Európska únia plánuje zaviesť nové pravidlá odoberania vodičských preukazov. Budú prísnejšie ako dnes?

Európska únia chce zjednotiť pravidlá pre odoberanie vodičských preukazov. Týkať sa majú všetkých členských štátov.

Jazda bez platného vodičského preukazu by sa mala dostať do kategórie závažných poručení pravidiel.
Navrhovaná zmena už prešla prvým čítaním.
Vydané Text: 

Téme odobratia alebo zadržania vodičského preukazu sme sa na našom webe venovali v minulosti už viackrát. Teraz sa podobná problematika dostala na pôdu Európskeho parlamentu. Jej cieľom ja zaviesť jednotné pravidlá pre všetky členské štáty. V jednoduchosti to znamená, že trest za závažné porušenie pravidiel cestnej premávky mimo Slovenska sa viac už nebude vzťahovať len na tú konkrétnu krajinu. Novinka už prešla v Európskom parlamente (EP) prvým čítaním. Jej finálne schválenie je tak o niečo bližšie realite.

Zamedzenie šoférovania v celej EÚ

Ako informuje portál Európske noviny, vážne dopravné priestupky, ako je napríklad jazda pod vplyvom alkoholu alebo výrazné prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti, by v budúcnosti mohli zamedziť vedeniu motorového vozidla vo všetkých členských štátoch Európskej únie. Pravidlá, ktoré aktuálne platia totiž hovoria o tom, že pokiaľ dôjde k podobnému počínaniu, strata vodičského oprávnenia sa vo väčšine prípadov vzťahuje len na príslušnú krajinu. V ostatných štátoch EÚ tak previnilec nemá v zásade žiadne obmedzenia.

Jednou z noviniek, ktoré vyplývajú z predloženého návrhu je napríklad aj zaradenie jazdy bez platného vodičského preukazu do kategórie závažných dopravných priestupkov. Jazda bez príslušného dokladu by sa tak dostala na roveň vedeniu motorového vozidla pod vplyvom alkoholu alebo smrteľnej dopravnej nehode. Ďalšou zásadnou zmenou je zníženie tolerancie pri prekročení maximálnej povolenej rýchlosti pre obytné oblasti. Tam by malo dôjsť k úprave na 30 km/h.

Ako požiadať o medzinárodný vodičský preukaz, koľko stojí a prečo ho musíte mať pri sebe?

Jednotné pravidlá

Všetky zmeny sú navrhnuté tak, aby ich bolo možné uplatniť vo všetkých štátoch EÚ. To znamená, že ak by vám bol vodičský preukaz pozastavený, obmedzený alebo odobratý mimo Slovenskej republiky, dané rozhodnutie by bolo podstúpené našim úradom, ktoré by rozhodli o ďalších krokoch. Zároveň Európsky parlament navrhuje aj lehoty na jednotlivé správne úkony. Vzájomné informovanie úradov o diskvalifikácii vodiča by malo byť do 10 pracovných dní od priestupku Následne začne plynúť lehota 15 pracovných dní na rozhodnutie o aplikovaní reštrikcií voči dotknutej osobe. Po rozhodnutí majú mať úrady ďalších 7 pracovných dní na informovanie vodiča o konečnom rozhodnutí.

Návrh nových pravidiel, ktoré sa týkajú trestov za závažné porušenie pravidiel cestnej premávky na úrovni Európskej únie už bol prijatý v hlasovaní EP. Konkrétne „za“ hlasovalo 372 prítomných poslancov, „proti“ bolo 220 pričom 43 sa hlasovania zdržalo. V ďalších legislatívnych krokoch potrebných na prijatie nového zákona bude pravdepodobne pokračovať až nové zloženie EP. To bude jasné po júnových voľbách.

Pripravované novinky vo vodičských preukazoch: Ak nevyplníte dotazník, o vodičský preukaz prídete





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.




ODPORÚČANÉ


ZO SVETA

Nové 100 % clo na elektromobily z Číny bude realitou! A to je len začiatok

  • Americký automobilový priemysel a regulačné orgány sa obávajú, že ak sa čínske elektrické vozidlá dostanú do Spojených štátov, domáce značky im nebudú schopné konkurovať. Bidenova administratíva však údajne dospela k tomu, čo považuje za riešenie: Na čínske elektrické vozidlá zavedie plné 100-percentné dovozné clo.