Prestavujeme nový SUPERB COMBI: Ohromujúce funkcie, prepracované pohony aj skvelé detaily v interiéri

Nanosenzory, inteligentné ovládače Smart Dials a početné historické prvenstvá. Nová generácia vozidiel Škoda Superb Combi je ako zhmotnený recept na dokonalé auto.

Vydané Text: 

Nová generácia vozidiel Škoda Superb vyvolala veľký rozruch. Niet sa čomu diviť, doteraz bolo vyrobených viac ako 1,6 miliónov exemplárov, z čoho 845-tisíc kusov patrí práve predchádzajúcej tretej generácii, ktorá sa stala v autopriemysle ikonickým automobilom a akýmsi zlatým štandardom. Jedno auto, ktoré dokáže plnohodnotne plniť reprezentačné, rodinné i vysoko úžitkové úlohy a zároveň vynikať prevádzkovými nákladmi, je samo o sebe receptom na úspech.

Aktuálna štvrtá generácia Škody Superb je nová vlajková loď portfólia modelov so spaľovacími motormi a automobilka v nej zhmotňuje pokrok doby: vylepšila prakticky všetko od dizajnu, ktorý vzbudí záujem hneď na prvý pohľad, až po funkčné vybavenie, pohon a bezpečnosť, ktoré zákazníka cielene vedú až do showroomu na skúšobnú jazdu.

JE PODSTATNE VÄČŠÍ. Nový Superb Combi je v porovnaní s predchodcom dlhší o 40 mm (4 902 mm) aj s mierne kratším zadným previsom ponúka až o 30 litrov viac priestoru v kufri – celkom 690 litrov.

Vôbec priestrannejší interiér je výsledkom účelne navrhnutého vnútorného priestoru. Ani vonkajšie zmeny pritom nie sú iba estetické, ladné krivky vpredu či 2D logo výrobcu sa podpísali pod skvelú aerodynamiku. Nový Superb Combi je so súčiniteľom odporu vzduchu (cₓ) 0,25 historicky najviac aerodynamickým kombi mladoboleslavskej automobilky.

Špičková aerodynamika na úrovni športových áut prémiovej triedy nachádza praktické uplatnenie, pretože sa podieľa na znižovaní spotreby a emisií.

POHONY AKO MOST K NOVEJ ÉRE AUTOPRIEMYSLU. Ponuka pohonných jednotiek je zvlášť pestrá: spektrum motorov siaha od 110 kW (150 k) do 195 kW (265 k), základný benzínový motor 1.5 TSI s mild-hybridnou technológiou dopĺňajú dva benzínové agregáty 2.0 TSI a dva naftové motory 2.0 TDI, pričom mostom k elektromobilite je druhá generácia plug-in hybridného pohonu. Automatická prevodovka je štandardom a jej ovládač je na novom mieste – na páke napravo za volantom.

PLUG-IN HYBRIDNÁ VERZIA ŠKODY SUPERB COMBI ponúka hneď niekoľko silných argumentov, prečo si zadovážiť práve ju. Rieši totiž všetky doterajšie výčitky, ktoré plug-in hybridom adresovali kritici: dojazd, rýchlosť nabíjania aj praktickú využiteľnosť. Škoda Auto venovala tejto motorizácii špeciálnu pozornosť, a tak pre mnohých bude Superb Combi iV skôr elektromobilom. Dojazd na elektrinu presahuje 100 kilometrov, nabíjanie jednosmerným prúdom DC dosahuje výkon až do 50 kW, a tak čas nabíjania z 10 na 80 % kapacity batérie prebehne už za 25 minút.

Trakčný akumulátor s kapacitou 25,7 kWh poháňa elektrickým motor s max. výkonom 85 kW, ktorý je zabudovaný priamo v 6-stupňovej automatickej prevodovke. Celkový systémový výkon pohonu spoločne s benzínovým štvorvalcom 1,5 TSI pritom dosahuje nadštandardných 150 kW (204 koní). Batéria sa nachádza pod zadnými sedadlami, a tak nezmenšuje batožinový priestor.

INTERIÉR ZAMERANÝ NA VŠETKÝCH. Zabudnite na prehnaný minimalizmus alebo uletené dizajnové prvky, ktoré namiesto ergonómie stavajú na wow-efekte. Škoda Superb má interiér, ktorý bude vyhovovať všetkým, a predsa je moderný. Rozmerná až 13-palcová dotyková obrazovka v strede palubnej dosky je rovnako dobre prístupná vodičovi aj spolujazdcovi, ovládacie prvky Smart Dials sú zároveň ovládačom klimatizácie aj funkčným nástrojom. Vodič má k dispozícii dve dôležité obrazové prvky navyše: 10-palcový prístrojový panel a prvýkrát v modeli Superb aj head-up displej.

