Vyrába slovenská firma vyrába svetlá pre Polestar? Je to komplikovanejšie, hoci má závod aj v Krušovciach

Svetlá využívajú mikrozrkadlá, ktoré usmerňujú tok svetla z 1,3 milióna LED svetelných bodov.

Vydané  Text: 

Polestar 3 v kocke

Polestar 3 je výkonnostný elektromobil od koncernu, ktorý vyrába aj automobily Volvo. Dalo by sa povedať, že vozidlá Polestar sú výkonnostne orientované Volvá s vlastným dizajnom a výrazným apelom na udržateľnosť a ekologický profil výroby. Ide o SUV, avšak s proporciami, ktoré sa účinne vyhýbajú asociácii s robustnosťou, nemotornosťou.

Dostupné sú dve verzie vozidla: Long range Dual motorLong range Dual motor s balíčkom Performance.

Obe sú vybavené trakčným akumulátorom s kapacitou 111 kWh postavenom na 400-voltovej architektúre, pričom prvá z uvedených verzií generuje max. výkon 360 a druhá 380 kW.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

V oboch prípadoch je najvyššia rýchlosť rovnaká, 210 km/h, ale výkonnejšia verzia akceleruje z nuly na 100 km/h o niečo rýchlejšie: 4,6 sekundy v porovnaní so 4,9 sekundy.

Dojazd verzií je podľa americkej metodiky EPA 482 km v prípade verzie Long range Dual motor a 434 km vo verzii s paketom Performance.

Polestar 3 je navyše prvé auto od Polestaru, ktoré je vybavené počítačom NVIDIA DRIVE, na ktorom beží softvér od spoločnosti Volvo Cars. Vysokovýkonná automobilová platforma NVIDIA, ktorá slúži ako mozog s umelou inteligenciou, spracováva údaje z viacerých senzorov a kamier automobilu, aby umožnila pokročilé bezpečnostné funkcie na asistenciu vodiča a monitorovanie vodiča.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Medzi technologické vychytávky elektrického SUV patria HD LED svetlomety. Moduly predných svetiel s rozlíšením 1,3 megapixela automaticky prispôsobujú intenzitu, veľkosť a výšku svetelného lúča svetelným a poveternostným podmienkam, ako aj rýchlosti jazdy.

Tento inteligentný systém svetlometov navyše zabraňuje oslňovaniu ostatných účastníkov cestnej premávky, ako to poznáme z matrixových svetlometov ostatných značiek áut.

Technológia mirrorZ

Základom špičkových svetlometov Polestar 3 je technológia „mirrorZ“ spoločnosti ZKW, ktorá dokáže vďaka pohyblivým mikrozrkadlám cielene ovládať a distribuovať LED svetlo.

V kombinácii s prednou kamerou detekuje systém protiidúcu premávku a pomocou technológie „Digital Light Processing“ (DLP) automaticky stlmí a veľmi presne a plynulo zaostrí svetelný lúč na medzipriestory.

Umožňujú to výkonné LED moduly s 1,3 miliónmi pixelov, ktorých svetlo sa usmerňuje prostredníctvom mikroskopicky malých, elektronicky riadených zrkadiel. Výstražné funkcie pomáhajú zvyšovať bezpečnosť na cestách a predchádzať nehodám.

Predné svetlomety na elektromobile POLESTAR 3

Predné svetlomety na elektromobile POLESTAR 3

Čínska výroba

Polestar a ZKW spolupracujú už mnoho rokov. Wieselburský špecialista na osvetľovacie systémy, ktorý má závod aj v slovenských Krušovciach, už vybavil prémiovými LED svetlometmi aj model Polestar 2.

Osvetlenie pre Polestar 3 bolo vyvinuté v závodoch ZKW vo Wieselburgu a v čínskom Daliane. Systém osvetlenia sa vyrába v ZKW Dalian, kým samotné vozidlo sa vyrába v Chengdu a Ridgeville v Južnej Karolíne. Elektronika modulu „mirrorZ“ pochádza z elektronického závodu ZKW vo Wiener Neustadt.

Suma sumárum: svetlomety pre Polestar 3 síce vyrába firma, ktorá má pobočku aj na Slovensku, avšak samotné svetlá boli navrhnuté a vyrábajú sa v zahraničí.

Na Slovensku sa v Krušovciach už vyrábajú prémiové svetlomety so Swarovski krištáľmi pre nové BMW radu 7.









Pokračujte na ďalší príspevok »