Ochráni sprej WD40 tabuľku s EČV pred znečistením? Otestovali sme známy lifehack

Neverte všetkému, čo nájdete na internete.
Vydané  Text: 
Vedeli ste, že **ako vodič vozidla máte zodpovednosť za čitateľnosť tabuľky s evidenčným číslom vozidla**? Podľa Zákona o cestnej premávke nesmie byť evidenčné číslo prekryté alebo nečitateľné, a to sa týka aj znečistenia. Napriek tomu na cestách často vidíme automobily, ktoré majú predovšetkým zadné tabuľky s evidenčným číslom natoľko znečistené, že sa údaje na nich nedajú prečítať. Najhoršie pritom je, že samotný motorista počas jazdy vôbec nemusí tušiť, že má toto evidenčné čislo nečitateľné. Na internete sa občas objavuje tip, ako si zabezpečiť čistotu evidenčného čísla aj bez pravidelného umývania. Vraj stačí použiť známy sprej [WD40, o ktorom sme písali aj v samostatnom príspevku](https://www.autoviny.sk/reportaze/119781/z-coho-je-vyrobeny-znamy-olej-wd40), ktorý na tabuľke údajne vytvorí tenký neviditeľný film. Mazivo, ktoré dokáže rozhýbať takmer čokoľvek, na čo si len spomeniete, má vďaka hydrofóbnym vlastnostiam odraziť naletujúce kvapky so zmesou nečistôt a tak zachovať tabuľku dlhšie čistú. O pravdivosti tohto triku však môžeme diskutovať. Vyskúšali sme to aj my a s výsledkom, ktorý nás vôbec nepotešil. Zdanlivo logický predpoklad o vrstve, ktorá odpudzuje vlhkosť, **v reálnych podmienkach nefunguje**. Aj keď sme evidenčné číslo pokryli mazivom len spolovice, aj na nej sa po jazde dlhej asi 20 kilometrov objavili práve také nečistoty, ako na druhej neošetrenej polovici tabuľky.
Po prejazdení niekoľkých kilometrov po daždi boli na tabuľke nalepené nečistoty na oboch poloviciach: aj na tej ošetrenej, aj neošetrenej. Zdá sa dokonca, že úplne rovnako.
**Nie je teda pravdou, že by sprej WD40 ochránil tabuľky s evidentným číslom pred nadmerným znečistením**, čo napokon potvrdzuje aj [ruský YouTube kanál Повтори АвтоХак vo svojom videu](https://www.youtube.com/watch?v=t42I1oobjv0). Autor videa nastriekal olej aj na zadnú cúvaciu kameru, ktorá bola takisto po jazde znečistená. Dokonca autor videa objavil nový problém, s ktorým sme sa však my nestretli – nečistoty na tabuľke s evidenčným číslom sa na olej nalepili, takže sa odstraňovali ešte náročnejšie.

Z čoho je vyrobený známy olej WD40?

Receptúru si výrobca dodnes ani len nepatentoval!




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.