Virtuálny kokpit je súčasťou štandardnej výbavy, rovnako ako 10″ obrazovka infotainmentu. Väčšia 13″ obrazovka (na fotografiách) a head-up displej sú výbavou na želanie.

10-palcový virtuálny kokpit s vyváženým grafickým vypracovaním a ideálnou informačnou hodnotou. Takto si predstavujeme pekný a prehľadný prístrojový panel!

Nový Superb je k dispozícii v niekoľkých variantoch interiéru.

Výbavové stupne Selection a najnovšie pridaný Top Selection zahŕňajú ponuku interiérov Loft, Lounge a Suite v čiernom a hnedom Cognac vypracovaní. Líšia sa materiálovým a farebným vyhotovením, pričom od výbavy Lounge je súčasťou štandardu aj ambientné osvetlenie interiéru.

Vrcholový Superb Combi L&K ponúka interiéry v čiernom a hnedom „koňakovom“ štýle so špecifickými detailmi, ako sú vyšité nápisy Laurin & Klement. A kto má záujem posunúť svoj Superb Combi na ešte vyššiu úroveň, ten ocení možnosť zadovážiť si luxusné masážne predné sedadlá.

Dôležitou súčasťou výbavy všetkých vozidiel značky Škoda sú PRAKTICKÉ RIEŠENIA SIMPLY CLEVER, v modeli Superb Combi ešte pestrejšie. Prvýkrát je k dispozícii elektrický roletový kryt batožinového priestoru, čo je naozaj nevšedný prvok výbavy.

Prvkov výbavy Simply Clever môže byť až 28 a zahŕňajú aj také šikovné veci, ako USB-C konektor pri vnútornom spätnom zrkadle, ostrekovač zadnej kamery, držiak tabletu na opierke hlavy, Jumbo Box s vyberateľnou schránkou na okuliare a priehradkou na čistič displejov či pozdĺžne nastaviteľnú lakťovú opierku vzadu. Až 11 prvkov z celkových 28 je v Superbe Combi novinkou.

NAJBEZPEČNEJŠIA ŠKODA SUPERB COMBI V HISTÓRII – vďaka asistenčným systémom. Súdiac podľa rozsiahleho balíka opatrení, ktoré automobilka vykonala, môžeme považovať štvrtú generáciu Superbov za jednoznačne najbezpečnejšiu. Model za to vďačí kombinácii pasívnej a aktívnej bezpečnosti, pričom obe prekvapujú svojou rozsiahlosťou. O bezpečnosť posádky stará až desať airbagov. V rohoch pod predným nárazníkom sú takzvané nanosenzory, prvýkrát v histórii značky Škoda Auto, ktoré zvyšujú výkon asistenčných systémov – a aj tie boli samé o sebe výrazne vylepšené. Front Assist je teraz vybavený aj prediktívnou ochranou cyklistov a má prístup k obrazu z novej multifunkčnej kamery. Nanoradarové senzory v zadnom nárazníku vidia až do vzdialenosti 90 metrov dozadu (predtým 70 m), zvyšujú tak dosah asistenta zmeny jazdného pruhu. Varovanie pri vystupovaní z vozidla sleduje rozsah 120° a 35 metrov, antikolízny asistent funguje pri rýchlostiach 30 až 140 km/h a keď zistí, že vodič zareagoval príliš neskoro, alebo že jeho reakcia nie je dostatočná na to, aby zabránila kolízii, automaticky zvyšuje uhol natočenia volantu.

Ohromné, nemyslíte? A to nie je všetko.

Prediktívny tempomat v spolupráci s navigáciou predvída zákruty, križovatky a kruhové objazdy, Superb Combi dokáže samočinne zaparkovať na parkovacích miestach s kolmým i pozdĺžnym státím a predtým vykonaný a uložený parkovací manéver dokáže zopakovať v opačnom smere aj na diaľku prostredníctvom mobilnej aplikácie MyŠkoda.

Nová generácia vozidiel Škoda Suberb je k dispozícii ako kombi už od 41 140 € a tiež ako liftback už od 39 640 €.
Pre viac info navštívte webové stránky Škoda Auto.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk




ODPORÚČANÉ


ZO SVETA

Nové 100 % clo na elektromobily z Číny bude realitou! A to je len začiatok

  • Americký automobilový priemysel a regulačné orgány sa obávajú, že ak sa čínske elektrické vozidlá dostanú do Spojených štátov, domáce značky im nebudú schopné konkurovať. Bidenova administratíva však údajne dospela k tomu, čo považuje za riešenie: Na čínske elektrické vozidlá zavedie plné 100-percentné dovozné clo.