Máte právo používať auto, ak bývate a pracujete v rovnakom meste?

Európsky týždeň mobility chce prinútiť ľudí, aby prestali používať autá. Namiesto poplatkov a nových povinností ale využíva pozitívnu motiváciu. Niektoré slovenské mestá však na jeden deň v septembri zakážu používanie áut a spravia MHD bezplatnou.
Vydané  Text: 

Európsky týždeň mobility prebieha každý rok od 16. do 22. septembra a umožňuje mestám či obciam vyskúšať si alternatívy trvalo udržateľnej dopravy. Motivovaním jednotlivcov, aby si volili udržateľné spôsoby dopravy, ako sú verejná hromadná doprava, pešia chôdza či cyklistika, môžeme znížiť emisie uhlíka, zlepšiť kvalitu ovzdušia a urobiť z mestských častí príjemnejšie miesta pre život a prácu. **Témou ročníka 2019 je Bezpečná chôdza a cyklistika** so sloganom PREJDIME SA SPOLU!. Tento rok počas týždňa mobility bude dôraz kladený na bezpečnú chôdzu a jazdu na bicykli ako aj na ich výhody pre zdravie, životné prostredie a osobný bankový účet. Podstatou Európskeho týždňa mobility je spraviť veľkú kampaň na alternatívne a aktívne spôsoby prepravy, ale aj podnietiť diskusiu na otázku, či je vôbec vhodné každý deň používať auto, ak žijete i pracujete v jednom rovnakom meste. Napríklad keď žijete, máte rodinu a aj pracujete v Bratislave, máte vôbec reálne dôvody vlastniť auto a každý deň sa s ním podieľať na tvorbe dopravných kolón? Je to otázka, ktorá si zaslúži odpovede, hoci priamo nadväzuje na otázky týkajúce sa osobnej slobody.

POROVNALI SME: Čo je v meste rýchlejšie? Auto, MHD, elektrobicykel alebo skúter?

Dopravná situácia v Bratislave je stále náročnejšia. Cesty sa plnia, zápchy rastú. Preto sme hľadali spôsob, ako sa dostať do práce z veľkého parkoviska na okraji mesta. Súboj bol tvrdý. Proti sebe sa postavili električka, elektrický bicykel, skúter a auto. Začiatok pracovnej doby sa blíži. Vyrážame!

### Zapojené slovenské mestá a kde bude zákaz jazdenia autami Do tohtoročného Európskeho týždňa mobility sa zapojilo dovedna 56 slovenských miest a obcí. Zapojili sa takým spôsobom, že prijali dočasné alebo trvalé opatrenia na podporu prechodu ľudí z áut na bicykle, prípade si stanovili jeden deň, počas ktorého sa na vybraných uliciach nebudú autá používať vôbec, prípade v daný deň zavedú **bezplatnú mestskú hromadnú dopravu**. Správne, niektoré slovenské mestá na jeden deň v septembri čiastočne zakážu používanie áut, prípade spravia verejnú dopravu bezplatnou. Jedná sa o 22. september 2019 (nedeľu) a týka sa nasledovných miest a obcí:
* Bánovce nad Bebravou * Bardejov * Galanta * Kolárovo * Košice * Krásno nad Kysucou * Liptovský Mikuláš * Moldava nad Bodvou * Obec Rožkovany * Partizánske * Piešťany * Prešov * Šamorín * Skalica * Stará Turá * Štúrovo * Trenčín * Trnava * Žilina
Presný zoznam ulíc s obmedzením dopravy a celý zoznam miest a obcí, ktoré sa nejakým spôsobom zapojili do Európskeho týždňa mobility, nájdete priamo na stránke tohto veľkolepého projektu [www.mobilityweek.eu](http://www.mobilityweek.eu/participants?year=2019&country=SK)




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.