Čerpačky majú vlastné aplikácie pre vodičov, takto vďaka ním ušetríte čas aj peniaze!

V časoch, keď si chýbajúci mobilný telefón všimneme už po dvoch minútach a obrazovky na nás žiaria z dlaní takmer neustále, sa do mobilných telefónov dostávajú aj aplikácie, ktoré vám pomôžu pri nájdení najbližšej čerpacej stanice. A nielen to.
Vydané  Text: 
Priemerný používateľ bystrého mobilného telefónu, ktorý má možnosť sťahovať si aplikácie, používa približne 40 rôznych aplikácií. Či je to počasie, správy, hry, športové výsledky, komunikácia, sociálne médiá, banka, záľuby alebo čokoľvek iné, v mobiloch toho máme naťahaného dosť. Možno aj aplikácie, o ktorých sme si mysleli, že to bude dobrý nápad a reálne sme ich využili možno dvakrát. O prítomnosť v našich mobiloch sa snažia všetci, ktorí by radi vedeli, čo, kde, kedy, s kým a za koľko robíme. Vytvoriť aplikáciu nie je až taký problém, preto s nimi prichádza aj mnoho spoločností, ktoré poskytujú rôzne druhy služieb. Medzi ne patria aj benzínové stanice. **Schopnosti aplikácií sa líšia, no minimálne jednu vec majú spoločnú. V neznámom prostredí vás dokážu priviesť k najbližšej čerpacej stanici svojej značky. To je iba základ a najväčšie spoločnosti pôsobiace na slovenskom trhu vám do mobilu dodajú aj pridané služby.**
Slovnaft v aplikácii Slovnaft – Šťastnú cestu ponúka užitočné informácie na cestách. Aplikácia obsahuje podrobné informácie o viac ako 3 000 čerpacích staniciach Skupiny MOL a partnerských sietí z 10 krajín Európy (Maďarsko, Rumunsko, Slovensko, Česká republika, Chorvátsko, Slovinsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Rakúsko, Taliansko). V aplikácii si rýchlo vyhľadáte čerpacie stanice, a to buď podľa aktuálnej polohy, alebo na základe plánovanej trasy. Čerpacie stanice si potom vyberiete podľa ponúkaných služieb – či je súčasťou čerpacej stanice predajňa, reštaurácia, čerstvá káva, či internet. V aplikácii uvidíte aktuálne akcie na staniciach alebo **si vypočítate spotrebu vďaka funkcii Kalkulačka spotreby.** Aplikácia je dostupná pre platformy iOS a Android. **Slovnaft aktuálne pripravuje novú aplikáciu, do ktorej sa užívateľ prihlási pomocou svojej Bonus karty a môže sledovať stav získaných a čerpaných bodov vo vernostnom systéme Bonus klub.** Zaregistrovať sa môžete aj cez profil na sociálnej sieti. V pláne je možnosť používania Bonus bodov, prezerania a nakupovania v online katalógu a **výhodou budú aj kupóny na vybraný tovar.**
Pre operačné systémy iOS a Android pripravila aplikáciu aj spoločnosť OMV. Aplikácia vám ukáže všetky čerpacie stanice OMV, ktoré sú vo vašej blízkosti alebo na naplánovanej ceste. Aplikácia vytýči aj cestu k najbližšej benzínke vrátane počtu kilometrov a pre rýchlejšie zorientovanie poskytne zobrazenie v rozšírenej realite. **Samozrejmosťou sú aj filtre, podľa ktorých si vyhľadáte čerpaciu stanicu so službami, ktoré práve potrebujete ako 24-hodinové služby, alebo kvalitné občerstvenie.** Nechýbajú informácie o otváracích hodinách, službách, akceptácii platobných kariet či o umývacích linkách. Do ruky dostanete aj aktuálne ceny pohonných látok na čerpacích staniciach v Rakúsku, Nemecku a Rumunsku. **Plusom je aj možnosť uložiť si vybrané benzínky do obľúbených položiek.**
Shell išiel ešte ďalej a do mobilných telefónov zakomponoval možnosť platiť za palivo a za umyvárku bez toho, aby ste museli vystúpiť z auta. Stačí na to digitálna platobná služba Masterpass od spoločnosti Mastercard. Služba je dostupná na väčšine čerpacích staníc Shell. Použitím Masterpass zákazníci platia za palivo priamo z auta jednoduchým naskenovaním QR kódu na výdajnom stojane ešte pred natankovaním paliva. Platí sa smartfónom alebo tabletom priamo pri výdajnom stojane a vďaka nádvornej obsluhe tak nemusíte na väčšine čerpacích staníc Shell vôbec vystúpiť z vozidla. **Masterpass si stiahnete ako štandardnú aplikáciu s názvom Masterpass AT, CZ, SK na Google Play pre zariadenia s operačným systémom Android alebo v App Store pre zariadenia s iOS.** Potom stačí niekoľko jednoduchých krokov pre nastavenie aplikácie a službu použijete na väčšine čerpacích staníc Shell na Slovensku. **Rovnako funguje aj platba za umyvárku. Z auta naskenujete QR kód umiestnený pri vjazde do autoumyvárne a v aplikácii si vyberiete umývací program.** Po zaplatení dostanete kód, ktorý následne zadáte na ovládacom paneli. Táto služba zatiaľ funguje na dvoch benzínových staniciach. Jedna sa nachádza v Bratislave, druhá v Košiciach. Môžeme však očakávať, že časom budú nasledovať ďalšie.
Pri toľkých schopnostiach mobilných telefónov a aplikácií už chýba iba jedna možnosť. Že sa podarí za palivo a služby čerpacích staníc zaplatiť bez toho, aby sa to prejavilo na našom účte.




Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.




Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.