Ford predstavil úplne nový Tourneo Connect. Ide o premianta novodobej spolupráce s Volkswagenom a svoje gény nezaprie

Tourneo Connect prvýkrát ponúkne aj pohon všetkých kolies. Okrem toho prináša viacero noviniek a techniku od Volkswagenu.
Vydané  Text: 
Ideálne riešenie pre uponáhľaný životný štýl s pohodlným a vysoko flexibilným interiérom, siedmimi miestami na sedenie a s možnosťou výberu dvoch dĺžok, ktoré vyhovujú všetkým potrebám. Presne takto v skratke popisuje Ford úplne novú generáciu modelu Tourneo Connect. Ide pritom o vôbec prvý model, ktorý vznikol z novodobej spolupráce s Volkswagenom. Gény si Tourneo Connect prepožičalo z obľúbeného modelu Caddy. ### Ford s nemeckými génmi Už na prvý pohľad je zrejmé, akým smerom sa bude spolupráca Fordu a Volkswagenu na úžitkových vozidlách uberať. **Nové Tourneo Connect prichádza s minimálnymi zmenami v porovnaní s Caddy, napriek tomu má nezameniteľný štýl a svojbytný vzhľad**. V porovnaní so svojim nemeckým súrodencom má nové Tourneo Connect kompletne prepracovanú prednú časť. Ford tu ponechal typický obrovský otvor mriežky chladiča s ostro tvarovanými svetlometmi a prepracovaným nasávacím otvorom na nárazníku. Inak pri pohľade zboku či zozadu je jasná rodinná identita. Až na zopár malých detailov je v týchto partiách nové Tourneo Connect totožné s Volkswagenom Caddy.
### Interiér v znamení dotykového ovládania Podobná filozofia sa razí aj vo vnútri. Interiér ponúka nemecký minimalistický dizajn s dvomi obrovskými displejmi, ktoré sú dostupné na želanie. **Základom je 8,25-palcový displej infotainmentu a klasické analógové vyhotovenie prístrojového štítu. Za príplatok si však zákazník môže vybrať 10-palcové prevedenie infotainmentu spoločne s 10,25-palcovým digitálnym prístrojovým štítom. Ide o absolútnu novinku v ponuke tohto modelu**. Z pohľadu cestujúcich na predných sedadlách isto zaujme aj možnosť priplatenia si **sedadiel s certifikáciou AGR**. Tieto sedadlá už poznáme z viacerých modelov naprieč celým koncernom. Majú predĺžený sedák spoločne s bedrovou opierkou, ktorú je možné nastaviť až v štyroch smeroch.
„*Úplne nový Tourneo Connect je prvým zo vzrušujúcej novej generácie vozidiel Tourneo od spoločnosti Ford. Jeho čerstvý nový dizajn, všestrannosť siedmich miest na sedenie, nová technológia pohonu všetkých kolies a všetky dôležité funkcie konektivity ponúkajú pre našich zákazníkov víťaznú kombináciu,*“ povedal **Hans Schep**, generálny riaditeľ Ford Pro, Europe. ### Nestratil nič z praktických vlastností Ford bude svoju novinku ponúkať hneď v dvoch dĺžkach. **Základná L1 má po sklopení sedadiel až 2,6 m3 úložného priestoru. Predĺžená L2 k tomu pridáva navyše ďalších 0,5 m3**. Obe verzie je možné zakúpiť v sedemmiestnom prevedení. **V prípade potreby sa dajú sedadlá druhého a tretieho radu vybrať a taktiež aj sklopiť sedadlo spolujazdca. Vznikne tak priestor na uloženie predmetov s celkovou dĺžkou až tri metre**. Vďaka možnosti odmontovania sedadiel sa dá nové Toureno Connect premeniť na spoločníka či už pri práci alebo pri rôznych voľnočasových aktivitách. Príkladný prístup k zadným pasažierom alebo k nákladu zabezpečujú posuvné dvere po oboch stranách. Toto riešenie navyše umožňuje lepšie manévrovanie s autom v prípade stiesnených priestoroch podzemných garáží.
### Dokonca aj v outdoorovej verzii Novinka bude dostupná v štyroch výbavových stupňoch. **Základom je Trend**, kedy zákazník dostane čierny rám masky chladiča v lesklom prevedení či štýlové ozdobné kryty kolies. **Vyššia výbava Titanium** ponúka saténové chrómové detaily a tiež 16-palcové zliatinové disky. **Výbava Sport** sa zase vyznačuje výraznými pruhmi na kapote, dynamickým predným nárazníkom a 17-palcovými diskami z ľahkej zliatiny. **Štýlová outdoorová verzia Toureno Connect Active** bude zase akýmsi hybridom medzi rodinným MPV a robustným SUV. Ponúkne výraznú plastovú ochranu hrán karosérie, jedinečné 17-palcové disky kolies s dvojfarebnou povrchovou úpravou či hranu predného nárazníka s lištou imitujúcou kov.
Tourneo Connect bude na výber v 10 rôznych farebných vyhotoveniach spoločne so **špeciálnym lakovaním Boundless **Blue, ktoré bude dostupné len pre Tourneo Connect Active. ### Pod kapotou overená technika, premiéru má štvorkolka **Z hľadiska ponuky motorizácií** sa taktiež môžeme tešiť na rovnaké agregáty, ako v prípade VW Caddy. Ide teda o benzínovú „jednapäťku“ **EcoBoost s výkonom 84 kW a krútiacim momentom 220 Nm**. Tento motor je štandardne k dispozícii so 6-stupňovým manuálom, no za príplatok je možné voliť aj 7-stupňový automat. **Nafta je v ponuke nového Tournea Connect zastúpená agregátom 2,0 EcoBlue s dvojicou výkonov. Základ má 75 kW a 280 Nm a výkonnejšia verzia ponúka 90 kW a 320 Nm**. Taktiež je možné voliť z rovnakej ponuky prevodoviek, ako v prípade benzínu. **Nafta však okrem vyššieho výkonu ponúka aj pohon 4×4, ktorý je pre Tourneo Connect úplnou novinkou**.
Nový Ford Tourneo Connect predstavuje ukážku novodobej spolupráce Fordu a Volkswagenu. Ide pritom o prvú lastovičku, ktorú čoskoro bude nasledovať aj spoločný projekt Ranger/Amarok či dokonca Tourneo Custom/Caravelle. Nie je však vylúčené, že sa dočkáme aj iných úžitkových áut založených na tejto spolupráci.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.