Autonómne jazdiaca Tesla realitou? Pozrite si video.

O plne autonómnej jazde hovorí Elon Musk už dávno. Zverejnené video naznačuje, že by sa mohla stať realitou už čoskoro. Bude však pre každého?
Vydané  Text: 
Video natočené počas testovania funkcie Tesla Full Self-Driving Beta naznačuje, že schopnosti systému prekračujú očakávania. Podľa vyjadrenia Elona Muska sa za úspechom skrýva napríklad aj to, že systém pracuje so 4D realitou. Testovanie prebieha v reálnej premávke, firma do tímu vybrala skúsených a opatrných vodičov. A netrvalo dlho, aby sa niektorí z nich nepodeli o svoje zážitky. Zo zverejneného videa je jasné, že auto zvláda jazdu na diaľnici aj v zastavanom území a dokáže rozpoznať rôzne predmety. Je to cesta k masívnemu rozšíreniu robotických taxíkov? Možno. **Vysoká cena** Značné investície do vývoja však bude musieť niekto zaplatiť a podľa očakávania to budú zákazníci. Očakáva sa, že hoci je dnes základný modelu autopilota súčasťou sériovej výbavy auta, za vyššie verzie si bude treba doplatiť. A posledné správy hovoria o tom, že to veru nebude lacný špás. Už dnes si za balíček FSD (Full Self-Driving) Tesla od klienta vypýta 10 000 USD a po plnom spustení novej verzie možno očakávať, že cena ešte bude stúpať. **Kedy sa to stane?** Schopnosť autonómne jazdy automobilov je snom mnohých automobiliek. Či a kedy sa tak stane, je však napriek tomu ešte stále vo hviezdach. Na to, aby autá po cestách jazdili autonómne totiž nestačí aby to vedeli, ale musia im to povoliť aj zákonodarcovia jednotlivých krajín. Tejto téme sme sa už venovali, a tak iba v krátkosti. Kľúčové okrem technológie bude napríklad aj to, kto bude v prípade nehody zodpovedný. Aktuálne to vyzerá tak, že aj keď bude auto schopné plnej autonómnej jazdy, zodpovedný bude k konečnom dôsledku vodič. Znamená to napríklad aj to, že vodič bude s najväčšou pravdepodobnosťou počas jazdy monitorovaný kamerou. Vadilo by vám to, či ani nie? To necháme na vás. Sny o tom, že bude posádka počas presunu pozerať film, sú ešte zjavne vzdialenou realitou. Alebo sa teda zmierime s tým, že „Veľký brat“ nás sleduje. Neustále.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.