Trhu vládne Škoda, rodinám Hyundai

Vývoj predaja nových automobilov na Slovensku je zaujímavý nielen z pohľadu odbytu jednotlivých značiek. Zaujíma vás, koľko hybridov a elektromobilov sme si v minulom roku kúpili?
Vydané  Text: 
Začnime značkami, tu je stav trhu pomerne stabilný. Lídrom je tradične Škoda, ktorá sa opiera predovšetkým o silné zastúpenie v segmente firemných klientov. Pozíciu korunného princa, napriek výraznému rastu značky Hyundai, si zatiaľ udržal Volkswagen. Hyundai teda rok uzavrel na bronzovej priečke. Čo však importéra určite veľmi teší je to, že si upevnil pozíciu prvej voľby slovenských rodín. Hyundai dokonca predal viac automobilov súkromníkom, ako firmám. Tento úspech sa okrem Hyundai podaril už iba značke Dacia.
### Kto nemá crossover, nevie čo je… Áno, najčastejšie sme v minulom roku opäť siahali po autách na „vysokej nohe“. Svoj podiel na tom má samozrejme móda, výrazný vplyv však pripisujeme aj veľmi pestrej modelovej ponuke. Do tohoto segmentu trhu totiž v priebehu posledných mesiacov najviac noviniek a príchod ďalších pokračuje aj v tomto roku: Peugeot 2008, Renault Captur, DS3 Crossback…
### Valec menom Duster O tom, že budú mať v rebríčku TOP10 modelov silné zastúpenie značky Škoda, Hyundai a Kia nikoho neprekvapuje. Čo však človeka neznalého reality prekvapilo, je piate miesto pre SUV Dacia Duster. Teraz vážne, vôbec to nie je prekvapenie. Slovák je tvor pragmatický a Duster výborné auto. Salónky patria na stromček a nie na auto na každý deň. A tak ich veľa našincov rado oželie. Gratulujeme, Dacia.
### Marketing a následky Boli časy, keď bolo snom takmer každého občana kultové označenie TDI. Sú definitívne preč. Trhu vládne benzín a nafta výrazne stráca. Svoje spravilo mediálne šialenstvo, prispela aj okresaná ponuka automobilov s dieselovým motorom. Veľmi slušné výsledky však v minulom roku dosiahli aj hybridy. Hoci sú Slováci skôr konzervatívni, hybridy im zjavne chutia. Inak, zo 4 509 hybridov predaných v minulom roku malo na prednej kapote logo Toyota až 2 255. Bravo, Toyota.
### Teraz vážne Podpora elektromobility, ktorá skončila pár sekúnd po spustení ukazuje, ako vážne to naši mocní s podporou elektromobility myslia. V pláne práce si odškrtli, že podporu pripravili. A že je celej Európe na smiech? To si história pamätať nebude. S podobným nadšením k predaju elektromobilov pristúpili aj naši motoristi. Na naše cesty ich v minulom roku pribudlo „až“ 165. Potrebuje toto číslo komentár? Začneme podporu elektromobilov brať konečne vážne? A nemyslíme iba dotačnú politiku pri ich kúpe, ale aj podporu výstavby nabíjacích staníc. Vždy keď testujeme elektromobil tŕpneme, že keď prídeme na niektorú z mála nabíjacích staníc, tak bude obsadená. A my si dáme neplánovanú prestávku. Skúste to však vysvetliť občanovi.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.