Volvo a bezpečnosť elektromobilov VIDEO!

Volvo sa v rámci svojho dlhoročného snaženia pustilo do preverovania bezpečnostných rizík svojich elektromobilov. Vyvinulo nový systém ochrany v prípade nehody a proti stene poslalo model C30 DRIVe Electric.
Vydané  Text: 
Základná motivácia švédskeho výrobcu vychádzala z premisy, že i akumulátormi poháňané Volvo musí byť rovnako bezpečné ako akýkoľvek iný model z jeho ponuky. Avšak poznatky o správaní sa elektromobilov počas nehody a po nej boli zatiaľ veľmi slabé. Batérie pracujú s vysokým napätím a pri náraze môže ich deformácia vyvolať rôzne stupne ohrozenia posádky. Volvo preto začalo intenzívne pracovať na komplexnom procese skúšok bezpečnosti. Ako prvé boli preverené a upravené samotné komponenty, nasledoval pohon ako celok, následne prišli skúšky vo virtuálnej realite a vyvrcholenie nastalo reálnym crash testom, ktorý si môžete pozrieť na videu. Tieto opatrenia sa v reálnom fungovaní začínajú prevenciou. Systém počas jazdy neustále dohliada na ideálne napätie v jednotlivých článkoch a na ich optimálnu prevádzkovú teplotu. V prípade poruchy či hraničných stavov dokáže účinne zasiahnuť reguláciou chladiaceho systému. V prípade neodvratnej kolízie, ktorej nedokáže zabrániť ani upravený stabilizačný systém DSTC či elektronickí strážni anjeli príde na rad riadená deformácia. Starostlivé umiestnenie líthium-iónových batérií do stredu podlahy zaručí, že tak ako v prípade aktuálneho crash testu modelu C30 DRIVe Electric nedôjde pri štandardnom náraze spredu k mechanickému poškodeniu, ba ani dotyku s akýmkoľvek iným komponentom. Konštruktéri zároveň akumulátory „obalili“ posilnenými oceľovými nosníkmi v ich okolí a štítom chrániacim pasažierov v prípade vysokých teplôt. V momente dopadu na prekážku senzory zároveň odošlú do batérie povel na jej vypnutie. Ak aj dôjde k prerazeniu a úniku nebezpečných kvapalín, do jednotky namontované špeciálne trubky zabezpečia odvod týchto látok mimo vozidlo. Samozrejmosťou je poistný mechanizmus, ktorý okamžite odpojí všetky elektrické zariadenia a zabráni vzniku skratu. Volvo popritom aktívne spolupracuje so záchrannými zložkami, ktoré inštruuje o princípoch fungovania elektromobilov, možnostiach ohrozenia posádky v prípade ťažkých havárií a správnych postupoch zásahu. Text: Lukáš Vlasák Foto: archív








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.