Táto automobilka chce šetriť aj na toaletnom papieri pre zamestnancov! Masívne škrtanie nákladov sa začalo

Snaha o zníženie nákladov v talianskych závodoch značky Fiat viedlo podľa odborov k redukcii čistiacich služieb a počtu toaliet dostupných pre pracovníkov.
Vydané  Text: 
Carlos Tavares, generálny riaditeľ spoločnosti Stellantis, novej skupiny, ktorá vznikla v januári zlúčením spoločností Fiat Chrysler Automobiles a PSA Group, uviedol, že **výrobné náklady v talianskych továrňach sú až štyrikrát vyššie ako v závodoch automobiliek vo Francúzsku alebo Španielsku.** Tavares uviedol, že automobilka nebude rušiť pracovné miesta ani zatvárať závody, ale po fúzii prisľúbil úspory vo výške viac ako 5 miliárd eur (5,94 miliárd dolárov) ročne. Davide Provenzano z odborového zväzu FIM uviedol, že Stellantis podniká kroky vo svojom závode Mirafiori v Turíne, kde vyrába nový elektrický automobil Fiat 500, a to **znížením množstva toaliet dostupných pre pracovníkov, znížením počtu upratovacích služieb či reorganizáciou dopravných zariadení.** „Toto sa deje počas COVID-19, keď by ste mali skôr zvyšovať počet dostupných toaliet a tlačiť na kvalitnejšie upratovacie služby, než ich škrtať,“ uviedol Provenzano. Edi Lazzi z ľavicovo orientovanej únie FIOM uviedol, že **opatrenia na úsporu nákladov v Taliansku sú podľa jeho názoru skôr osobnou iniciatívou miestneho riadenia než širokou stratégiou,** ktorú by inicioval koncern Stellantis. „Z pohľadu ušetrených nákladov sú tieto opatrenia len kvapkou v oceáne,“ uviedol. Nicola Manzi z únie UILM uviedol, že **spoločnosť Stellantis znížila upratovacie služby o zhruba 35 percent** v závode Atessa v strednom Taliansku, najväčšom európskom závode na výrobu dodávok. „Momentálne fungujeme takmer na plný výkon, bolo by ťažké znížiť počet toaliet,“ uviedol. Túto **situáciu nateraz koncern Stellantis odmietol komentovať,** no automobilka predstaví svoj obchodný plán s ambíciou šetriť náklady až najskôr koncom tohto roka. Jedno je však isté, akákoľvek snaha o šetrenie nákladov sa historicky prejavila aj na kvalite samotnej výrobkov. Sme zvedaví, ako sa koncernu Stellantis podarí popri takomto šetrení nákladov udržať kvalitu výroby v závodoch.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.