú cestovanie autom, je ich prvá skúsenosť. Keď sa prvýkrát viezli v aute, s najväčšou pravdepodobnosťou to bolo pri prvom a definitívnom odlúčení od matky, ďalšie jazdy autom potom znamenali cestu k veterinárovi. Psom sa skrátka auto spája s negatívnymi udalosťami, dôsledkom čoho sú nervózni aj pri inak pokojnej jazde. Aj staršieho psa je možné naučiť, že sa nemá čoho báť, keď ho budete autom voziť smerom k lesu na prechádzky, ale najlepšie je začať ešte vtedy, keď je šteňa. ### **Hlavné je odbúranie strachu** Keď vezieme psa v aute, väčšinou je to skutočne preto, že s ním máme namierené k zverolekárovi. Takým veciam sa skrátka nevyhneme, ale môžeme aspoň psíka pripraviť na samotnú jazdu tým, že mu ju spríjemníme. Takouto metódou sa postupne stane uvoľnenejším a jazdu si bude spájať skôr s pozitívnymi vecami. Možno, že sa na cestu autom začne dokonca tešiť.
### **Kŕmenie blízko auta alebo priamo v aute** Ak sa zviera bojí auta, dobrou metódou je spraviť ho sympatickejším vďaka strave a pochúťkam. Najlepšie je začať tým, že misku s jedlom položíte vedľa auta a potom ju v priebehu dní budete postupne posúvať. Nakoniec, ak je to možné, môžete psa nakŕmiť priamo v interiéri auta. Tu už nehovoríme o miske plnej mäsa, ale skôr o pochúťkach, ktoré majú psíkovia radi. ### **Občasné usadenie do auta aj bez výletu** Posadiť šteňa na pár minút denne do auta bez príčiny môže tiež pozitívne ovplyvniť jeho vzťah k vozidlu. Pes si začne auto spájať s bežným životom, nie s niečím stresujúcim. Keď sa s ním v aute trocha pohráte, bude sa v ňom cítiť bezpečne a nebude vymýšľať. ### **Zapojte auto do hry** Znie to zvláštne, ale keď váš pes rád naháňa loptičky alebo piškóty, ktoré mu hodíte, vhoďte ich občas aj do otvoreného auta. Pes postupne prestane vnímať auto ako cudzí nebezpečný priestor, práve naopak – bude ho považovať za súčasť svojho „ihriska“.
### **Nechajte v aute niečo, čo je psovi blízke** Hračky, obľúbenú piškótu alebo dokonca pelech, na ktorom doma leží. To sú veci, ku ktorým má taký pes vytvorený silný vzťah a keď ich nájde v aute, môže sa cítiť oveľa bezpečnejšie a komfortnejšie. Dobrým riešením je mať pre psa samostatnú tašku alebo pelech, v ktorom vysedáva iba príležitostne. S našou čivavou to funguje výborne a každú cestu autom zvláda perfektne práve vďaka tomu, že má svoje bezpečné útočisko – tašku. Keď sme tašku niekoľkokrát nezobrali so sebou, jazda autom nebola pre psíka komfortná a bolo vidieť, že má strach. Stačí pritom tak málo, aby bol v interiéri a medzi všetkým pasažiermi pokoj.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.