Rezervácie dotácií na elektromobily prebehli podozrivo, začalo sa nimi zaoberať aj Transparency International

Rezervácie dotácií na nákup elektromobilov a plug-in hybridov sa naplnili za menej ako štyri minúty, čo svedčí o enormnom záujme verejnosti o ne. Práve rýchlosť ich vydania je teraz podnetom výzvy na zverejnenie podrobností.
Vydané  Text: 
Screenshot webstránky chcemelektromobil.sk, informačného portálu Ministerstva hospodárstva SR
Dotácie Ministerstva hospodárstva na nákup elektromobilov a plug-in hybridov môžu budiť podozrenia, pretože registrácie na ne prebehli za zvláštnych okolností. Iba niekoľko desiatok hodín po plánovanom spustení rezervačného systému na dotácie Ministerstvo hospodárstva všetky registrácie stornovalo s tým, že prišlo na závažný technický nedostatok, ktorý diskriminoval používateľov určitých internetových prehliadačov. Z toho dôvodu sa registračný systém dočasne uzatvoril a spojazdnil až vtedy, keď bolo technické obmedzenie vyriešené. Napriek tomu sa štátne dotácie na elektromobily a plug-in hybridy nevyhli kritike. Po spustení rezervačného systému v pondelok 16. decembra 2019 o 12:00 hodine sa všetky dotácie v navýšenej výške šesť miliónov eur vyčerpali po **3 minútach a 41 sekundách**. Záujemcovia si rezervovali dotáciu na 786 ekologických áut prostredníctvom 668 žiadostí. Celkovo požiadali o dotáciu na **689 elektromobilov** a **97 plug-in hybridov**. Je potrebné uviesť, že tieto peňažné prostriedky **neboli vyplatené**, jedná sa o rezervácie na uvedené dotácie, ktoré sa vyplatia v jednej splátke po preukázaní kúpy elektrického alebo elektrifikovaného vozidla. Ministerstvo hospodárstva ďalej upresňuje, že **úspešnou registráciou sa celý proces nekončí**: „*Je potrebné podať skompletizovanú oficiálnu žiadosť a až následne rezort hospodárstva podpíše s úspešnými žiadateľmi zmluvu o poskytnutí dotácie. Tí budú mať 12 mesiacov na to, aby si kúpili auto a potom im štát dotáciu refunduje. V prípade, že niektorý zo žiadateľov nebude spĺňať podmienky, suma vyčlenená pre neho sa uvoľní pre ďalších už zaregistrovaných. Za prvú polhodinu od spustenia registrácie bolo podaných takmer 4 000 žiadostí*,“ uvádza MHSR vo svojom [oficiálnom vyhlásení](https://www.chcemelektromobil.sk/files/tlacove_spravy/TS_O_dota%CC%81ciu_na_elektromobily_bol_enormny%CC%81_za%CC%81ujem.pdf).

Chystá sa nová daň z vysokej spotreby paliva? Európska únia chce takto zaznamenávať vašu spotrebu v aute!

EÚ bude zaznamenávať spotrebu jednotlivých áut novým zariadením. K vyššej cene možno pribudnú nové dane

Transparency International Slovensko na svojom profile na Facebooku už 17. decembra 2019 zverejnilo výzvu na **publikovanie všetkých mien osôb**, ktoré získali platnú rezerváciu dotácie. Podľa Transparency International Slovensko bol celý proces rezervácií spochybniteľný, pretože prebehol vo veľmi krátkom čase, čo vzbudzuje otázky o jeho transprarentnosti. Môže vznikať pochybnosť, že systém mohol byť nastavený na mieru vybraným uchádzačom o dotácie. „*Je fakt neuveriteľné, keď o dotácii rozhoduje dostupnosť rýchleho internetu počas pracovnej doby, ako aj schopnosť rýchlo písať. Ak neexistujú nejaké vhodné zásluhové kritériá, koho uprednostniť, tak potom už spravodlivejším systémom by bolo nechať zaregistrovať sa kohokoľvek počas týždňa, dvoch, a potrebný počet poberateľov dotácie náhodne vyžrebovať*,“ uvádza Transparency International Slovensko vo svojej výzve. Otázkou je, či by bola lotéria skutočne férovou a spravodlivou. Štát splnil svoje povinnosti a zabezpečil chod rezervačného systému tak, že v konečnom dôsledku naozaj fungoval. Dôvod rýchleho vyčerpania rezervácií na dotácie tak spočíva v enormnom záujme o ne. Je potrebné uviesť, že mená osôb, ktoré získali rezervácie na dotácie, sú považované za osobné údaje a preto bude potrebné prípadný zámer zverejniť podrobnosti prehodnotiť aj z tohto pohľadu. Transparency International Slovensko zatiaľ nežiada o zrušenie rezervácií alebo prepracovanie ich systému, ale iba o sprístupnenie informácií pre posúdenie celého procesu.
–KONIEC ČLÁNKU–




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.