Aliancia Daimler-Porsche?

Porsche v snahe získať peniaze na splatenie dlhov otvorilo novú kapitolu, z ktorej by mohla vzniknúť aliancia superlatívov.
Vydané  Text: 
Finančné problémy Porsche a jeho snaha nájsť partnera nie sú ničím nové. Rokovania so šejkami s Kataru tiež nie. No teraz sa objavili informácie, ktoré poriadne rozbúrili hladinu automobilového priemyslu. Podľa nemenovaných zdrojov totiž Wendelin Wiedeking rokuje so šéfom Daimleru Dieterom Zetschem o aliancii. Hoci sa hovorcovia Daimleru, Porsche ani Volkswagenu k správam odmietli vyjadriť, rokovania by mohli priniesť malej automobilke novú nádej. Šéfovia Daimleru a Porsche údajne už v máji hovorili o aliancii a rokovania majú byť medzičasom v pokročilom štádiu. Jedna z možností hovorí o tom, že Daimler prevezme opcie na akcie VW. Porsche v súčasnosti vlastní 51 percent vo VW a má právo tento podiel prostredníctvom opcií zvýšiť o ďalších 20 percent. Automobilka však na to nemá peniaze a nový investor by ich mohol využiť na získanie menšinového podielu, ktorým by mohol blokovať dôležité rozhodnutia. Toto by mohlo byť vhodné riešenie pre Daimler, pretože priamy vstup do Porsche pre neho nemá veľký zmysel. Naproti tomu podiel vo VW by mu poskytol prístup k technológiám, najmä k úsporným motorom pre menšie modely, ktoré sú pre Daimler čoraz dôležitejšie. Možnosť aliancie s Porsche je pre Daimler dôležitá aj zo strategického hľadiska. Keďže výrobca športových áut rokuje s Katarom ako alternatívnym investorom, Daimler by získal nátlakový prostriedok voči BMW. Obidva koncerny totiž plánujú užšiu spoluprácu, no rokovania sa už dlhší čas nepohli z miesta. Celý úmysel má háčik: peniaze. Pokladnice Daimleru sú poloprázdne a koncern spustil rozsiahly úsporný program. V marci bola jeho situácia natoľko kritická, že za dve miliardy eur predal emirátu Abú Zabí deväťpercentný podiel. Porsche plánuje zvýšenie kapitálu o päť miliárd eur, z čoho časť poskytnú majitelia a zhruba polovicu by mal zabezpečiť externý investor. Zatiaľ najhorúcejším kandidátom zostáva Katar, ktorý chce údajne získať 29,9 percenta. Proti vstupu šejkov sa zubami-nechtami bráni šéf dozornej rady VW Ferdinand Piëch, ktorý by najradšej integroval Porsche do štruktúry koncernu. Zdroj: Financial Times Deutschland Spracovala: Soňa Zverková








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.