Poznáme slovenský cenník Toyoty Corolla! Vyššiu základnú cenu ospravedlňuje bohatou výbavou.

Za zvyšujúce ceny môže aj prísnejšia legislatíva.
Vydané  Text: 
Po Mazde 3, ktorej cena začína tesne pod dvadsaťtisícovou hranicou, prichádza na scénu úplne nová Corolla s podobne naladenou cenovou politikou. Internetoví diskutéri už vyjadrili nespokojnosť so zvyšujúcimi sa cenami, no zodpovednosť nenesú len samotné automobilky. **Prísnejšie požiadavky na bezpečnosť a znižovanie emisií ich totiž prinútili vybavovať základné modely drahými a komplikovanými technológiami, ktorých vývoj a výroba je finančne náročná.** Značky sa snažia cenu ospravedlniť aj lepšou výbavou.
Za príklad si môžeme zobrať modelový rad Corolla, ktorého cena začína na úrovni 18 500 €. **Oproti sedanu sú karosárske verzie hatchback (18 900 €) aj kombi (19 800 €) drahšie o niekoľko stovák eur.** Základnou motorizáciou bude známa preplňovaná benzínová 1.2 Turbo s výkonom 86 kW (116 k) v kombinácii s manuálnou prevodovkou. Ďalšou výhodou sedanu, okrem nižšej štartovacej ceny, je aj vynechanie spomínaného maloobjemového agregátu z ponuky. Lákadlom nepochybne bude úplne nová hybridná motorizácia so zvýšeným výkonom až na 134 kW, ktorú automobilka označuje ako 2.0 Hybrid Dynamic Force (zatiaľ len pre hatchback a Touring Sports). **Základným motorom verzie sedan je atmosférická benzínová 1,6-ka Valvematic s výkonom 101 kW (136 k).** Všetky tri karosárske verzie sú však dostupné s populárnym hybridným ústrojenstvom a časom by do ponuky mal pribudnúť aj pohon všetkých štyroch kolies.
**Štartovacia výbava ponúka veľký rad bezpečnostných asistentov ako napríklad adaptívny tempomat, držanie v pruhoch či predkolízny systém.** Nechýbajú ani elektrické okná či spätné zrkadlá, manuálna klimatizácia, LED denné svietenie alebo multifunkčný volant. Ďalšie stupne výbav dopĺňajú vozidlo o inteligentnejšie Full LED svetlomety, bezkľúčový prístup, ambientné osvetlenie a multimediálny displej s podporou konektivity telefónu. [CENNÍK TU: ](https://www.toyota.sk/new-cars/corolla/2019)




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.