AKTUÁLNE: Špeciálne pruhy pre plne zaočkovaných na hraničných priechodoch sú realitou. Kde sa s nimi stretnete?

Na hraniciach začínajú pribúdať pruhy určené pre plne zaočkovaných ľudí. Má sa tým zefektívniť kontrola na hraniciach ale najmä urýchliť proces prechodu do zahraničia. Tento pruh smú využívať len vybrané osoby.
Vydané  Text: 

Pri neustálom vylepšovaní motorov je nevyhnutné inovovať aj palivá

Ako vo všetkých technologických odvetviach, aj v oblasti palív pre spaľovacie motory prebieha neustály vývoj. Špecialisti zo spoločnosti OMV v spolupráci s poprednými výrobcami áut, výskumnými centrami a univerzitami neustále pracujú na inováciách.

Plne zaočkovaným ľuďom svitá na lepšie časy! Už pred týždňom zástupcovia vlády informovali, že na hraniciach vzniknú špeciálne vyhradené pruhy určené na urýchlenie cestovanie pre plne zaočkovaných ľudí. Tieto pruhy majú byť vytvorené na viacerých hraničných priechodoch. My sme jeden z nich navštívili. Konkrétne sa jedná o **hraničný priechod Čunovo – Rajka**. Na tomto mieste je vytvorený špeciálny jazdný pruh, ktorý je určený výhradne pre plne zaočkovaných ľudí. Upozorňuje naň nové dopravné značenie, spoločne s odvolávkou na konkrétnu vyhlášku. **Ide o [Vyhlášku ÚVZ SR c. 226/2021 Pre osoby podľa §1](https://www.uvzsr.sk/docs/info/ut/vyhlaska_226.pdf).**
Nové dopravné zančenie upozorňujúce na pruh pre plne zaočkované osoby
### Nezaočkovaní nesúhlasia Nezaočkovaní s takýmito výhodami však nesúhlasia. Na stránke [Slováci v Rajke a okolí](https://www.facebook.com/100257415053476/posts/348504130228802/?d=n) na sociálnej sieti Facebook je pod príspevkom zachytávajúcim toto dopravné značenie niekoľko desiatok negatívnych komentárov. **Zároveň [polícia upozorňuje](https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=od-9-jula-sa-menia-podmienky-vstupu-na-uzemie-slovenska-otvorene-budu-vsetky-hranicne-priechody) na to, že v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch budú posilnené kontroly na hraničných priechodoch**. Tieto kontroly budú náhodné. Počas kontroly sa treba preukázať príslušným certifikátom o očkovaní alebo potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19. Posilnené kontroly na hraničných priechodoch by mali byť minimálne do konca roka. V najbližších dňoch by mali takéto dopravné značenia začať pribúdať aj na iné hraničné priechody. Malo by tak prísť k urýchleniu cestovania a hlavne by nemali vznikať kolóny tak, ako to bolo pred pár dňami. ### Kto je plne očkovaný? Pruh pre plne zaočkovaných je určený výhradne pre osoby, ktoré majú: * osoba najmenej 14 dní ale nie viac než 12 mesiacov po aplikácii druhej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s dvojdávkovou schémou, * osoba najmenej 21 dní ale nie viac než 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s jednodávkovou schémou, * osoba najmenej 14 dní a nie viac než 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19, ak bola prvá dávka očkovania proti ochoreniu COVID-19 podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19, * osoba po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s jednodávkovou alebo dvojdávkovou schémou.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.