auto motor a šport a Schulte Design odhalili novú Škodu Fabia

Fabia nebude elektrická a ani naftová.
Vydané  Text: 
Odhalenie novej Škody Fabia sa už blíži. Určite príde v roku 2021 s označením modelového ročníka 2022, presný termín oficiálnej premiéry však stále nepoznáme. Niektoré zdroje hovoria už o prvom štvrťroku budúceho roka, iné spomínajú až september. Automobilka Škoda má vo zvyku robiť marketingovú kampaň na nové modely dlhší čas predtým, ako vozidlo ukáže v nemaskovanej podobe, s takýmto teasingom na novú Fabiu ešte ani nezačala. To vytvára priestor pre špekulácie, dohady a odhady jej vzhľadu a techniky. Existuje ale zdroj, ktorý môžeme považovať za dôveryhodný, pokiaľ sa jedná o vizualizácie nových modelov automobilov, a tým je Schulte Design. Toto grafické štúdio v minulosti opakovane presvedčilo, že vie veľmi presne odhadnúť, ako budú nové autá vyzerať. Je to údajne možné vďaka tomu, že Christian Schulte má možnosť vidieť nové modely na vlastné oči a z toho, čo si zapamätal, následne vyhotovuje grafickú vizualizáciu novinky. Stále sa jedná skôr o odhady, napriek tomu presné. Keď človek robí takúto prácu roky a svoje fotografie licencuje, dobre vie, čo si má na nových autách všímať. Obyčajne to bývajú predné a zadné partie a farebné vyhotovenie. Držiteľmi licencie na zverejňovanie fotografií od Schulte Design je nemecký časopis auto motor und sport, od ktorého máme možnosť fotografie preberať aj my, slovenská verzia magazínu auto motor a šport. > Pripravovaná štvrtá generácia Škody Fabia má interné označenie SK27 Pokiaľ sa jedná o vzhľad novej Škody Fabia, ten nadväzuje na vzhľad najnovších modelov mladoboleslavskej automobilky a hoci neprináša žiadne radikálne zmeny imidžu, bude sa jednať o nepochybné oživenie. Súčasná generácia Fabie v optimálnej miere kombinuje moderný vzhľad s konzervatívnym charakterom a tieto piliere dizajnu budú s najväčšou pravdepodobnosťou zachované aj v novej generácii. V praxi to znamená početné hrany a ostré línie s bohatými detailmi.
### Elektrická Fabia nebude. Ani naftová. Bude sa musieť Škoda Fabia novej generácii podriadiť tlaku emisných noriem a používať elektrický pohon? Nie, rovnako ako nebude k dispozícii v naftovej verzii, povedal nový šéf značky Škoda, [Thomas Schäfer](https://www.autoviny.sk/novinky/121383/meno-noveho-sefa-skody-auto-je-prekvapenim-je-nim-clovek-z-mercedesu-a-vw). „*Nástupca modelu Fabia je, rovnako ako aktuálny model, plánovaný iba so zážihovými motormi, čo tiež zodpovedá dopytu zo strany zákazníkov*“, uviedol predseda predstavenstva Škoda Auto Thomas Schäfer na septembrovom stretnutí Podnikovej rady, ako ho citoval týždenník Škodovácký odborář. Ten vydávajú odbory mladoboleslavskej spoločnosti. Informáciu [priniesol aj český magazín auto.cz](https://www.auto.cz/nova-skoda-fabia-vsadi-vyhradne-na-benzinove-motory-o-elektrifikaci-se-jedna-136295). Zároveň Schäfer dodal, že elektrifikáciu stále v automobilke preverujú.

Česi prídu o Superb aj Kodiaq, dostanú ich Slováci a Nemci, tvrdia odbory

Je prekvapivé, že značka Škoda má upraviť svoje smerovanie, keď už roky dokazuje, že vie vyvíjať aj vyrábať autá s pridanou hodnotou, či už po estetickej, športovej, bezpečnostnej i luxusnej stránke.

Schäfer tak potvrdil predpoklady, že malý model, mimochodom druhé najpredávanejšie auto na domácom trhu, definitívne skončí s preplňovanými naftovými motormi TDI. Tie sa už filozoficky, ale ani z pohľadu emisných štandardov, nehodia do modelov ako je Fabia. Jedná sa o celoeurópsky trend a Škoda sa mu prirodzene nevyhne – predovšetkým preto nie, lebo záujem zákazníkov sa uberá smerom efektívnych a čistých benzínových agregátov. Momentálne sa ako ideálna motorzácia pre Škodu Fabia javí trojvalcový benzínový motor s preplňovaním 1.0 TSI, ktorý je schopný napĺňať každodenné potreby svojich majiteľov. Štvrtá generácia Fabie si však veľmi pravdepodobne bude musieť osvojiť aj hybridný, respektíve mild-hybridný pohon. V takomto prípade by sa preferencie zákazníkov napĺňali aj tak, pretože taký mild-hybridný pohon zasahuje do samotnej skúsenosti s riadením auta iba vo veľmi malej, prevažne nepostrehnuteľnej miere. > Pripravovaná štvrtá generácia Škody Fabia má interné označenie SK27 Okrem základnej elektrifikácie pohonu sa očakáva, že Škoda Fabia IV príde aj s ponukou alternatívneho pohonu 1.0 TGI, ktorý umožní prepínanie medzi spaľovaním benzínu a stlačeného zemného plynu CNG. Tento pohon využívajú aj Kamiq a Scala, obe stojace na koncernovej platforme MQB A0. Celkom základným motorom pre novú Fabiu by očakávane mohol byť litrový trojvalec bez preplňovania s maximálnym výkonom 59 kW. Rovnako ako koncernoví súrodenci SEAT Ibiza a Volkswagen Polo ani nová Fabia pôvodne nemala ponúkať verziu kombi, čo bolo terčom kritiky. Novšie správy spoza opony však avizujú, že Fabia predsa len bude výnimkou a dočká sa aj vyhotovenia kombi. No, uvidíme…

Nová Škoda Fabia 2021 je už v časopise auto motor a šport č. 1/2021!

Prinášame vám kompletný obsah januárového čísla časopisu auto motor a šport








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.