S elektromobilom zablokoval dopravu v Pekingu! Baterka za to tentokrát nemôže:

Túto chybu môže urobiť naozaj hocikto.
Vydané  Text: 
Elektronické prvky a systémy v autách nám výrazne zjednodušujú život. Na druhej strane však vedia v prípade poruchy aj poriadne potrápiť svojho majiteľa. Svoje o tom určite vie čínsky vodič nového elektrického SUV NIO ES8, ktorý toto pokrokové vozidlo pred niekoľkými dňami predvádzal zástupcovi tamojšieho autosalónu. Počas státia v dopravnej zápche na jednej z najrušnejších ulíc v Pekingu, Changan Avenue, sa vodičovi na displeji infotainmentu vozidla zobrazila žiadosť o over-the-air aktualizáciu systému, ktorú je možné vykonať vďaka neustálemu pripojeniu vozidla k internetu. Vodič, zjavne nie celkom oboznámený s ovládaním vozidla, aktualizáciu potvrdil, čím sa spustil bizarný incident. **Vozidlo sa totiž preplo do módu aktualizácie a počas toho bola posádke znemožnená ďalšia jazda a tiež akékoľvek ovládanie prvkov vozidla.** Cestujúcich dokonca zamklo vo vozidle, z ktorého nielenže nemohli vystúpiť, ale nedokázali ani stiahnuť okná. Pri nehybnom SUV s uväznenou posádkou sa zbehlo viacero policajných hliadok, ktoré však nevedeli ako postupovať ďalej, a tak len čakali na dokončenie aktualizácie. Celá ulica bola zablokovaná na viac ako hodinu, čo spôsobilo v meste pekný dopravný chaos.
Celý incident spopularizoval práve zástupca autosalónu, ktorý zostal spolu s vodičom uväznený vo vozidle. Ten zverejnil virálny status o incidente na sociálnej sieti, ku ktorému sa následne vyjadrila aj samotná automobilka. Tá v prehlásení oznámila, že **palubný systém ES8 upozorňuje vodiča pred aktualizáciou o tom, že môže byť vykonaná iba v prípade zaparkovaného vozidla.** Spustenie aktualizácie počas jazdy teraz budú technici v automobilke NIO skúmať, aby sa takýto problém už viackrát neopakoval Ambiciózny čínsky startup zo Šanghaja bol založený v roku 2014, dnes už však okrem superšportu EP9 vyrába a predáva na domácom trhu aj veľké SUV ES8 a menšie ES6. Značka sa tiež zúčastňuje na šampionáte Formuly E s vlastným tímom. **V minulom roku tiež NIO úspešne vstúpilo na New Yorskú burzu a behom pár dní sa hodnota ich akcií zvýšila o viac ako 100%.**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.