VIDEO: Švédsko pripravuje unikátne cesty. Elektrické autá budú nabíjať za jazdy. Zmení sa tým pohľad na elektromobilitu?

Zmení sa pohľad na elektromobilitu? Švédsku plánuje revolučný povrch ciest s možnosťou nabíjania.

Vydané  Text: 

Rozhodnutie Európskej únie zakázať predaj áut so spaľovacími motormi od roku 2035 postavilo viacerých výrobcov pred ťažkú výzvu. Elektrifikácia ich portfólia môže odhaliť nečakané problémy, ktorým doteraz nemuseli čeliť. Či už ide o efektivitu využívania energie, architektúru a zloženie batérií alebo čas dobíjania, rôzne aspekty elektrických áut hrajú v pohľade na elektrickú mobilitu inú úlohu. Najčastejšie sa pritom diskutuje práve o pomerne dlhých nabíjacích časoch, ktoré môžu mať dopad aj na množstvo prejdených kilometrov na elektromobile.

Európska únia plánuje revolúciu v nabíjaní elektromobilov. Chce vybudovať sieť, ktorá zbúra všetky predsudky…

Nabíjacia sieť pre elektromobily by sa v budúcnosti mala dočkať zásadných vylepšení. Od minimálnych rozostupov medzi jednotlivými nabíjačkami až po jednotný štandard. To všetko má pokryť pripravovaná legislatíva EÚ.

Revolučné riešenie zo Švédska

Netreba ale zabúdať, že ani autá kedysi nemali dojazd cez 1000 kilometrov na jednu nádrž. Všetko malo svoj kontinuálny vývoj, ktorý dospel až do súčasného stavu. Podobne to je aj s elektromobilitou. Možnú revolúciu v tejto oblasti automobilového priemyslu sa chystajú urobiť vo Švédsku. Tamojšie cesty chcú totiž vybaviť špeciálnym nabíjaním dodávajúcim vozidlám energiu počas jazdy. Nejde pritom o víziu ďalekej budúcnosti. Cesty s nabíjacím systémom chcú sprístupniť verejnosti už do roku 2025.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Aktuálne medzi zainteresovanými prebieha živá diskusia na tému samotného nabíjacieho systému. V hre sú totiž tri rôzne varianty s rôznym použitím. Prvou z nich je nainštalovať systém podobný zberaču elektrickej energie, ktorý dnes poznáme predovšetkým z vlakov a električiek. Nad cestou by bola vytvorená potrebná kabeláž umožňujúca nákladným autám získavať energiu na svoj chod. Podobné riešenia sú už dnes súčasťou viacerých logistických a výrobných parkov naprieč Európou.


Tri riešenia

Druhou možnosťou je implementovanie špeciálneho druhu zbernej koľajnice do vozovky. Výhodou tohto riešenia je využitie ako pre nákladné, tak aj pre menšie osobné autá.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Poslednou možnosťou je implementácia indukčného nabíjania priamo do povrchu vozovky. Na podobnom princípe dnes funguje napríklad bezdrôtové nabíjanie smartfónov a iných zariadení.

Nabíjanie v paneláku? / Život s elektromobilom

Najčastejšie diskutovanou výzvou elektromobility je, ako budú môcť lacné nabíjanie riešiť obyvatelia panelákov. Riešení existuje niekoľko.

Inzercia

Inzercia

Pilotný projekt

Prvým elektrifikovaným úsekom vo Švédsku by sa mohla stať na cesta E20 medzi mestami Hallsberg a Örebro umiestnená v strede krajiny.

Benefitom takéhoto prístupu k elektromobilite by bolo napríklad zredukovanie veľkosti batérie. Predovšetkým ťažké nákladné autá by nemuseli mať obrovské batérie, ktoré aktuálne majú. Vystačili by si s menšími akumulátormi a tie by ich dopravili na miesto bez prístupu k nabíjaniu, Podobne by to však bolo aj s elektrickými osobnými autami. Znížila by sa tak potreba nabíjania na nabíjacích stojanoch. Auto by jednoducho získalo energiu napríklad cestou po diaľnici. Tá by následne mohla byť využitá na úsekoch kde nie je možnosť nabíjania.

Švédsko chce byť navyše lídrom v elektrifikovaných cestách. Do roku 2045 plánujú tamojšie úrady spoločne s partnerskými štátmi Nemeckom a Francúzskom rozšíriť podobné možnosti elektromobility na viac ako 3000 kilometrov ciest. Nejde však len o Škandináviu. Elektrifikované cesty chce v najbližších rokoch rozšíriť aj Taliansko, Veľká Británia či USA.






Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.