Čo robiť, ak ste našli svoje auto poškriabané alebo nabúrané? AKTUÁLNY postup

Rýchlym jednaním môžete ušetriť aj stovky eur.
Vydané  Text: 

Pri neustálom vylepšovaní motorov je nevyhnutné inovovať aj palivá

Ako vo všetkých technologických odvetviach, aj v oblasti palív pre spaľovacie motory prebieha neustály vývoj. Špecialisti zo spoločnosti OMV v spolupráci s poprednými výrobcami áut, výskumnými centrami a univerzitami neustále pracujú na inováciách.

*Aktualizácia 30.6.2021:* Niektorí si myslia, že je to jedna z najhorších vecí, aké sa človeku môžu stať. Nájsť svoje auto na parkovisku poškodené od iného vozidla v skutočnosti nie je žiadna životná tragédia a ani dôvod na veľký stres, ale kto má rád svoje auto a stará sa o neho, nepochybne nezostane celkom chladný. V predchádzajúcom príspevku na túto tému sme sa venovali tomu, [čo robiť, keď ste vinníkom viac či menej vážneho poškodenia iného vozidla vy](https://www.autoviny.sk/novinky/121787/co-robit-ak-ste-na-parkovisku-poskriabali-auto-najhorsie-co-mozete-spravit-je-len-tak-odist). Aj v takomto prípade platí, že panika nie je potrebná, všetky škody sa totiž zaplatia z povinného zmluvného poistenia (PZP), hlavné je zachovať triezvu myseľ a z miesta incidentu neodísť.

Čo robiť, ak ste na parkovisku poškriabali auto? Najhoršie, čo môžete spraviť, je len tak odísť

Nezáleží na tom, či ste auto nabúrali na takzvanú totálku alebo iba trochu „šuchli“ blatník - udalosť je potrebné riešiť zodpovedne, dospelo a bez stresu.

Tentokrát sa na takúto situáciu pozrieme z iného uhla pohľadu. **Vy ste poškodený a vinník nehody sa rozhodol vec neriešiť**, skrátka z miesta škodovej udalosti odišiel. Na začiatok si pripomeňme, že škoda do výšky 3 990 eur za považovaná škodovú udalosť, nad túto sumu už hovoríme o dopravnej nehode. Určuje to Zákon o cestnej premávke ako 1,5-násobok takzvanej väčšej škody, ktorú stanovuje Trestný zákon v § 125. Či ide o dopravnú nehodu alebo škodovú udalosť je pritom kľúčové pri výmere trestu osobe, ktorá z miesta incidentu odišla. V takomto prípade **máte právo zavolať políciu** (158). Operátor k vášmu vozidlu pošle hliadku, ktorá poškodenie zdokumentuje a ak je to možné, priamo na mieste začne vec riešiť. Z praxe vieme, že niekedy sa policajtom skutočne podarí odhaliť páchateľa v priebehu niekoľkých desiatok minút. Než ale zavoláte políciu, určite nič nepokazíte, keď prv spravíte nasledovné: 1) dôsledne si nafoťte poškodenia vášho auta 2) ak sa v blízkosti nachádzajú miesta s ľuďmi, skúste sa pri nich zastaviť a spýtať sa, či náhodou nevedia, kto tieto poškodenia spôsobil 3) dobre sa pozrite po okolí, či niekde nevidíte bezpečnostné kamery. Vám síce ich prevádzkovateľ záznam vydať nemusí, policajtom ho však zrejme ukáže 4) zavolajte políciu až vtedy, keď horeuvedené absolvujete – aby ste zotrvali na mieste udalosti 5) zistite si, najlepšie priamo cez mobil, ako postupovať v dokumentácii škodovej udalosti v prípade, ak máte zaplatené havarijné poistenie Nech sa už podarí vypátrať vinníka vám vlastnými silami alebo sa o to postará polícia (ak je to v ich silách a možnostiach, samozrejme), určite budete potrebovať s vinníkom vyplniť formulár-**správu o nehode/škodovej udalosti**. Aj keď tento dokument nie je súčasťou povinnej výbavy motorových vozidiel, dôrazne vám odporúčame, aby ste ho v aute vozili minimálne v dvoch exemplároch. Pre istotu. **Je však potrebné počítať aj s tým, že vinník identifikovaný nebude** a vy budete musieť znášať dôsledky tejto škodovej udalosti na vlastné náklady. Nejedná sa o nič ojedilené. Zároveň je dobré uvedomiť si, že napríklad také škrabance na plastových nárazníkoch po prvom očistení obyčajne nie sú tak fátalne, ako sa spočiatku zdali a ak nie sú na kovovej časti karosérie, nehrozí ich korodovanie. Niekedy stačí škrabance nechať preleštiť, v horšom prípade bude potrebné pristúpiť k dôslednejšej oprave. V prípade, že máte novšie vozidlo alebo auto s vyššou hodnotou, je rozumné pre takéto prípady platiť havarijné poistenie, ktoré vám náklady spojené s opravou podobných škôd preplatí s vašou menšou spoluúčasťou.

Povinná a odporúčaná výbava auta 2021

V tomto článku nájdete stručné aj podrobné informácie o tom, aká je povinná výbava automobilov, ako vznikla dezinformácia o novej povinnej výbave a aká je odporúčaná výbava, ktorú by ste mali aspoň zvážiť.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »