Ford už má riešenie pre Kugy PHEV, ktoré musel stiahnuť z predaja

Aktualizácia | Spoločnosť Ford zastavila predaj svojej novej Kugy PHEV kvôli obavám z prehrievania akumulátorov, pre magazín Autocar potvrdila to samotná automobilka.
Vydané  Text: 
*Pôvodný článok bol vydaný 13.8.2020* – Plug-in hybridné SUV dorazilo do showroomov Fordu len pred niekoľkými mesiacmi a už sa o ňom hovorilo vo veľmi pozitívnom kontexte. Polovica všetkých registrovaných Kúg v Európe bolo práve plug-in hybridných. Na Slovensku sa dá Kuga PHEV zadovážiť v konfigurácii First Edition ST-Line 2.5 Duratec PHEV 165 kW / 225k CVT za 35 990 eur. Výrobca však vydal vyhlásenie, v ktorom avizuje dočasné pozastavenie predaja kusov vyrobených pred 26. júnom 2020. Vo vyhlásení sa uvádza, že bolo zistené prehrievanie akumulátorov a to bolo príčinou požiarov. Doteraz boli nahlásené štyri požiare plug-in hybridných vozidiel Kuga. [Informoval o tom magazín Autocar](https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/updated-ford-kuga-phev-deliveries-halted-due-battery-fires). „Potenciálne znepokojenie“ viedlo k zastaveniu dodávok a predaja nových exemplárov. Ford nenecháva nič na náhodu a radšej prijal drastické opatrenia, než by mal riskovať. Zákazníci, ktorí už hybridné Kugy jazdia, boli kontaktovaní a bolo im povedané, aby nenabíjali vysokonapäťovú batériu „až do ďalšieho upozornenia“. Boli tiež požiadaní o udržanie vozidla v jazdnom režime „EV Auto“. Vozidlá teraz podliehajú štandardnej zvolávacej akcii. Zatiaľ nie je známe, aké náročné bude riešenie problému, doteraz zverejnené informácie sú prevažne špekulácie. Prirodzene sa však Ford dostáva do nepríjemnej situácie, ktorá ho bude bude stáť nemalé prostriedky. Predpokladá sa, že to ovplyvní až 27 000 automobilov na celom svete. Zvolávacie akcie pre eventuálne požiare vo vozidlách so spaľovacím motorom nie sú ničím novým, častým problémom býva elektronika. Ale pri elektromobiloch sú podobné výrobné vady zriedkavejšie kvôli ich relatívne malému počtu a tiež jednoduchším komponentom. Pýtali sme sa aj slovenského Fordu na to, ako toto rozhodnutie európskej pobočky automobilky bude ovplyvňovať náš trh. Po získaní odpovede budeme tento článok aktualizovať. #### Aktualizácia 18.8.2020: **Týka sa problém s prehrievaním akumulátorov v Kuga PHEV aj modelov na Slovensku?**
Slovenskí zákazníci nebudú zasiahnutí touto zvolávacou akciou, pretože väčšina vozidiel Kuga PHEV určených pre slovenský trh nie je dotknutá. Pár vozidiel, ktoré sú dotknuté, budú upravené podľa odporúčaní výrobcu ešte pred finálnym odovzdaním zákazníkom. V tomto prípade sa však jedná o vozidlá, ktoré ešte neboli uvedené do prevádzky.

**Koľko modelov je na Slovensku zvolávaných/registrovaných?**
Na Slovensku nebudú zvolávané žiadne vozidlá v prevádzke.

**Viete nám prosím poskytnúť informáciu o tom, čo sa bude v servisoch robiť ako náprava?**
Na dotknutých vozidlách bude modifikované chladenie akumulátora a zosilnený tepelný štít. Za odpovede na našej otázky ďakujeme **Jánovi Vrábelovi**, Marketing & Product Managerovi v spoločnosti Summit Motors Slovakia, spol s r.o.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.