História autopriemyslu

Najpopulárnejšie autá všetkých čias: Zoznam legiend, ktoré zmenili automobilový priemysel

História automobilového priemyslu je plná úspešných modelov, ale ako lepšie zhodnotiť ich popularitu, ak nie predanými kusmi?

V tomto zozname sa nachádzajú aj autá, ktoré pochádzajú ešte z minulého storočia, no niektoré dnešné modely môžu o takomto míľniku iba snívať.
Vydané Text: 

Ford Model T – viac ako 15 miliónov

Ford Model T / Zdroj: Wikipedia

Toto je azda najtypickejší veterán, ktorý sa zapísal do histórie mnohými spôsobmi. Prvé sériovo vyrábané vozidlo na svete odštartovalo revolúciu, ktoré si užívame ešte aj dnes, po viac ako 100 rokoch.

BMW radu 3 – viac ako 16 miliónov

BMW radu 3 / Zdroj: BMW

Kto by nepoznal kompaktnú trojku od Nemcov? Tento model sa vyrába už od roku 1975 (a stále sa vyrába) a za toto takmer polstoročie už prešiel siedmimi generáciami.

VAZ 2101 (LADA 1200) – 17,6 milióna kusov

VAZ 2101 (LADA 1200) / Zdroj: Wikipedia

Hviezda ZSSR sa tešila obľube, ale niet sa čomu čudovať. „Prerobený“ model Fiatu bol tak lacný, že si ho naozaj mohol dovoliť takmer každý.

Honda Accord – 18 miliónov kusov

Honda Accord / Zdroj: Honda

Kedysi šlo o kompaktný model, no neskôr sa hlavne kvôli potrebám zákazníkov jeho rozmery zväčšovali a dnes je Accord súčasťou segmentu strednej triedy. Model sa od roku 1976 vyrába dodnes.

Ford Fiesta – 20 miliónov kusov

Ford Fiesta / Zdroj: Ford

Bolo by zvláštne, keby sa jeden z najväčších automobilových výrobcov z USA neobjavil v tomto zozname. Fiesta je ale miláčikom európskych zákazníkov a aj preto je v tomto zozname na poprednom mieste.

Volkswagen Beetle – 21,5 milióna kusov

Volkswagen Beetle / Zdroj: Volkswagen

Ľudové auto zaznamenalo úspech hneď pri prvej generácii, a to nielen v Európe, ale po celom svete. Za svoj dlhý život sa vyrábal takmer v 20 krajinách, od Nemecka, Fínska, Brazíliu až po Nový Zéland.

Honda Civic – 27 miliónov kusov

Honda Civic / Zdroj: Honda

Prvá generácia Civic-u sa zrodila ešte pred legendárnym Golfom, presnejšie v roku 1972. Za svoj život si prešla rôznymi dizajnovými zmenami a aj s 11. Generáciou má stále čo ponúknuť.

Volkswagen Passat – 34 miliónov kusov

Volkswagen Passat / Zdroj: Volkswagen

Čože je to päťdesiatka! V minulom roku oslávil Passat toto okrúhle výročie a jeho produkcia ani zďaleka nekončí. Aj keď je pravda, že dnes už je dostupný iba vo verzii kombi, keďže sedan pred niekoľkými rokmi stratil u zákazníkov na popularite.

Volkswagen Golf – 37 miliónov kusov

Volkswagen Golf / Zdroj: Volkswagen

Posledný Nemec v tomto zozname nie je nikto iný ako Golf. Treba uznať, že Volkswagen si vedel postaviť už v minulom storočí pútavé portfólio a z jeho úspechov ťaží dodnes. A Golf je určite jedným z hlavných ťahákov, ktoré zákazníkov pútajú aj po 50 rokoch.

Ford séria F – 41 miliónov kusov

Ford Série F / Zdroj: Ford

Druhé miesto medzi najpredávanejšími autami vôbec má prekvapivo pick-up od Fordu. Séria F bola predstavená ešte v roku 1948 a momentálne je na trhu 14. generácia. Malá zaujímavosť – toto nie je iba najpredávanejší Ford, ale aj 46 rokov najpredávanejšie auto v USA!

Toyota Corolla – 50 miliónov kusov

Toyota Corolla / Zdroj: Toyota

„Japonec na konec“. Historicky najpredávanejším autom zo všetkých nie je nič iné, ako japonská Toyota Corolla. Toto auto je akousi definíciou ázijského inžinierstva. Prvá generácia sa začala vyrábať už v roku 1966.

 







ODPORÚČANÉ


ZO SVETA

Nové 100 % clo na elektromobily z Číny bude realitou! A to je len začiatok

  • Americký automobilový priemysel a regulačné orgány sa obávajú, že ak sa čínske elektrické vozidlá dostanú do Spojených štátov, domáce značky im nebudú schopné konkurovať. Bidenova administratíva však údajne dospela k tomu, čo považuje za riešenie: Na čínske elektrické vozidlá zavedie plné 100-percentné dovozné clo.