Ako sa vyrábajú oceľové guličky do ložísk? Budete otvárať oči!

VIDEO z výroby je hypnotizujúce. Za jednu minútu ich vznikne tisíc.
Vydané  Text: 
O všetko sa starajú ťažké a energeticky náročné stroje, samozrejme. Musia tlačiť silou desiatich ton, aby vznikla jedna gulička, navyše ani zďaleka nie dokonalá. Silou desiatich ton tento monštruózny stroj musí zatlačiť až tisíckrát za jedinú minútu!

Keďže surové guličky majú nerovnosti a povrchové nedokonalosti, musia sa spracovávať ďalej. Druhá fáza výroby sa volá Flashing a jej princípom je obrusovanie hrán a nedokonalí povrchov guličiek medzi dvomi masívnymi kotúčmi s drážkami. Tieto kotúče rotujú a obrusujú hrany guličiek dovtedy, kým sa v ich drážkach nepohybujú plynule. Tento proces už nevenuje pozornosť každej jednej guličke samostatne, ale deje sa v stovkách či možno tisícov kusov naraz. Výsledkom tohto procesu však ešte stále nie sú dokonale guľaté a hladké oceľové guličky – tu sa odstraňujú tie najväčšie nerovnosti. Treťou fázou výrobného procesu je zahrievanie, ktoré oceľ spevní. Oceľové guličky sa zahrievajú na teplotu asi 810 stupňov Celzia a potom sa šokom schladia na asi 60 stupňov v oleji. Olej zohráva veľmi dôležitú úlohu, pretože keby boli ponorené do vody, popraskali by. Potom sa opäť zahrievajú na 170 stupňov. Verte či nie, takto sa tvar guličiek opäť mení, pretože sa upravuje samotná molekulárna štruktúra materiálu. Molekuly sa usporiadajú do pravidelnej matice, čo pozitívne vplýva na odolnosť a tvrdosť.
Následne sa tvarovanie oceľových guličiek dostáva takmer do finále opätovným mechanickým pôsobením. Ide o podobný proces ako v druhej fáze výroby, avšak s precíznejším brúsením. Po tomto procese sú guličky na pohľad dokonale sférické a jemné, avšak na mikroskopickej úrovni sa stále vyskytujú nerovnosti. Preto je posledným bodom v ich „surovej“ výrobe takzvaný lapping, ktorým sa odstraňujú nerovnosti v čo najmenšej technologicky možnej úrovni. Tieto guličky sú viditeľne lesklé, takmer ako zrkadlo. Pred samotnou distribúciou a ich použitím vo výrobe ucelených komponentov sa guličky ešte čistia ultrazvukom od oleja a akýchkoľvek ďalších nečistôt. Súčasťou celého procesu je aj kontrola kvality, ktorá sa vykonáva napríklad aj dokonale šialeným spôsobom: keď na seba uložíte dve takéto malé guličky s priemerom 16 mm, musia udržať hmotnosť neuveriteľných 35 ton! Maximálna povolená nepresnosť v ich priemere pritom nepresahuje 0,1 mikrometra!

Takéto kovové guličky sa používajú v ložiskách, ktoré máme nielen v autách, ale aj v kolieskových korčuliach, bicykloch, motorkách, rôznych rotujúcich zariadeniach a prakticky v čomkoľvek, čoho k svojej funkčnosti vyžaduje rotovanie. Niektoré guličky majú priemer iba 0,8 milimetra a používajú sa v hardiskoch v počítačoch a v ďalšej elektronike.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.