Fotogaléria:Opel oživuje športové oddelenie

Čínska automobilka Geely si chce splniť sen, na ktorý sa pripravuje niekoľko rokov.


Nie je žiadnym tajomstvom, že ázijské automobilky majú už dlhodobo veľký záujem o starý kontinent, no mnohé modely sa potýkajú s kvalitatívnymi a bezpečnostnými problémami. Odstrašujúcim príkladom však je aj Qoros. Ten to pred niekoľkými rokmi skúsil práve na Slovensku a veľkú dieru do sveta neurobil. Čiastočne za to môže cenová politika, ale aj absencia vznetového motora v ponuke.

Geely sa na vstup do Európy pripravuje už niekoľko rokov. Po kúpe Volva získala automobilka potrebné know how v oblasti bezpečnosti a neskôr, v spolupráci so švédskymi technikmi, si automobilka odskúšala vývoj vlastných vozidiel na európskej úrovni. Posledným krokom bolo vytvorenie novej značky, ktorá bude zastupovať Geely mimo Číny.

Nová značka bude niesť názov Lynk & Co. Čínsky výrobca ju predstavil prostredníctvom konceptu SUV s označením „01“. Automobilka uvádza, že „01“ bude najviac online autom na trhu a má byť neustále pripojené na internet. Zaujímavé sú však aj vnútornosti. Platforma je totožná s pripravovaným Volvom XC40. Na dĺžku poskytne 4530 mm, na šírku 1855 mm a na výšku 1654 mm, čo koncept radí do kategórie kompaktných SUV.

Exteriér len ťažko označiť za originálny. Hneď na prvý pohľad zaujme predná maska, ktorá pripomína novú Kiu Sportage. Bočná chrómová lišta zase pripomína Peugeot 3008. Vzhľad vo veľkej miere zachraňujú farby a možnosti personalizácie.

Lepšie je na tom interiér, ktorému dominuje infotainment s dotykovým displejom. Zaujme aj dvojfarebný volant, zaujímavo tvarované výduchy a sedadlá s integrovanou opierkou hlavy. Digitálna kaplnka prístrojov pripomína Volvo.

Švédsky odkaz by sme mali nájsť aj pod kapotou. Presné technické špecifikácie sme nedostali, no očakáva sa použitie benzínových aj naftových štvorvalcov. Nie je vylúčená ani hybridná technika.

Na starom kontinente by chcela nová automobilka spustiť predaj už v roku 2018 s modelom 01. Neskôr môžeme očakávať príchod ďalších modelov s označením 02 a 03.

Inzercia

Inzercia

Pokračujte na ďalší príspevok »