Videli ste už extrémny Lexus GX Overland? Zvládne akýkoľvek terén, a to aj s balíčkom Executive

Môže byť luxusné SUV expedičným teréniakom? Modifikovaný model Lexus GX od kanadskej divízie automobilky potvrdzuje, že áno. GX Overland je pripravený zdolať aj najťažší terén a nocovanie v divočine. V luxusnom interiéri s červenou kožou a multimediálnymi displejmi.
Vydané  Text: 
Modifikácie luxusných SUV nie sú vo svete ničím novým, ale spraviť hodnotný tuning nie je nič pre amatérov. Ak má byť automobil skutočne vylepšený, musí sa začať od kolies a skončiť na streche – a nevynechať pritom nič, čo by mohlo byť predmetom kritiky. Príkladom, ako má takýto prepracovaný tuning vyzerať, je Lexus GX Overland, ako ho vyhotovila priamo kanadská divízia japonskej automobilky.
Výstavný Lexus GX Overland priam vyzýva vyraziť do náročného terénu. Pneumatiky s výrazným dezénom, odolné disky, zavesenie a odpruženie kolies s tlmičmi nárazov si majú poradiť s rôznymi prekážkami. Podvozok chránia dodatočné kryty a na bokoch vozidla sú umiestnené pancierové prahy čiernej farby. V prednej časti vozidla sa pod mohutnou maskou chladiča vyníma rám s ukrytým navijakom. Pre dlhé expedície mimo civilizácie je vozidlo vybavené ľahko rozložiteľným strešným stanom s posteľou a veľkou markízou. Súčasťou konceptu je aj modul so sprchou. Jedinečnosť vozidla zdôrazňujú nápisy Lexus GX Overland Concept a grafika pripomínajúca topografickú mapu na kapote a bokoch karosérie. ### Do terénu s bohatým vybavením Základom pre Lexus GX Overland sa stal sériový model Lexus GX 460 po facelifte z roku 2019, vybavený dodatočným balíkom Executive Package. Terénne vozidlo poháňa atmosférický vznetový osemvalec s objemom 4,6 l s najvyšším výkonom 301 koní. Aj napriek terénnemu vzhľadu má modifikovaný Lexus luxusný interiér s chladiacim boxom v stredovej konzole.
Nechýba ani výkonný multimediálny systém s obrazovkami pre cestujúcich a sedemnástimi reproduktormi Mark & Levinson. Auto je tiež vybavené balíkom aktívnej bezpečnosti Lexus Safety System+ a systémami Crawl Control a Multi-Terrain Select, ktoré uľahčujú jazdu v teréne.
### Stvorený na modifikáciu Unikátny GX Overland je ďalším exemplárom luxusného terénneho vozidla Lexus po značnej modifikácii. Už v roku 2019 vytvorila americká pobočka značky výstavný [Lexus GXOR (GX Off-Road)](https://www.autoviny.sk/novinky/120107/poznate-lexus-gx-toto-je-jeho-najlepsia-verzia-spaja-pravy-off-road-s-mimoriadnym-luxusom). Auto dostalo nielen modifikované hydraulické pruženie a terénne pneumatiky, ale aj vychytávky ako Safari Šnorchel, mohutnú LED lištu, strešný nosič a špeciálny terénny príves.

Poznáte Lexus GX? Toto je jeho najlepšia verzia, spája pravý off-road s mimoriadnym luxusom

Lexus zvyčajne vytvára koncepčné vozidlá, ktoré majú medzi priaznivcami vzbudiť eufóriu, ale nezriedka sú aj zdrojom inšpirácie. Ideálnym príkladom jei Lexus GXOR, čiže GX Off-Road.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.