Američania už otestovali bezpečnosť Lexusu RX, zvíťazil na všetkých frontoch (VIDEO)

Špeciálne „plus“ navyše Lexus RX získal v súvislosti s bezpečnosťou detí a nadobudol tiež prestížne ocenenie Top Safety Pick.
Vydané  Text: 
Lexus RX sa v modelovom roku 2015 preukázal ako veľmi bezpečné SUV, keď ho EuroNCAP ohodnotilo piatimi hviezdičkami. Testované vozidlo sa dočkalo priaznivých hodnotení prakticky vo všetkých sledovaných oblastiach, od ochrany posádky po asistenčné systémy a ochranu chodcov. Nový Lexus RX, ktorý nesie označenie modelového roku 2020, bol najnovšie podrobený dôslednému testu bezpečnosti v americkom inštitúte pre bezpečnosť cestnej premávky (IIHS), kde obstál opäť s vynikajúcimi výsledkami. Kompletný zoznam testovaných faktorov a ich hodnotení nájdete priamo na stránke [IIHS: 2020 Lexus RX](https://www.iihs.org/ratings/vehicle/lexus/rx-4-door-suv/2020) a jedná o vskutku zaujímavý pohľad. Na stránke môžete sledovať záplavu zelených hodnotení „G“, čo je v metodike označenie najvyššieho možného hodnotenia. Američania používajú štvorbodovú stupicu, na rozdiel od európskej päťbodovej v podobe hviezdičiek a percent.
Nárazový test Lexusu RX v modelovom roku 2020 podľa IIHS
„Nový Lexus RX dosiahol najvyššie hodnotenie vo všetkých šiestich nárazových testoch. To znamená pri testoch čelného nárazu strednou časťou vozidla, prednou časťou na strane vodiča a spolujazdca, bočnom náraze, pevnosti strechy a ochrany hláv spolujazdcov. V najnovšej verzii SUV Lexusu väčšiu bezpečnosť zabezpečujú dodatočné úpravy spodného nárazníka a konštrukcia vozidla. Pri výrobe nového RX inžinieri využili techniku laserového zvárania, dodatočné bodové zvary a aplikovali veľmi pevné lepidlá na najdôležitejších bodoch podvozku,“ uvádza sa v správe od výrobcu. Našli sa však aj detaily, ktoré neboli hodnotené priaznivo: napríklad LED svetlomety sú považované za príliš silné, oslnivé. „Nový RX je štvrtým modelom Lexusu, ktorý bol tento rok ocenený inštitútom IHHS. Najvyššie hodnotenie Top Safety Pick + už predtým získali modely ES, UX a NX,“ uzatvára oficiálna správa Lexusu.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »