TEST Samsung Galaxy Fit3: Oplatilo sa čakať 4 roky?

Najlepší medzi najlacnejšími? Aký je Samsung Galaxy Fit3, ktorý prišiel po štyroch rokoch od predchádzajúcej generácie?

Príjemním prekvapením je jeho spracovanie a pokročilé funkcie.
Naopak, miernym sklamaním je konektivita a podpora ostatných operačných systémov.
Vydané  Text: 

Viac než štyri roky trvalo Samsungu pokým na trh uviedol nový lacný smart náramok. Za tento čas jeho konkurencia trh zaplavila rôznymi formami trackerov aktivity či životných funkcií, z ktorých niektoré viete kúpiť doslova za pár eur. Prím v tejto oblasti zohrala predovšetkým Čína. Štyri roky sú v IT svete veľmi dlhá doba. Za tento čas sa technológie posunuli vpred míľovými krokmi. Samsung Galaxy Fit3 tak musel celý progres reflektovať. Podarilo sa mu to? Oplatilo sa na nový smart náramok od juhokórejského výrobcu čakať tak dlho?

1 268 dní

Predchádzajúca generácia Samsung Galaxy Fit2 sa svetu ukázala presne 3.9.2020. Aktuálna verzia Samsung Galaxy Fit3 bola naopak predstavená 23.2.2024. Medzi predstavením týchto dvoch na seba nadväzujúcich generácií obľúbeného náramku od Samsungu uplynulo presne 1 268 dní. To už je pomerne dlhá doba aj na modernizáciu niektorých modelov z ponuky automobiliek, nie to ešte na spotrebnú elektroniku. Samsung však príchod svojho lacného smart náramku neuponáhľal. Výsledkom je, že zariadenie, ktoré kúpite výrazne pod 100 eur disponuje technikou, ktorú pred 4 rokmi ponúkali viac-menej len vlajkové lode za niekoľko stoviek eur.

Samotný náramok Samsung Galaxy Fit3 má kopaktné rozmery v spojení s príjemnou hmotnosťou. Jeho telo je vyrobené z hliníku. Miernou nevýhodou môže byť nižšia kvalita sikikónového náramku.

Vo svete lacných náramkov je dá sa povedať zaužívaným pravidlom, že výrobcovia šetria kde sa len dá. Výsledkom toho je priemerný či dokonca podpriemerný displej, plastové telo a obmedzené funkcie. Samsung Galaxy Fit3 sa však z toho vymyká. Osobne ma milo prekvapilo keď som zariadenie vytiahol z krabičky a zistil, že jeho telo je vyrobené z hliníku. Časť z neho, ktorá je v priamom kontakte s rukou, je z plastu a displej je krytý sklom. Menšou nevýhodou krycieho skla je jeho povrchová úprava, kde mi chýba lepšia antireflexná vrstva. Odlesky z prostredia sú skutočne výrazné, no na zariadenie tejto cenovej kategórie je to akceptovateľné.

Výdrž 13 dní len v laboratóriu

Vďaka použitiu hliníku, plastu a skla je hmotnosť náramku bez remienku len 18,5g. S remienkom je to potom 36,8g. Už po niekoľkých minútach od nasadenia náramku na ruku ho prestávam evidovať. Zaujímavosťou je, že do jeho kompaktného tela sa Samsungu podarilo „napratať“ batériu s kapacitou 208 mAh. Pre porovnanie, predchádzajúca generácia mala batériu s kapacitou len 159 mAh. Nabíjanie zabezpečuje magnetická USB-C nabíjačka, ktorá je samozrejme dostupná v balení. Podľa údajov od Samsungu by náramok mal vydržať 13 dní na jedno nabitie, no z vlastnej skúsenosti viem, že táto hodnota je vzdialená od reality.

