Ľudia prestávajú kupovať nové autá na benzín a naftu, predaje klesli o vyše 30 percent!

Predaj elektromobilov v Európe aj napriek koronakríze medziročne narástol.
Vydané  Text: 
* **Predaj elektrických áut medziročne narástol o 58,2%.** * **Elektromobily tvoria 4,3 % európskeho trhu**. * **Záujem o plug-in hybridy narástol o 126,5 %, o hybridy o 49 %.** * **O viac ako 30 % klesol medziročne klesol záujem o benzínové a naftové pohony**. Európsky zväz výrobcov automobilov (ACEA) zverejnil štatistiky predaja áut za prvý štvrťrok v Európe. Výsledky zahŕňajú krajiny Európskej Únie (okrem Malty), Veľkú Britániu a štáty EFTA (okrem Lichtenštajnska). Nenachádza sa v nich Rusko ani Ukrajina, aj napriek tomu ponúkajú dostatočný prehľad o správaní európskych spotrebiteľov na automobilovom trhu. V štatistike boli hodnotené predaje áut za obdobie január až marec 2020 a boli porovnané s rovnakým obdobím minulého roka. Na výsledky mala vplyv aj súčasná situácia ohľadom pandémie koronavírusu, ktorá viedla k silnému prepadu predaja. Aj napriek tomu sa autám s elektrickým pohonom darí a ich predajnosť stúpa.
Európske predaje automobilov v 1. štvrťroku 2020 podľa typu paliva
Typ pohonu Predej 1-3/2020 (ks) Medziročná zmena (%) Podiel na trhu (%)
Benzín 1.617.013 -33,0 52,9
Nafta 847.360 -35,3 27,7
Alternatívné palivá (LPG, CNG, E85) 39.820 -30,0 1,3
Hybrid (full a mild) 310.308 +49,0 10,2
Plug-in hybrid 97.913 +126,5 3,2
Elektromobil 130.297 +58,2 4,3
CELKOM 3.054.703 -26,3
Podľa aktuálnych štatistík predajnosti sa teda potvrdzuje, že tento rok bude priať rozvoju elektromobility. Automobilky v snahe prispôsobiť sa sprísneným emisným normám zaraďujú do svojej ponuky čoraz viac elektromobilov, hybridov a plug-in hybridov, štáty ponúkajú rôzne výhody pri kúpe elektrinou poháňaných áut, čo zvyšuje dopyt po nich. Najväčší automobilový trh v Európe, Nemecko, dosiahol prvenstvo aj v najvyššom predaji elektromobilov spomedzi európskych krajín. Ich predaj stúpol oproti minulému roku v Nemecku o 63,3 %. Azda najväčší podporovateľ elektromobility v Európe, Nórsko, sa prepadol až na štvrté miesto s poklesom o 12,4 %. Predbehlo ho Francúzsko a Veľká Británia. Svoje miesto spomedzi alternatívnych pohonov si držia aj plug-in hybridy, ktorých predaj narástol až o 126,5 %. Stále ich je však menej v porovnaní s elektromobilmy, ktorých sa predalo vyše 130 000, zatiaľ čo plug-in hybridov takmer 98 000. Významný prepad je viditeľný u alternatívnych palív ako LPG, CNG a etanol, ktorých predaj klesol až o 30 %. Automobilky ako Opel,Fiat či Volkswagen Group sa dokonca postupne zbavujú áut s alternatívnym pohonom. Najhoršie sú na tom autá s benzínovým a naftovým pohonom. **Zatiaľ čo benzín hlási prepad o 33 %, v prípade nafty je to až 35 %.** Aj napriek tomu si benzínový pohon drží jednoznačné prvenstvo na trhu s podielom 52,9%.

Spaľovacie motory dostanú ďalšiu šancu, môžu im pomôcť syntentické a biopalivá

Práve biopalivá by mohli byť tým zázrakom, ktorý zachráni klasické spaľovacie motory v autách.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!