Viete kde bola prvá čerpacia stanica?

Aj keď sa považujete za znalca automobilovej histórie, toto asi neviete, no možno niečo tušíte.
Vydané  Text: 
Prvá „čerpacia stanica“ má samozrejme súvislosť s prvým automobilom a ten sa zrodil v Nemecku. Je teda logické že prvá pumpa bola práve tam. Na druhej strane treba priznať, že to zasa až taká čerpacia stanica nebola. Ako ukazuje dobový obrázok, bola to obyčajná lekáreň, ktorá sa prvou pumpou stala zhodou náhod a okolností.
Manželka Karla Benza, vynálezcu automobilu, sa v roku 1888 rozhodla vyraziť na krátky výlet. Palivo v jej aute sa však povážlivo míňalo, a tak sa rozhodla poohliadnuť sa možnosti jeho doplnenia. A keďže po klasických čerpacích staniciach vtedy ešte samozrejme nechyrovali, zamierila do lekárne. Klasický benzín tam samozrejme lekárnik nepredával, a tak siahla po ligroine, ktorý sa v tej dobe používal na rozpúšťadlo. A verte či nie, motor s týmto netradičným palivom nemal problém. Kto by tomu v dnešnej emisnej dobe veril.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.