TEST Samsung Galaxy S24 Ultra: Samsung to opäť dokázal! S24 Ultra je skutočná beštia

V praxi je limit možno niekde okolo 5, pri občasnom používaní 6 dní. V stand-by režime doma na poličke si viem predstaviť, že Samsung Galaxy Fit3 vydrží zmienených 13 dní, no pri používaní skutočne ťažko. A to som ho pritom používal len na základné účely ako je monitorovanie tepu a okysličenia krvi, občasné notifikácie a meranie aktivity počas tréningu. Následné nabitie potom zaberie niečo cez hodinu.

Inzercia

Domovskú obrazovku je možné prispôsobiť podľa svojich potrieb. Na výber je viac než stovka rôznych ciferníkov. Osobne by som preferoval vzhľad s tmavými prvkami nakoľko OLED displej tak šetrí viac energie a náramok vydrží dlhšie. K dispozícii je aj funkcia always-on displeja.

Odladený softvér s bohatou ponukou funkcií

Príjemným prekvapením pre mňa bol softvér náramku. Nejde o Google Wear OS, ale o vlastný systém Samsugnu, ktorý neponúka možnosť inštalovania dodatočných aplikácií. Vystačiť si tak musíte s tým, čo Samsung Galaxy Fit3 prináša od výroby. Musím však povedať, že nejde o žiadnu „holotinu“. Príkladom je galéria rôznych ciferníkov. Tých je k dispozícii viac než 100 pričom každý z nich si môžete personalizovať podľa svojich potrieb. 1,6-palcový displej tak môže vyzerať presne tak, ako si vy želáte. Miernou nevýhodou displeja môžu byť jeho väčšie rámiky a to najmä pod ním, avšak v tejto cenovej kategórii je to akceptovateľné. K samotnému displeju by som mal potom už len jednu výčitku a tá sa týka jeho čitateľnosti na priamom slnku. Nie je to najlepšie, no opäť sa tu odvolám na cenu. Samsung totiž toto zariadenie aktuálne ponúka len za 59 eur.

Aktuálna cena náramku je 59 eur. Za tieto peniaze dostaneze skutočne dobre vybavené zariadenie.

Poďme ale späť k softvéru. Za celú dobu sa mi nestalo, že by došlo k výraznejšiemu zaseknutiu systému počas ovládania. Oceňujem napríklad aj fakt, že Samsung Galaxy Fit3 ponúka na výber z viac než stovky rôznych druhov tréningov. Dobrou správou je aj jeho odolnosť IP68, čiže sa ho nemusíte báť zobrať aj do bazénu. Čo je však pre niekoho určite sklamaním, je fakt, že náramok neobsahuje podporu GPS. Ak by ste ho teda chceli využiť na trackovanie behu či chôdze, musíte sa zaobísť len so základnými údajmi bez zobrazenia mapy. GPS je možné využiť len s telefónom, čo môže byť pre niektorých bežcov obmedzujúce.

Dve aplikácie a mierny boj s pripojením

Samotné výsledky merania si potom viete zobraziť v aplikácii Samsung Health a taktiež aj Samsung Galaxy Fit. Problémom však je keď máte iPhone, ktorý si chcete s týmto náramkom spárovať. Aktuálne je to nemožné. Požiadavky totiž hovoria minimálne o Androide vo verzii 10. iOS tak podporovaný nie je, čo je škoda, nakoľko minulá verzia náramku Galaxy Fit2 ponúkla aj podporu systému od Apple.

Synchronizácia s telefónom si vyžaduje aktívnu SIM kartu. Podpora pre systém iOS v tejto chvíli nie je. Najlepšie náramok funguje s telefónmi od Samsungu. V aplikácii Samsung Health si následne viete pozerať viacero aspektov vášho zdravotného stavu. Nechýba napríklad monitorovanie spánku, jedla či množstvo vypitej vody. Náramok sleduje aj okysličenie krvi a samozrejme aj tep srdca. Naopak chýba sledovanie EKG, čo je však vzhľadom na cenu pochopiteľné.

