Audi vidí dopravu budúcnosti pozitívne, cestu vidí v jazde s cudzími ľuďmi

Priemerný vodič strávi každý deň za volantom svojho auta 50 minút, tvrdí Audi vo svojej štúdii o zmene dopravy po príchode nových technológií a autonómnej mobility. Zdieľanie vozidiel a jázd, inteligentný manažment križovatiek, samojazdiace autá, to všetko zmení spôsob, akým vnímame presúvanie sa z jedného miesta na druhé vo veľkých mestách. Prioritou nebude vlastníctvo vozidla, ale efektívnejší pohyb… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Priemerný vodič strávi každý deň za volantom svojho auta 50 minút, tvrdí Audi vo svojej štúdii o zmene dopravy po príchode nových technológií a autonómnej mobility. Zdieľanie vozidiel a jázd, inteligentný manažment križovatiek, samojazdiace autá, to všetko zmení spôsob, akým vnímame presúvanie sa z jedného miesta na druhé vo veľkých mestách. Prioritou nebude vlastníctvo vozidla, ale efektívnejší pohyb v meste – aj za cenu, že stratíte počas cestovania časť súkromia. Audi a jeho projekt s názvom 25. hodina (25th Hour) ponúka koncept a vizualizáciu moderného mesta blízkej budúcnosti, v ktorých sa automobily využívajú inak ako dnes.
Automobilka v spolupráci s technologickým inštitútom Karlsruhe a organizáciou Mobilitypartners predpovedá a ukazuje inteligentnú mobilitu priamo vo svojom domácom meste Ingolstadte. O automobiloch pritom uvažuje ako o efektívnej alternatíve verejnej dopravy, ktorú dnes zabezpečujú autobusy. Základom mesta budúcnosti s inteligentným manažmentom dopravy má byť vzájomná prepojenosť vozidiel, prepracovaná infraštruktúra a riadenie celej premávky počítačmi. Tie vypočítajú ideálne vzdialenosti medzi vozidlami, ich rýchlosť a dokonca aj obsadenosť. Projekt 25. hodina počíta s tým, že ľudia budú v meste aktívne využívať služby ride sharingu, teda zdieľania jázd tak, ako im to odporučí počítač. V smelých plánoch Audi neexistuje niečo ako dopravná zápcha alebo preťažená cesta. Všetko má byť presne vypočítané a realizované s nemeckou efektivitou.
Tvrdenie, že takýto koncept nie je vôbec nereálny, automobilka argumentuje technologickou vyspelosťou už aktuálnej generácie limuzín Audi A8. Tie sú schopné autonómnej jazdy tretej úrovne, pritom ani zďaleka naše mestá nie sú organizované tak dobre, ako by mali byť.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.