VIDEO: Drsný cukrík?! Ako si poradí Suzuki Jimny s extrémnym terénom?

Suzuki Jimny by malo byť okrajový model. Nová generácia má však našliapnuté stať sa perfektnou imidžovkou. Pritom však nestratila nič zo svojich bájnych terénnych vlastností.
Vydané  Text: 
Roky v tejto práci znamenajú, že som už testoval všelijaké autá. Najrýchlejšie bavoráky, AMG-čka, Rolls-Royce… Ale ani o jedno z nich nemali ľudia taký záujem, ako o Suzuki Jimny. **Ľudia sa mi prihovárali na čerpacej stanici, cez internet, len tak na parkovisku a jedno auto ma dokonca aj naháňalo, kým som nezaparkoval, iba aby si jeho posádka Jimnyho odfotila.** A pritom je to iba malé SUV s primitívnym podvozkom, ktoré vyzerá ako malý Mercedes-Benz triedy G a má aj podobnú farbu. Alebo je to inak?
### Do čierneho Niet divu, že Suzuki Jimny je také očakávané. **Je to pravý off-road a už to jeho konkurenciu okresáva na pár áut: spomínaný Mercedes-Benz triedy G a Jeep Wrangler sú drahé, Lada Niva je z minulého storočia a Dacia Duster zas nemá až také terénne schopnosti, aj keď celkovo asi Jimnymu konkuruje najbližšie.** Tak či tak, ľahké skutočne terénne auto chýbalo. Najmä také, s ktorým sa dá vyjsť aj na normálnu cestu. Zaujímavý paradox, však? Nové Suzuki Jimny je však trefa do čierneho. Spája **sympatický dizajn, nízku hmotnosť, japonskú spoľahlivosť, moderné vychytávky a skutočné terénne schopnosti vďaka dvom pevným nápravám.**
### Destilát Mne sa však na ňom najviac páči to, že je to neskutočne bezprostredné autíčko, ktoré si vás nesnaží získať na nezmysly, ale naopak, **stavia na úprimnosti a jednoduchosti.** Jeho karoséria je postavená na rebrinovom ráme, ktorý je 1,5-krát tuhší než predtým. Pevné nápravy sú robustnejšie a tiež tuhšie – 1,3-násobne. Samotná karoséria je hranatá preto, lebo je to praktické. Až farba a detaily robia zo Suzuki Jimny také pekné auto. Motor je tiež jednoduchý. Vpredu je pozdĺžne uložený atmosférický 1,5-litrový štvorvalec s výkonom 75 kW (105 k). Inžinieri sa namiesto najvyššieho možného výkonu snažili dosiahnuť to, aby sa použiteľný krútiaci moment nachádzal v nižšom otáčkovom pásme. Maximálna hodnota 130 Nm dnes vyzerá smiešne, ale keď auto aj s náplňami a so šoférom váži 1 090 kg, až také zlé to nie je. Najmä keď je k dispozícii redukcia. Spotreba? Okolo 7 l/100 km. Jimny nemá najmodernejší systém 4 × 4 na svete. Dalo by sa povedať, že pravý opak. Ale zato znesie najviac. Je tu totiž pevná štvorkolka bez medzinápravového diferenciálu. To znamená, **že bežne jazdí Jimny s náhonom iba zadných kolies. Keď si to situácia vyžaduje, môžete malou pákou pri radiacej páke zaradiť štvorkolku. Touto pákou sa radí aj redukcia. Jediný výdobytok elektroniky v pohone Jimnyho je stabilizačný systém a elektronické uzávierky predného a zadného diferenciálu.**
### Sparťan Asi prvá vec, ktorú si všimnete v jeho sparťanskom interiéri, je **retro gumená manžeta radiacej páky, akú nájdete aj v starých autobusoch.**
Sedadlá sú malé a úsporne tvarované. Nasadnete do nich a zistíte, že za volantom si viete nájsť prekvapivo dobrú pozíciu napriek tomu, že nie je nastaviteľný aj hĺbkovo. **Analógové budíky v hranatých obaloch vyzerajú geniálne, rovnako ako odkryté skrutky na palubnej doske.** Odkladacie kapsy vo dverách sú na smiech – zmestí sa do nich maximálne mapa, nie fľaša s nápojom. Pollitrovku dáte jedine do stredového tunela. Je tu ešte malý odkladací priestor na mobil, schránka pred spolujazdcom a to je všetko.
**Batožinový priestor?** Musíte si vybrať medzi ním a zadnými sedadlami. V štvormiestnej konfigurácii (a štyria sa do Jimnyho zmestia fakt bez problémov) vám na „batožinu“ zostáva 85 litrov. Časť z nich nájdete v praktickej uzatvárateľnej plastovej schránke. Dvojité dno by bolo až príliš vznešené pomenovanie. Keď sedadlá sklopíte, vznikne parádna rovina a objem sa zväčší na 377 litrov, resp. 830 až po strechu. Nechýbajú kotevné body, aby ste si mohli prípadný náklad alebo úlovok zaistiť proti pohybu.
