SERVIS

Pneumatiky od tohto roka obsahujú nový symbol, niektorí motoristi sa ním budú riadiť pro kúpe novej sady

Nezvyčajné je, že takto označené pneumatiky obsahujú viac ako 55% biologických a recyklovaných materiálov.

Vydané  Text: 

Pneumatiky v dnešnej dobe sú preplnené množstvom rôznych údajov a symbolov, ktoré nám poskytujú dôležité informácie ako napríklad základný rozmer pneumatiky, maximálna rýchlosť, či dátum výroby.

Známy výrobca teraz zavádza na svoje plášte ďalší nový symbol, ktorý odkazuje na udržateľný spôsob výroby.

Toto nové „zdravé“ logo obsahuje dve šípky v kruhu, ktoré naznačujú vysoký podiel biologických a recyklovaných materiálov.

Zdravšie pneumatiky

Podľa oficiálnych informácií sa takéto označenie bude objavovať na pneumatikách, ktoré obsahujú minimálne päťdesiat percent materiálov biologického a recyklovaného pôvodu.

Novinka má pomôcť  zákazníkom, ktorí si chcú vyberať pneumatiky s ohľadom na životné prostredie.

Ako prvá tento nový symbol dostala pneumatika Pirelli P Zero E, ktorá obsahuje viac ako 55% biologických a recyklovaných materiálov.

Taliansky výrobca plánuje postupne podiel týchto materiálov zvyšovať.

Do roku 2030 by mali pneumatiky tejto značky obsahovať minimálne 60 % materiálov biologického pôvodu a 12 % recyklovaných materiálov.  Menej ako 30% by potom malo pochádzať z fosílnych zdrojov.

Šípky v kruhu odkazujú na vysoký podiel biologických a recyklovaných materiálov v danej pneumatike.

Čo všetko takáto pneumatika obsahuje?

  • Lignín: Lignín pochádza zo šrotu celulózového a papierenského priemyslu. Prispieva k odolnosti pneumatiky a predpokladanému zníženiu valivého odporu.
  • Popol z ryžových šupiek, oxid kremičitý: Kremelina z popola ryžových šupiek pochádza z odpadu z pestovania ryže. Má širokú využitie v behúňových zmesiach na dosiahnutie vysokej úrovne výkonu za mokra.  Je dobrou náhradou za fosílnu kremelinu v týchto behúňových aplikáciách.
  • Cirkulárne sadze: Cirkulárne sadze pochádzajú z pyrolýzneho oleja z vyradených pneumatík. Sadze sa používajú v gumových zmesiach na optimalizáciu stability, pevnosti a trvanlivosti pneumatík.
  • Biocirkulárne polymery: Vyrábajú z monomérov, ktoré sa získavajú z použitých kuchynských olejov alebo z pyrolýzneho oleja z pneumatík.  Sú dobrou náhradou polymérov z fosílnych zdrojov.
  • Prírodné gumy: Prírodný kaučuk sa získava z latexu kaučukovníka brazílskeho a je to materiál získaný z biomasy v 100%.
  • Bioživica: Bioživice sú zmäkčovadlá získané z rastlinnej biomasy. Najčastejšie ide o semená rastlín ako napríklad slnečnica alebo repka, alebo živice na báze lesných drevín.  Bioživice sú univerzálne zložky, ktoré pomáhajú zabezpečiť lepšiu rovnováhu medzi suchou a mokrou funkciou.








Pokračujte na ďalší príspevok »