Výnimka z dopravných predpisov

Falošný preukaz používali aj Separ a Cynthia. Polícia odhalila mužov, ktorí takto vydali 15 preukazov „na výnimku“

Umelec aj jeho priateľka sa údajne stali obeťou podvodu. Používali však preukazy vydané pre organizáciu, pre ktorú nepracujú.

Vydané  Text: 

Viaceré slovenské média v uplynulom období informovali, že raper Michael Kmeť (37), známy pod umeleckým menom Separ, využil falošný preukaz výnimky z povinnosti dodržiavania niektorých dopravných predpisov.

Tento falošný preukaz mal mať za čelným sklom svojho BMW X7 pri hoteli Carlton v centre Bratislavy večer 22. marca 2024

Umelcova priateľka, Cynthia Tóthová, na ružovom vozidle značky Mercedes-Benz podobné falošné povolenie použila na parkovanie vedľa historickej budovy SND.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Ako prvý o téme informoval Plus 7 dní, ktorého redaktori kontaktovali aj políciu.

BMW X7 zaparkované na chodníku s vyloženým preukazom dokladujúcim výnimku. REPROFOTO Plus 7 dní

Predmetné preukazy oprávňujú jeho držiteľa na konkrétnom vozidle porušovať niektoré pravidlá cestnej premávky, ktoré definujú Zákon o cestnej premávke č. 8/2009 a Vyhláška o dopravnom značení č. 30/2020. Umelec využil túto výnimku, aby mohol svoje veľké SUV zaparkovať na chodníku. V prípade, že by išlo o pravý preukaz, skutočne by mal možnosť na danom mieste vozidlo odstaviť. Novinári z Plus 7 dní však dopytovaním sa kompetentných zistili, že daný preukaz je zrejme falošný, čo následne potvrdilo aj vyšetrovanie bratislavskej polície.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Zaujímavosťou je, že predmetné preukazy boli údajne vydané pre Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR, ktorý prevádzku daného vozidla BMW X7 poprel.

Vozidlo s týmto evidenčným číslom sa v našej správe nenachádza. Povolenie dokonca nemá správne špecifiká,“ informoval úrad Plus 7 Dní vo svojom stanovisku s tým, že celú vec už posunul na orgány činné v trestnom konaní.

Že išlo o podvrh, dosvedčovali aj chýbajúce ochranné prvky na preukaze.

Najnovšie Policajný zbor prostredníctvom svojho kanála na sieti Facebook informoval, že vyšetrovaním zistil, kto predmetné falošné preukazy vydáva.

Intenzívnou operatívno-pátracou činnosťou sa podarilo policajtom druhého bratislavského okresu odhaliť nadštandardný zákaznícky servis v oblasti grafických služieb, ktorý sa rozhodli poskytovať 30-ročný Martin S. a 20- ročný Patrik H.. Tí svoje zručnosti využili na výrobu falošných kartičiek s výnimkami na parkovanie. Ako vzor im poslúžilo potvrdenie o povolení výnimky z dopravných značiek určené pre vozidlo štátneho orgánu, ktoré im priniesol 29-ročný Christián V. Ten mal kartičku získať od údajne neznámej osoby a chcel sa o parkovanie zadarmo rozdeliť. Z toho dôvodu požiadal menovaných, aby vyrobili pár kópií potvrdení s výnimkou na parkovanie. Usilovní mladíci vyrobili nielen požadované potvrdenia, ale aj kópie pečiatok viacerých útvarov Policajného zboru SR.

30-ročný Martin S. a 20- ročný Patrik H. zhotovili zároveň povolenia s výnimkou aj pre nimi využívané motorové vozidlá zn. Škoda a zn. BMW 320i, ktoré boli spozorované počas analýzy kamerových záznamov vyhotovených na Plátenníckej ulici v Bratislave.

Dôvodom na udelenie výnimky bolo na všetkých kartičkách plnenie služobných úloh Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR v rámci Bratislavy. Podľa doposiaľ zistených informácií, 29-ročný Christián V. dal do obehu približne 15 falošných kariet.

Zo strany povereného príslušníka Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave II bolo v tejto súvislosti 30-ročnému Martin S. z okresu Senec, 20- ročnému Patrik H. z okresu Malacky a 29-ročnému Christiánovi V. z okresu Prievidza. vznesené obvinenie z trestného činu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky. V prípade preukázania viny pred súdom hrozí všetkým obvineným trest odňatia slobody až na tri roky.

Aké tresty hrozia Separovi, Cynthii a tvorcom preukazov?

Osobám, ktoré falšovali preukazy, hrozí trest odňatia slobody až na tri roky, ide však o hornú hranicu prípadného trestu. Je možné aj to, že napokon vyviaznu s podmienečným trestom.

Policajný zbor neinformuje, či rovnaký trest hrozí aj raperovi Separovi a jeho priateľke Cynthii.

Bol uvedený do omylu a stal sa súčasťou podvodu,“ reagoval umelcov zástupca pre Plus 7 dní.

 









Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.