Spravodajstvo

Cestovné doklady pre deti: Ak dieťaťu stačí na cestovanie detský občiansky preukaz, využite to. Je to aj lacnejšie

Tip pre rodičov s malými deťmi, ktorí sa počas leta chystajú vycestovať do krajín v rámci EÚ.

Takto môžu ušetriť 13 eur a niekoľko týždňov.
Vydané Text: 

Rezort vnútra z dôvodu avizovaného zvýšenia správnych poplatkov od 1. apríla čelilo už od začiatku roka 2024 mimoriadne veľkému počtu žiadostí o vydanie cestovného pasu.

Personálne kapacity, napriek smenám, ktoré presahujú pracovné doby, nestačia na to, aby sa dodržala 30-dňová lehota vo všetkých prípadoch, ktorá sa takto predlžuje o niekoľko dní, uvádza ministerstvo vnútra vo svojej tlačovej správe.

Rezort podľa vlastných slov robí maximum preto, aby sa lehoty nepredlžovali, aby  občania mohli vycestovať na dovolenky tak, ako si to naplánovali.

V tejto súvislosti rezort pripomína, že občania Slovenskej republiky pre plnohodnotné cestovanie v rámci EÚ a Schengenského priestoru môžu využiť platný občiansky preukaz s fotografiou, a to aj deti.

Možnosť vydať občiansky preukaz pre dieťa existuje od roku 2019. Občanovi mladšiemu ako 15 rokov sa takýto preukaz  vydáva s platnosťou na 5 rokov, občanovi mladšiemu ako 6 rokov možno vydať občiansky preukaz s platnosťou na 2 roky.

V oboch prípadoch je správny poplatok 7 eur, čo je výrazne lacnejšie ako pri detských pasoch, kde poplatky pri vydaní v štandardnej lehote začínajú pri 12 a 20 eurách.

Benefitom v súčasnej situácii je, že občianske preukazy MV SR vydáva do 6-7 pracovných dní.

Detský občiansky preukaz s fotografiou je možné použiť pri cestovaní v rámci Európskej únie a tiež do ďalších štátov, ktoré ho ako cestovný doklad uznávajú, čiže rovnocenne ako v prípade občanov starších ako 15 rokov.

Ak rodičia s deťmi plánujú dovolenku v krajinách Schengenu, nie je teda potrebné vybavovať dieťaťu cestovný pas, stačí detský občiansky preukaz, poukazuje ministerstvo.

Podrobné informácie o vstupe do každej krajiny nájdete na webových stránkach ministerstva zahraničných vecí.

Európska únia plánuje zaviesť nové pravidlá odoberania vodičských preukazov. Budú prísnejšie ako dnes?

Falošný preukaz používali aj Separ a Cynthia. Polícia odhalila mužov, ktorí takto vydali 15 preukazov „na výnimku“

Štát preplatí autoškolu mladým dospelým. Zistite, či aj vám a stiahnite si žiadosť








ODPORÚČANÉ


ZO SVETA

Nové 100 % clo na elektromobily z Číny bude realitou! A to je len začiatok

  • Americký automobilový priemysel a regulačné orgány sa obávajú, že ak sa čínske elektrické vozidlá dostanú do Spojených štátov, domáce značky im nebudú schopné konkurovať. Bidenova administratíva však údajne dospela k tomu, čo považuje za riešenie: Na čínske elektrické vozidlá zavedie plné 100-percentné dovozné clo.