**Skoro všade v interiéri sú tvrdé plasty, aby sa dalo všetko rýchlo a ľahko vyčistiť.** Avšak je tu tempomat, udržiavanie v pruhu, výborné LED svetlá a infotainment systém s navigáciou, ktorý si rozumie s iPhonmi aj Androidmi.
### Zlatíčko Jazdiť na Suzuki Jimny je **neskutočná zábava a zážitok.** A nemusíte na to ani ísť do terénu. Krátke sprevodovanie spolu so živým motorom vás nabádajú na dynamickú jazdu. V zákrutách terénne gumy pískajú pri rýchlostiach, nad ktorými bežné autá ani nehnú brvou. Prevodovka aj diferenciál si kvília svoju zubatú pieseň a **vám je to jedno. Fakt – ak by sme si Jimny porovnali s akýmkoľvek konvenčným autom, tak okrem schopností v teréne bude objektívne horšie vo všetkom.** V hlučnosti, jazdných vlastnostiach, komforte, vo výkone… **A aj tak sa pri jeho šoférovaní budete maximálne usmievať, pretože toto všetko je neskutočne úprimné a milé. Mimochodom – komfort. Na to, aký má Jimny podvozok, je veľmi komfortný.** Úplne v pohode sa s ním dá existovať v meste a ešte budete radi, že nemusíte riešiť výtlky. A parkovanie je hračka, keď auto aj s rezervou na kufri meria len niečo vyše 3,6 metra.
### Po povrchu Až v teréne sa však objavia skutočné kvality malého Suzuki. **Jeho podvozok je geniálny a výborne tlmí nerovnosti. Je príjemne mäkký a pritom vôbec nepočuť buchotanie dorazov.** Vďaka tlmiču riadenia sa ani nemusíte biť s volantom. Je úžasné, čo všetko zvládne Jimny prejsť bez toho, aby ste museli zaradiť pohon 4 × 4. Môže za to jeho nízka hmotnosť. Keďže Jimny nebojuje sám so sebou, môže napredovať. Nezabára sa, jazdí pekne po povrchu. **Otestovali sme ho aj na Off-road ringu pri Slovakia Ringu a nešetrili sme ho. Extrémne kríženie náprav odhalilo vynikajúcu prácu elektroniky aj super tuhú karosériu. Počas celého nášho vyčíňania nevydala ani hláska.** Vedúci areálu nás potom poslal na najťažší kopec so slovami: „Ak toto Jimny zvládne, klobúk dole. Je to pravý off-road.“ Hore nespevneným brehom s dvoma jamami vybehol Jimny bez toho, aby sa zapotil. Na zmiešaných gumách. Veru, klobúk dole. **So štvorkolkou a s redukciou je neporaziteľný. Vďaka skvelým nájazdovým uhlom a krátkemu rázvoru zvládne aj to, čo veľmi seriózne off-roady nezvládnu. A pritom je skromný a drží sa pri zemi. Má svetlú výšku „iba“ 210 mm.**
### Dobrý ťah Suzuki spravilo pri novom Jimny výborný ťah. **Z auta, ktoré ste si kúpili, lebo ho potrebujete, spravili model, ktorý si kúpite, lebo ho chcete.** Tá neónková žltá farba nie je náhoda, ale perfektne mierený vtip. **Jimny je auto, ktoré nestratilo nič zo svojich bájnych vlastností, ale teraz je krajšie a použiteľnejšie pre širšiu verejnosť. Nečudoval by som sa, keby si ho ľudia kupovali aj ako imidžovku. Je to niečo ako Mazda MX-5 vo verzii off-road. Jimny je proste miláčik.** *text: Juraj Hrivnák, fotografie v článku: Tomáš Kelement, video (kamera, strih): Michal Čabai




Vždy som túžil pracovať s autami a tento sen sa mi splnil v tej najdokonalejšej podobe. A nevyužil som ho len na to, aby som sa mohol voziť po meste. Chcel som autám rozumieť a vedieť ich čo najlepšie ovládať. Tak som si ako prvé auto kúpil staré BMW 328i. Po rokoch úprav (auta aj šoféra 🙂 ) som s ním na Slovakia Ringu už naháňal oveľa novšie a silnejšie autá. Vždy ma fascinovala jazda na hrane a tak na okruhu trávim čo najviac času. Či už pre zábavu, alebo občas ako inštruktor. Autá nehodnotím len podľa infotainmentu a objemu kufra, ale najmä podľa charakteru, techniky a jazdných vlastností. Obľúbené autá? Toyota GT86, Mazda MX-5, BMW M3 a Porsche 911 GT3.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.