Výber 10 najrýchlejších elektromobilov: prekvapením je Kia, zaradila sa medzi prémiové značky

Záujem verejnosti o tému „Sports EV“ za uplynulý rok narástol na štvornásobok, čo dokazujú výsledky z vyhľadávania na internete. Dnes je na trhu dostatok športových elektromobilov, aby bolo z čoho vyberať a nižšie uvádzame desiatku s najlepšou akceleráciou. S Porsche a Teslou počíta azda každý, no že sa na poprednú pozíciu dostala aj Kia, je prekvapenie.
Vydané  Text: 
### Záruka na elektromobil je silným argumentom ku kúpe Aj keď si to dnes nemyslíte, čoskoro sa vaše antipatie k elektromobilom zmenia na sympatie a možno, že už vaše budúce nové auto bude jazdiť výlučne na elektrinu. Nemožno sa tomu čudovať, pretože elektrické autá prekonali počas desiatich rokov významný skok vpred a automobilky aktívne pracujú na tom, aby si v očiach verejnosti napravili reputáciu aj v otázke životnosti trakčných akumulátorov. Preto dnes automobilky dávajú na batérie v elektromobiloch záruku, ktorá je násobne dlhšia ako základná zákonom stavenovená záruka. Napríklad KIA EV6 v meste prejde 687 km, nabije sa za 18 minút a má záruku 7 rokov, niektoré ďalšie automobilky zasa ponúkajú záruku 8 rokov/160 000 km (napr. Opel, Renault, Nissan) alebo až 10 rokov (Mercedes EQS). ### Elektromobily sú stále dostupnejšie, ale nie lacnejšie **Elektrické autá sa tak postupne stávajú racionálnou voľbou aj pre bežných motoristov**, ak sú ochotní znášať vyššie počiatočné nadobúdacie náklady. Stále sú elektromobily drahšie ako ostatné vozidlá so spaľovacími motormi a nikdy ani lacnejšie nebudú, keďže neustále u nás i vo svete rastie životná úroveň, náklady na energie, služby, mzdy i technologická a bezpečnostná výbava automobilov. Hoci sa často avizuje príchod **novej generácie batérií**, ktoré budú energeticky výdatnejšie a pritom ľahšie a lacnejšie, nový elektrický automobil pod 10-tisíc eur už zrejme nikdy v predaji neuvidíme. Napokon, aj **[najlacnejší elektromobil na trhu DACIA SPRING](https://www.autoviny.sk/testy/123751/test-dacia-spring-tyzden-s-lacnym-elektromobilom-dopadol-ovela-lepsie-ako-by-ste-si-mysleli)** začína na cene 19 000 eur (*v čase vydania tohto príspevku*). Ešte väčší zmysel dáva **nákup elektromobilu** zákazníkom, pre ktorých nadobúdacia cena nezohráva tak významnú úlohu, sú to predovšetkým priaznivci prémiových značiek a športových alebo luxusných modelov. Dokonca **cenové relácie modelov Mercedes-Benz Triedy S a Mercedesu EQS sa prekrývajú**, takže zákazník sa môže sústrediť na to, čo ho na aute zaujíma viac – funkcie, komfort, bezpečnosť, jazdné vlastnosti, spoľahlivosť. Vo všetkých týchto ohľadoch môžu byť elektromobily rovnako zaujímavé ako autá na benzín a naftu, pritom v otázke akcelerácie, dynamiky a pružnosti motorov sú obyčajne ešte lepšie ako ich spaľovacie náprotivky. ### TOP10 najrýchlejších elektromobilov Zostava desiatich najrýchlejších elektromobilov na trhu vznikla porovnaním ich maximálnej možnej rýchlosti bez elektronického obmedzovača a akcelerácie z nuly na rýchlosť 100 km/h. Spoločnosť USwitch takto vypočítala skóre rýchlosti, v ktorej maximálny možný počet bodov je 10. Síce ho nedosiahlo žiadne vozidlo, niektoré sa k tomuto ultimatívnemu výsledku veľmi priblížilo: Porsche Taycan Turbo S, Tesla Model 3 Performance, Audi e-tron GT RS, ale aj neprémiový model Kia EV6 GT.

Priečka

Športový elektromobil (odkaz smeruje na náš test)

Zrýchlenie 0-100 km/h (sekundy)

Najvyššia rýchlosť (bez obmedzovača)

Skóre rýchlosti (max. rýchlosti vs. akcelerácia, max. 10 bodov)

1

Porsche Taycan Turbo S

2.8

260 km/h

9.64

2

Tesla Model 3 Performance

3.3

260 km/h

9.55

3

Audi e-tron GT RS

3.3

249 km/h

9.38

4

Kia EV6 GT

3.5

260 km/h

9.29

5

Mercedes EQS AMG 53 4MATIC+

3.4

249 km/h

9.20

6

Polestar 2 Long Range Dual Motor

4.7

204 km/h

8.66

7

Ford Mustang Mach-E GT

4.4

200 km/h

8.57

8

Tesla Model Y Long Range Dual Motor

5

217 km/h

8.49

9

BMW iX xDrive 50

4.6

200 km/h

8.48

10

Jaguar I-Pace EV400

4.8

200 km/h

8.21

Zdroj: USwitch
 








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.