Nedajte sa po nehode obrať o peniaze! Februárový auto motor a šport je v predaji s množstvom nových tém a testov!

Februárové vydanie časopisu auto motor a šport je v predaji od pondelka 24. januára, prinášame vám výber z jeho obsahu.
Vydané  Text: 
* **auto motor a šport je najčítanejší motoristický časopis na Slovensku**; * **od pondelka 24. januára 2022 je v predali jeho februárové vydanie**; * **na titulke je elektromobil KIA EV6 a tri dostupné SUV**: Suzuki S-Cross, Dacia Duster a DongFeng Glory 580; * **pútačmi februárového čísla sú nehody na parkoviskách a ako sa nedať obrať o peniaze po škodovej udalosti** a analytický pohľad na **rastúci záujem motoristov o kórejské automobily**; * **príloha EXTRA je tentokrát venovaná téme Aftersales**, alebo aj popredajným službám; * **[ELEKTRONICKÉ PREDPLATNÉ AUTO MOTOR A ŠPORTU: Nezabudnite, že s online predplatným ušetríte polovicu!](https://www.autoviny.sk/info/118217/predplatne-auto-motor-a-sport)** V tomto príspevku prinášame pohľad dovnútra najnovšieho čísla časopisu, zverejňujeme kompletný zoznam testov áut vo vydaní, výber niektorých strán a tiež úplný obsah auto motor a šport č. 02/2022 (na konci).

### Testy áut v čísle *(číslo strany, výrobca a model)*
* 48 **BMW M440i Cabrio** * 57 **Cupra Formentor** * 54 **Dacia Duster** * 46 Dongfeng Glory 580 * 100 Honda CRF 300L * 44 **Hyundai Ioniq 5** * 34 **Kia EV 6** * 26 Kia Sportage * 56 Mazda MX-30 * 52 Mitsubishi Space Star * 42 Peugeot 3008 * 28 Renault Megane * 28 SEAT Leon * 96 **Suzuki Jimny** * 38 **Suzuki S-Cross** * 58 **Škoda Enyaq iV** * 102 VW Multivan * 68 **VW Taigo**
### Vyberáme z obsahu:
* **ZAHRIEVACIE KOLO S NOVOU KIA SPORTAGE**: Tento bestseller medzi SUV si dal za úlohu nanovo definovať očakávania vo svojej triede. Robí tak prvotriednym spracovaním a kvalitou, rozsiahlou ponukou štandardných aj vysoko elektrif kovaných pohonných jednotiek, výbavou, dizajnom aj bezpečnosťou. Nová Kia Sportage piatej generácie toho prináša viac po všetkých stránkach. Spája protiklady, je odvážna a pozýva vás užiť si s ňou dobrodružstvá na cestách aj mimo nich!
* **Najdôležitejšie automobily roku 2022**: [V januárovovom čísle sme vám priniesli prehľadný kalendár](https://www.autoviny.sk/novinky/123143/januarovy-auto-motor-a-sport-vychadza-s-3-prilohami-anketou-a-sutazami-o-celkom-171-cien), ktorý hovorí, kedy môžeme v priebehu roka očakávať nové modely jednotlivých automobiliek. Teraz prinášame bližší pohľad na to, čím chcú tieto novinky očariť.
* **POROVNÁVACÍ TEST Renault Megane vs. SEAT Leon**: Renault vložil do plug-in verzie Megane veľké technické úsilie. SEAT zasa stavia na osvedčenú hybridnú technológiu. Dokáže Leon udržať v porovnávacom teste krok?
* **TEST KIA EV6: ELEKTRIZUJÚCI PRIEKOPNÍK**. Kia EV6 nie je prvým modelom značky s čisto elektrickým pohonom. Je však prvým vozidlom, ktoré ako čisto elektrické vznikalo a okrem elektriny neponúka žiadnu alternatívu pohonu v kombinácii so spaľovacím motorom.
* **TEST Suzuki S-Cross 1.4 Boosterjet Hybrid: JEDNODUCHÁ VOĽBA**. Suzuki vynovilo svoje obľúbené SUV a zjednodušilo jeho názov na S-Cross. Na svet sa pozerá s výrazne odvážnejšou prednou časťou a prepĺňanému benzínovému motoru pomáha malý elektromotor. To znie ako zaujímavá kombinácia. Boli sme zvedaví na prax.
* **TEST BMW M440i xDrive Cabrio: NAJLEPŠIA ŠTVORKA?** Kabriolety sú skvelé stroje na zážitky, ale väčšinou preferujeme modely s pevnou strechou. V prípade BMW M440i však prvýkrát robíme výnimku.
* **DLHODOBÝ TEST Škoda Enyaq iV 80 First Edition Plus: VITAJ V REDAKCII!** Do dlhodobej redakčnej fl otily pribudol ďalší elektromobil: legendárny BT-ENYAQ v krásnej špecifi kácii. Než sa pustíme do zažívania spoločných zážitkov, poďme si ho bližšie predstaviť práve vo februárovom čísle časopisu auto motor a šport.
* **PORADCA PRI KÚPE | VOLKSWAGEN TAIGO: SUV DO KAŽDEJ RODINY!** Nový model Volkswagenu sa tešil mimoriadne veľkému záujmu ešte pred tým, než sa otvorili jeho cenníky. Ak naňho tiež máte zálusk, poradíme vám, ktorú verziu si vybrať.
* **SERVISNÁ TÉMA: HYBRID V F1 alebo BLUDNÉ CESTY HYBRIDOV V AUTOMOBILOVOM ŠPORTE**. Donedávna dominoval vo Formule 1 Mercedes-Benz. To sa v uplynulej sezóne vďaka silnej konkurencii zmenilo. Prečo to tak je a aké neuveriteľné technické bujnenie propozície vyvolali, vysvetľuje konštruktér motorov profesor Dr. Fritz Indra.
* **SERVIS: TECHNICKÁ A EMISNÁ KONTROLA**. Aby vám TK a EK nezasadili K.O. – Pre mnohých vodičov je pravidelná technická a emisná kontrola nočnou morou. Avšak ak sa o svoje auto dobre staráte, strach mať nemusíte. Stačí pritom len tak málo.
* **SERVIS: POROVNÁVACÍ TEST ŠTARTOVACÍCH POWERBÁNK**. Mnohé autobatérie v zime opätovne zlyhávajú. S praktickými pomocníkmi pre batérie by premostenie bez vonkajšej pomoci malo byť detskou hrou. Funguje to? Otestovali sme desať zariadení.
* **OBYTNÉ AUTOMOBILY: ČO PRINÁŠA NOVÁ SEZÓNA?** Na minuloročnom jesennom veľtrhu Caravan Salon v Düsseldorfe mohli návštevníci vidieť celé spektrum obytných vozidiel – od kempingového vanu po luxusný obytný autobus. Prinášame niekoľko noviniek pre sezónu 2022.
* **SUZUKI JIMNY A NORKOVÝ DOMČEK.** Ako sa to celé zbehlo: Sotva sa podarilo vyriešiť homologizáciu Suzuki Jimny pre európsky trh, hneď sme na neho niečo zavesili – obytný príves Mink 2.0 Sport Camper, sympatický jednopriestorový off-roadový karavan z Islandu. Poďme teda von!
* **CESTOPIS: Volkswagen California Beach v Dolomitoch – EURÓPSKY PRÍRODNÝ RAJ OBYTNÝM AUTOM**. Keď sme na začiatku leta dostali od Volkswagenu ponuku požičať si Californiu Beach, nastala pre nás ťažká úloha – vymyslieť, kam sa vydáme. Hlavné parametre boli, aby bola destinácia exotická, ale zároveň aby nebola príliš ďaleko.
* **RELY DAKAR: BLESKOVO CEZ PÚŠŤ**. Ekológia už dorazila aj na najnáročnejšie motoršportové dobrodružstvo na svete. Tradičný súboj terénnych pick-upov od Toyoty a bugín od Prodrive spestrilo elektrické Audi.
