Fotogaléria:BMW otvoríte s mobilom

Nové koncepty ukazujú budúcnosť kompaktných modelov Volva


Koncom minulej dekády sa Ford ocitol v ťažkostiach a to ho prinútilo zbaviť sa Volva, ktoré padlo do rúk čínskej automobilky Geely. Tá Volvu poskytla dostatok finančných prostriedkov na vývoj nových automobilov a podarilo sa jej dostať značku späť do čiernych čísel. Na poslednom projekte pracovali inžinieri obidvoch značiek spoločne a výsledkom je nová platforma CMA, ktorá bude základom pre nové kompaktné modely značky.

Koncepty 40.1 a 40.2 ukazujú, ako budú noví zástupcovia rady 40 vyzerať. Dizajn sa podľa môjho názoru podaril. Nechýbajú všetky charakteristické prvky súčasných modelov. Predné svetlomety s denným svietením v tvare Thorovho kladiva už neodmysliteľne k Volvu patria.

Po rokoch môžeme očakávať návrat karosérie sedan, respektíve liftback. Model S40 v ponuke automobilky chýba už od roku 2012. Druhým konceptom je akýsi zvýšený hatchback. Viacerí považujú koncept 40.1 za predzvesť nového malého SUV XC40.

Je všeobecne známe, že Volvo sa rozhodlo pre radikálny downsizing. Pod kapotou malého Volva tak s najväčšou pravdepodobnosťou nájdeme aj trojvalec rady Drive-E s objemom 1,5 litra. Nebudú chýbať ani štandardné štvorvalce. Na motorizácie s objemom väčším ako dva litre však môžeme zabudnúť.

Novú platformu chce v tomto prípade využiť aj čínsky vlastník. Geely stále túži po expanzii a chystá uviesť na európsky trh novú značku, ktorej automobily majú byť postavené práve na platforme CMA. Volvo plánuje predstaviť novú radu 40 v sériovej podobe už v priebehu budúceho roka.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.