Je koniec! Volkswagen ukončuje výrobu svojho obľúbeného modelu.

Volkswagen ukončuje výrobu modelu Sharan. Všetky kapacity továrne v Portugalsku sa tak budú sústrediť na SUV T-Roc.
Vydané  Text: 
Všetko sa raz v živote začína a raz aj končí. Presne tak by sa dal v skratke popísať život jedného z najobľúbenejších rodinných áut v Európe za posledné dekády. Model, ktorý kedysi definoval svoju triedu, teraz oficiálne končí. Volkswagen totiž vo svojej továrni v Portugalsku vyrobil posledný kus legendy s označením Sharan. Končí sa tak jedna éra, ktorá pre mnohých znamenala veľa. ### 27 rokov Volkswagen v týchto dňoch oficiálne ukonči výrobu modelu Sharan. Stalo sa tak po dlhých 27 rokoch. Za tento čas vznikli len dve generácie, a jeden väčší facelift, tohto úspešného MPV. Okrem toho sa nemecký automobilový gigant podelil o úspech svojho rodinne orientovaného auta aj s Fordom či SEATom. Pôvodný Volkswagen Sharan zišiel z výrobných liniek portugalskej továrne Palmela už v roku 1995. V rovnakom období sa spustenia výroby dočkal aj Ford Galaxy či SEAT Alhambra. Španielsky náprotivok Sharanu sa v produkcii udržal do roku 2020, no niektoré skladové kúsky boli k dispozícii u dílerov ešte aj v tomto roku. Na druhú stranu Ford Galaxy. Vychádzajúci z nemeckého MPV bol v produkcii len do roku 2006.
Volkswagen Sharan patril svojho času medzi najpopulárnejšie autá medzi rodinami. Postupne jeho sláva upadala, no viacerí zákazníci na neho nedajú dopustiť.
### Presluhoval 3 roky, mohol aj viac Pôvodné plány automobilky hovorili o ukončení výroby ešte v roku 2019. Avšak v dôsledku vysokého dopytu sa viac-menej očakávaná udalosť stala až teraz, aj keď v hre bolo predĺženie produkcie o nejaký čas. Druhá generácia Sharanu sa s miernymi obmenami na trhu držala úctyhodných 12 rokov. Jej [posledné kúsky sa dali zakúpiť s motorom 1,4 TSI s výkonom 110 kW v kombinácii so 6-stupňovým manuálom alebo prevodovkou DSG](https://www.vw.sk/sharan/cenniky-a-katalogy) s rovnakým počtom prevodových stupňov. „*Bol to model, ktorý položil základy nášho úspešného príbehu. Nasledujúce modely, Scirocco a Eos, prispeli k upevneniu postavenia továrne, no MPV bolo vždy tým autom, ktoré nás charakterizovalo. Jeho úlohu teraz prebralo mimoriadne úspešné SUV T-Roc,*“ uvádza portál [automais.autosport.pt](https://automais.autosport.pt/noticias/depois-de-27-anos-de-producao-chega-o-momento-de-dizermos-adeus-ao-sharan/) s odvolaním na vyhlásenie predsedu predstavenstva a riaditeľa závodu Volkswagen Autoeuropa.

Prvá jazda: Volkswagen Sharan

Prvá generácia obľúbeného MPV sa vyrábala nekonečných 15 rokov. To už je zrejme dostatočný dôvod na to, aby prišlo ku generačnej výmene. Čo na to Volkswagen?

Všetky výrobné kapacity, ktoré vzniknú po ukončení výroby Sharanu budú dostupné pre produkciu T-Rocu. [Volkswagen na oficiálnom webe tamojšej továrne uvádza](https://www.volkswagenautoeuropa.pt), že k definitívnemu odstaveniu výroby príde v priebehu tohto mesiaca. Podľa viacerých zdrojov, ako napríklad [novinky.cz](https://www.novinky.cz/clanek/auto-volkswagen-po-27-letech-ukoncil-vyrobu-sharanu-40411981) či [e-flotila.cz](https://www.e-flotila.cz/2022/10/18/tak-to-zamrzi-volkswagen-sharan-se-po-27-letech-louci/), sa tak stalo už 10.10.2022.

Nová trieda / Test Volkswagen Multivan T7 2.0 TSI

Niektoré veci sa menia, ale Volkswagen Multivan aj naďalej zostáva najštýlovejším autom pre náročných cestovateľov. Napriek tomu, že je postavený od základu nanovo.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.