DOPRAVNÁ PORADŇA

Ako odbočiť doľava v križovatke: pred alebo za protiidúcim vozidlom? Dopravná poradňa

Odpovedáme na otázku čitateľa o tom, ako správne prechádzať cez križovatku, keď aj protiidúce vozidlo odbočuje doľava.

Správne a rýchle vyhodnotenie dopravných situácií je základom bezpečnej jazdy.
Vydané  Text: 

Motoristi sa musia učiť celý život

Motoristi často robia za volantom nebezpečné chyby, pretože si nie sú istí správnym riešením bežných dopravných situácií. Toto sa často stáva v prípade, keď sa ocitnú pred rozhodnutím, ktoré vyžaduje rýchlu reakciu.

Napríklad, keď sa stretnú s neprehľadnou alebo inak komplikovanou križovatkou, niektorí motoristi sa môžu cítiť zmätení a nevedia, ako správne dávať prednosť v jazde a kam vôbec odbočiť. S nesprávnou interpretáciou dopravných značiek alebo neznalosťou pravidiel môžu rýchlo dospieť k nebezpečným a prchkým rozhodnutiam, ako je nedanie prednosti v jazde či prejazd na červenú po príliš dlhej chvíli váhania.

Dôležité je, aby sa motoristi vždy zabezpečili dostatočnými informáciami o pravidlách cestnej premávky. Je nevyhnutné, aby si uvedomili, že správne a rýchle vyhodnotenie dopravných situácií je základom bezpečnej jazdy.

Kľúčový faktor v minimalizovaní rizika dopravného konfliktu je prax, ale aj konštantné vzdelávanie sa o novinkách platných pre motoristov.

Príklady, že zákony a predpisy sa skutočne menia, sledujeme neustále: niekoľkokrát ročne sa novelizuje zákon o cestnej premávke, vyhláška o dopravnom značení a ďalšie súvisiace zákony a vyhlášky. Najväčšia zmena v posledných rokoch nastala v roku 2009, kedy bol niekdajší cestný zákon nahradený moderným Zákonom o cestnej premávke č. 8/2009.

Na križovatke odbočiť doľava

Dnes sa ako na reakciu na čitateľskú otázku budeme venovať ďalšej každodennej situácii z našich ciest, s ktorou si občas motoristi nevedia dať rady.

Inzercia

Dopravná situácia je vykreslená na priloženej ilustrácii:

Dve oproti idúce vozidlá, modré a červené, majú zámer v križovatke odbočovať doľava. Majú sa ich cesty križovať alebo majú odbočovať ešte predtým, teda aby sa vzájomne priblížili pravými bokmi?

Vodiči červeného a modrého vozidla majú na prvý pohľad dve možnosti: buď odbočia doľava pred sebou, alebo za sebou, čím by sa ich predpokladané trasy mali krížiť.

V reálnych podmienkach môže vždy záleží na skutočnom vyhotovení križovatky, nakreslených jazdných pruhoch a polohe prináležiacich ciest, na ktoré motoristi mienia odbočovať.

V tomto prípade uvažujme o ideálnej križovatke v tvare +  a o tom, že obaja motoristi prichádzajú v rovnakom čase.

Správne riešenie podľa zákona

Na nachádzanie správneho riešenia tejto „dopravnej hádanky“ použijeme predpisy platné v Zákone o cestnej premávke č. 8/2009. Ten býva často nesprávne označovaný ako cestný zákon.

Podľa § 19 zákona o cestnej premávke platí, že ak vodiči protiidúcich vozidiel odbočujú vľavo, vyhýbajú sa vľavo. Vyhýbať sa vľavo znamená, že mojím vozidlom budem viac naľavo, a tak protiidúce vozidlo prejde popri mojom pravom boku.

Správne riešenie pri odbočovaní vľavo v križovatke v súlade s § 19 zákona o cestnej premávke

Toto riešenie môže byť na mnohých križovatkách v rozpore s intuíciou, pretože reálne vyhotovenie niektorých križovatiek môže motoristu doslova podnecovať k tomu, aby nechal protiidúce vozidlo prejsť popri svojom ľavom boku a zmeniť smer jazdy až vtedy, keď protiidúce vozidlo celkom prejde. Takýto postup by mohol byť príčinou nasledujúceho blokovania dopravy ďalšími vozidlami v poradí.

Dôležité je teda riadiť sa predpismi, a to najmä pre prípad, že dôjde k škodovej udalosti alebo dopravnej nehode – vtedy totiž bude musieť jeden z motoristov niesť zodpovednosť a zo svojho PZP platiť škody na druhom vozidle.

Na tomto mieste ešte stojí za zmienku upozornenie, že vyššie opísaný manéver nie je vyhýbanie. Na vyhýbanie sa vzťahuje § 18 a platí, že vodiči protiidúcich vozidiel sa vyhýbajú vpravo. Vyhýbaním sa rozumie napríklad manéver, ktorý motorista robí, keď sa uprostred vozovky nachádza prekážka.

Celé znenie § 19 ods. 3) o odbočovaní:

  • Pred odbočovaním vpravo vodič je povinný zaradiť sa čo najbližšie k pravému okraju vozovky. Ak pritom musí s ohľadom na rozmery vozidla alebo nákladu vybočiť zo smeru svojej jazdy vľavo, vždy dáva len znamenie o zmene smeru jazdy vpravo. Pred odbočovaním vľavo vodič je povinný zaradiť sa čo najďalej vľavo v časti vozovky určenej pre jeho smer jazdy s ohľadom na rozmery vozidla alebo nákladu a šírku vozovky; to neplatí pre cyklistu. Ak vodiči protiidúcich vozidiel odbočujú vľavo, vyhýbajú sa vľavo.

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

Môžem cúvať na jednosmernej ceste? Kedy mi za to nehrozí pokuta?

Môžete prísť o vodičák, keď prejdete cez oranžovú? Otázky a odpovede o semaforoch / Dopravná poradňa

Kto má prednosť? Dopravná hádanka z praxe má podľa zákona jednoznačné riešenie

 

 





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.