Atraktívnejší VW Beetle

Volkswagen sa snaží oživiť svoj starnúci model Beetle rôznymi spôsobmi. Po dvoch faceliftoch tak prichádza špeciálna limitovaná edícia Red Rock Edition.
Vydané  Text: 
Značka Volkswagen sa v roku 1998 rozhodla oživiť svoje veľaúspešné ľudové vozidlo „Chrobák“. Zrodil sa New Beetle a nevedomky spustil vlnu retromodelov ako Mini, Fiat 500, či chystaných nástupcov „Kačice“, alebo Trabanta. Od svojej inšpirácie sa však na míle vzdialil. Priniesol väčšiu karosériu, silné motory, ale najmä niekoľkonásobne vyššiu cenu. Niet preto divu, že úspech (najmä u žien) zožal predovšetkým v Spojených štátoch amerických. Jeho život však pomaly odkrúca dvanásty rok a nástupca je stále v nedohľadne. Volkswagen sa preto po dvojnásobných kozmetických úpravách rozhodol oživiť šedivejúci model upravenou limitovanou edíciou 750 kusov. Každé vozidlo sa snaží očariť špeciálnym lakovaním, kombinujúcim výraznú okrovo-hnedú farbu Red Rock (červená skala) a načierno stvárnenú strechu. Tá spolu s mriežkami a plastovými doplnkami karosérie vytvára jemnú harmóniu. Veľké presklenie ale i naďalej rozohráva kontrast medzi opticky malými (i keď 17 palcovými) kolesami a nafúknutými blatníkmi, a to najmä pri pohľade zboku. Interiér sa nahodil do čierneho závoja a podvozok so sebou priniesol športové naladenie pre lepšiu stabilitu bacuľatej stavby karosérie. Tradičný a „nelimitovaný“ New Beetle sa v našich končinách ponúka s piatimi motormi: troma atmosférickými a dvoma prepĺňanými. Moderné pohonné jednotky si tu cestu stále nenašli a tak sa pod usmievavou prednou kapotou objavuje 1,4 litrový štvorvalec s výkonom 55 kW (75 k), tradičná jedna-šestka so 75 kW (102 k), dvojlitrový agregát (85 kW/116 k), turbom dopovaný benzín 1,8 T s poslušným stádom 110 kW (150 k), alebo naftový 1,9 TDI čerpadlo-dýza so 77 kW (105 k). Cena základného modelu s 6 airbagmi, ABS, ESP, aktívnymi opierkami hlavy, klimatizáciou, či autorádiom s CD sa ustálila na 18 380 €. Naopak najdrahšie zážihové turbo s automatickou šesťstupňovou prevodovkou si VW cení na 26 730 eur.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.