Fotogaléria:Cesty sú bezpečnejšie

Väčší, krajší a hlavne rýchlejší! Aj takto by sme vedeli opísať nástupcu legendárneho Bugatti Veyron.


Medzi najzaujímavejšie novinky na autosalóne v Ženeve určite patrí nástupca modelu Bugatti Veyron. Tak ako tomu bolo pri predchádzajúcich modeloch, aj nový Chiron posúva hranice možného na novú úroveň. Ambícia nového modelu je jasná. Chiron chce byť najrýchlejším produkčným superšportom planéty a podľa technických údajov, za ktoré by sa nemuselo hanbiť nie jedno súkromné lietadlo, má k tomu dobre našliapnuté.

Tvary Chironu naznačujú na spriaznenosť s modelom Veyron. Jeho tak trochu barokové tvary nahradili hrany. Auto teraz pôsobí modernejším a agresívnejším dojmom. Zadnej časti dominuje elegantný 1,6 metra široký LED pás zadných svetlometov.

Nové Bugatti možno pôsobí ľahším dojmom, v skutočnosti je však Chiron o 155 kilogramov ťažší ako Veyron a dosahuje celkovú hmotnosť až 1995 kg. Auto narástlo aj do strán (dĺžka +82 mm, šírka +40 mm, výška +53 mm), z čoho profituje hlavne posádka.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Aj napriek tomu, že sa jedná o plnokrvný superšport, Bugatti nezabúda ani na luxus v interiéri. Zákazníkom dopraje špičkový audio systém, WiFi či 31 farebných odtieňov kože. Čerešničkou na torte je tachometer, ktorý končí údajom 500 km/h. Tuto rýchlosť samozrejme nedosiahnete. Auto je totiž obmedzené „len“ na 420 km/h.

Okrem konštrukcie, ktorá je tvorená primárne karbónovými materiálmi a ultraľahkými zliatinami, nesie zásluhu na maximálnej rýchlosti hlavne motor. V objeme ôsmych litrov znie symfónia 16 valcov, ktoré s pomocou štyroch turbodúchadiel dokážu vyvinúť až 1 479 koní a 1 600 Nm krútiaceho momentu už od 2 000 otáčok za minútu. To je o takmer 300 koní viac ako pri Bugatti Veyron! Aj vďaka tomu dokáže Chiron pokoriť stokilometrovú hranicu za 2,9 sekundy.

Za astronomickú môžeme považovať aj cenu vozidla, ktorá je určená na 2,4 milióna eur. Aj napriek vysokej cene je o auto pomerne veľký záujem a už sa registrovalo vyše 170 záujemcov so zlatou kreditkou v peňaženke, ktorí museli zložiť zálohu aspoň 200 000 eur. Bugatti plánuje celkovo vyrobiť 500 exemplárov tohto modelu.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!