* **TO NAJLEPŠIE, ČO SME TESTOVALI V ROKU 2021**. Ak sa ešte raz neobzriete za autom popri tom, ako od neho odchádzate, vybrali ste si nesprávne auto.“ V roku 2021 našimi rukami prešlo množstvo zaujímavých áut. Za týmito by sme sa radi ešte raz obzreli… ### Kompletný obsah auto motor a šport č. 02/2022 **JAZDY A TESTY** * 26 **Kia Sportage** získala v novej verzii tvár, za ktorou sa otočíte a špičkovú techniku. * 28 **Renault Megane a SEAT Leon** zviedli tvrdý boj medzi novými technológiami. * 34 **Kia EV 6** stavila na dizajn. V interiéri však ponúka veľmi nevšedné prvky. * 38 **Suzuki S-Cross** sa pripomína v novej generácii. V mnohom odhodlanejšej. * 42 **Peugeot 3008**, pohon všetkých kolies, hybrid. Čo chce povedať táto kombinácia? * 44 **Hyundai Ioniq 5**, elektromobil s pohonom zadných kolies. Potešenie pre jazdca? * 46 **Dongfeng Glory 580** ukazuje, ako sa dá stále zohnať veľké auto za málo peňazí. * 48 **BMW M440i Cabrio** vracia spomienku na divoké letno plné nespútanej zábavy. * 52 **Mitsubishi Space Star** podstúpilo nevšednú plastiku. Je z neho infl uencerka? * 54 **Dacia Duster** využíva okrem benzínu aj plyn. Na názor sme sa spýtali peňaženky. * 56 **Mazda MX-30** a život s elektromobilom v zime. Zisťovali sme vplyv na dojazd. * 57 **Cupra Formentor** vo verzii s relatívne skromným motorom. Zábava či úžitok? * 58 **Škoda Enyaq iV** prišla na dlhodobý test. Jej ambície sú vysoké, my zvedaví. **PREDSTAVUJEME** * 16 **Novinky na rok 2022**, prehľad toho najzaujímavejšieho, čo príde na trh. **TAJNÉ PROJEKTY** * 24 **Automobilka Mini** sa pripravuje na zaujímavé zmeny modelov a pohonov. **EXTRA** * 62 **Aftersales**, alebo aj popredajné služby. Magický mix pre blaho zákazníkov. **SERVIS** * 68 **VW Taigo** ponúka viaceré výbavy, motory a prevodovky. Poradíme s výberom. * 72 Slovník automobilových pojmov má ďalšiu časť plnú ďalších vysvetlení. * 74 **Hybridná technika v motoršporte** priniesla najmä veľké výzvy pre tímy. * 78 **Technická kontrola**, alebo STK, je veľkým strašiakom. Vieme, na čo pozor! * 82 Nehoda na parkovisku nie je príjemná, poradíme ako sa nepopáliť. * 84 **Predaje nových áut majú na Slovensku** za sebou ďalší pandemický rok. * 86 **Prenosné powerbanky** pomôžu, keď to batéria v zime už vzdala. **LIFESTYLE** * 92 **Karavany ukázali nové trendy** pri cestovaní bez obmedzení. * 96 **Suzuki Jimny** ako auto na kempovanie? So správnym prívesom bezpochyby. * 100 **Honda CRF 300L** zvláda terén aj cestu, pokiaľ veľmi chcete, aj leto a zimu. * 102 **VW Multivan** sa vydal na cestu do Dolomitov. Robili sme mu spoločnosť. **ŠPORT** * 112 **Formula 1** síce sezónu už zatvorila, no zostali nedopovedané príbehy. * 114 **Rely Dakar** opäť ponúkla zaujímavé momenty a strhujúce súboje. **FASCINÁCIA** * 118 **Najzaujímavejšie autá**, výber našich naj vozidiel za uplynulý rok. **RUBRIKY** * 6 Editoriál * 8 Zahrievacie kolo * 110 Tiráž * 128 Pripravujeme * 130 Čísla








Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.