Prvé auto vo vesmíre. Elon Musk vystrelil skutočnú Teslu Roadster

Elon Musk teda nežartoval. Svoj najlepší elektromobil skutočne vystrelil do vesmíru, auto teraz krúži okolo Zeme.
Vydané  Text: 

Keď Elon Musk zverejnil informáciu, že spoločne s raketou SpaceX Falcon Heavy plánuje do vesmíru vystreliť aj automobil značky Tesla, verejnosť to neprijala ako záväzok, ale skôr ako žart. O to je šokujúcejšie, že to skutočne spravil – a navyše s úspechom!

Nech už máte na Elona Muska akýkoľvek názor, nemôžete poprieť, že robí veľké veci, ktoré pred ním nikto nebol schopný vykonať. Napríklad vytvoriť a spopularizovať bezpečný systém pre internetové platby. Alebo vyrobiť najlepší elektromobil sveta. Alebo vyrobiť raketu a úspešne ju niekoľkokrát poslať do vesmíru a späť na Zem. Teraz do vesmíru poslal celé auto. Naozajstné auto, žiadnu maketu alebo zmenšeninu. Je to historicky prvé auto, ktoré sa ocitilo mimo Zeme. Nielen vo vzduchu, ale úplne mimo našej planéty. Toto sci-fi je dnes realitou a zaslúžili sa o ňu ľudia pracujúci na projektoch SpaceX a Tesla. Obe spája rovnaký zakladateľ a vizionár, práve Elon.
Raketa Falcon Heavy je vôbec najväčšou raketou od 70. rokov 20. storočia, kedy NASA do vesmíru vypustila nosič Saturn V. V porovnaní s predchádzajúcou raketou je nový Falcon Heavy dvakrát výkonnejší, pritom lacnejší. A na Zem sa dokáže vrátiť v celku, akoby v reverznom videozábere zo štartu. SpaceX si takýto verejný experiment s Teslou Roadster mohlo dovoliť preto, lebo išlo o testovací let rakety Falcon Heavy. Cieľom marketingového oddelenia bolo takto poukázať na prelomovú nosnosť rakety, ktorá má byť schopná posielať do vesmíru objemnejšie a ťažšie náklady ako doteraz. Pre Teslu je to zasa reklama na to, že jej interiér a karoséria dokážu odolať aj extrémnym podmienkam.
Tesla Roadster je teraz vystavená nepriazni otvoreného vesmíru. Na sedadle vodiča je usadená figurína v skafandri SpaceX, ktorá si takto verejne užíva let priestorom v beztiažovom stave a s extrémnymi výkyvmi teplôt. Priamy prenos z kamier okolo auta prichyteného na samom špici rakety môžete sledovať aj vy, hoci aj práve teraz, vďaka YouTube Live:








Pokračujte na ďalší príspevok »