Počas testu som teda náramok používal v kombinácii s NOTHING Phone 1. Avšak tu som narazil na ďalší problém. Nakoľko tento telefón používam len na testovanie, nemám v ňom SIM kartu, no je plnohodnotne pripojený k WiFi sieti. Z nejakého dôvodu som však hodinky nevedel spustiť bez toho, aby v telefóne bola funkčná SIM karta. Pomerne zaujímavé správanie aj vzhľadom na to, že po spustení už aplikácie Samsungu kartu v telefóne nevyžadovali.

Spokojnosť s užívateľským rozhraním

Celkovo som však s užívateľským rozhraním náramku spokojný. Je intuitívne a do istej miery praktické. Vo väčšine prípadov ho ovládam gestami, nakoľko Galaxy Fit3 má len jedno jediné hardvérové tlačidlo. Gestá však patria do kategórie jednoduchých a rýchlo si na ne zvykám. Príkladom je ovládanie z domovskej obrazovky ciferníku. Potiahnutím zdola nahor vyvolám menu s nainštalovanými aplikáciami. Zľava doprava zase notifikácie a opačným smerom rýchly náhľad funkcií. Stlačením tlačidla sa potom automaticky vraciam na ciferník. Jednoduché a účinné.

Oceňujem intuitívne užívateľské rozhranie. Gestá sa naučíte veľmi rýchlo a v prostredí sa zorientujete v priebehu pár minút. Z hľadiska personalizácie je dobré, že náramok jednoducho vymeníte za iný. K dipozícii ich je veľa aj od výrobcov tretích strán.

Počas sledovania recenzií k Samsung Galaxy Fit3 som si všimol, že viacerí recenzenti sa sťažovali na problémy s pripojením k náramku. O konektivitu sa stará Bluetooth 5.3, čo je jedna z tých modernejších technológií. Osobne som však nespozoroval problémy s výpadkami signálu z telefónu alebo problémy so synchronizáciou medzi náramkom a smartfónom. Je teda možné, že problémy s konektivitou sú záležitosťou jednotlivých kusov, nie globálnym problémom.

Samsung Galaxy Fit3 to dokázal

Štyri roky čakania sa teda vyplatili. Samsung dokázal svoj náramok Galaxy Fit3 povýšiť na úroveň plnohodnotných hodiniek. Relatívne malé zariadenia tak zvláda pokročilé funkcie či už monitorovania zdravia alebo tréningu. Nevýhodou môže byť absencia GPS či NFC. Naopak jednoznačným benefitom je extrémne nízka cena. Vďaka nej sa totiž Samsung Galaxy Fit3 radí medzi najlepšie zariadenia svojej triedy. Ponúka toho veľa a na svoje si príde aj náročnejší zákazník.

Samsung Galaxy Fit3 ponúka funkcie, ktoré kedysi mali len vlajkové lode. Bez problémov tak zvládne porovnanie aj s špičkami triedy smart hodiniek. V niektorých technologických aspektoch však logicky ťahá za kratší koniec.

Technické údaje Samsung Galaxy Fit2
Rozmery (dĺžka x šírka x vhrúbka) 42,9 x 28,8 x 9,9 mm
Hmotnosť náramku 18,5 g
Hmotnosť s remienkom 36,8 g
Displej 1,6″, AMOLED, 256×402, 16M farieb
RAM 16 MB
Úložisko 256 MB
Operačný systém FreeRTOS
Senzory Akcelerometer, Barometer, Gyroskop, Snímač tepovej frekvencie, Senzor svetla, Senzor okysličenia krvi
Batéria 208 mAh
Výdrž (test) 5 dní
Konektivita Bluetooth 5.3
Farby Pink Gold, Gray, Silver
Cena 59 eur

TEST Samsung Galaxy Z Fold5 a Samsung Galaxy Watch6 Classic: Menej je niekedy viac. Pri skladačkách to platí dvojnásobne.





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ



Inzercia

Advertisement