TEST Samsung Galaxy S24 Ultra: Samsung to opäť dokázal! S24 Ultra je skutočná beštia

Samsung Galaxy S24 Ultra opäť potvrdzuje všetky silné stránky línie Ultra z Južnej Kórey. Tentokrát sa výrobca zameral hlavne na jednu vec.

Výrazná podpora AI naprieč celým systémom je úplnou novinkou.
Okrem AI prináša Galaxy S24 Ultra aj zásadné zmeny výkonu.
Vydané  Text: 
David Hecl

Otvoriť fotogalériu

Z pohľadu výrobcov smartfónov je začiatok roka skutočne ťažkým. Nie je to ani tak preto, že by boli na tento čas plánované konferencie pre predstavenie nových modelov. Skôr ide o to, že Samsung v tomto čase na seba strhne takmer všetku pozornosť. Séria Galaxy S totiž predstavuje pevný pilier v triede vlajkových lodí s Androidom. Špeciálne potom model Samsung Galaxy S24 Ultra, ktorý je pomyselným benchmarkom. Práve tento telefón sa rok čo rok snaží konkurencia dobehnúť. Pre ročník 2024 sa opäť potvrdilo, že Ultra od juhokórejského výrobcu je v predstihu smartfónom roka. Ostatným výrobcom tak zostáva asi len boj o druhú priečku.

Čo sa zmenilo?

Predchádzajúci odstavec by sa možno dal považovať aj za záverečné hodnotenie. Samsung v posledných rokoch potvrdzuje, že jeho nepriamy nástupca legendárnej línie Galaxy Note je skutočným kráľom smartfónov so systémom od Google. Samozrejme, že by sa toto tvrdenie neujalo, pokiaľ by celosvetové recenzie a skúsenosti používateľov tohto obrovského smartfónu neboli každým rokom stabilne s najvyšším možným hodnotením. Samsung to jednoducho v triede vlajkových lodí vie. Čo sa potom týka modelu S24 Ultra, ten aj napriek tomu, že je na prvý pohľad na nerozoznanie od minuloročného S23 Ultra, ponúka opäť niečo navyše. A to som si pri recenzii predchádzajúcej vlajkovej lode hovoril, že kam sa dá toto ešte posunúť.

Azda najvýraznejšou viditeľnou zmenou oproti S23 Ultra je, že Samsung konečne pochopil, že zaoblený displej nie je to, čo ľudia požadujú. Celú prednú časť telefónu tak obsadil 6,8-palcový LTPO Dynamic AMOLED 2X panel s rozlíšením Quad HD+ a s maximálnou obnovovacou frekvenciou až 120 Hz. To by však oproti minuloročnému S23 Ultra nebol až taký zásadný a viditeľný rozdiel. Ten spočíva v tom, že po rokoch vidíme opätovný návrat kompletne rovného a plochého panelu. Žiadne zaoblené okraje.

TEST Samsung Galaxy S23 Ultra: Evolučná trefa do čierneho z neho urobila pravdepodobne najlepší smartfón roka.

Bezkonkurenčný displej

Z osobnej skúsenosti môžem potvrdiť, že používanie telefónu s kompletne plochou čelnou stranou je príjemnejšie. Po okrajoch displeja nedochádza k deformácii okolitého svetla. Výsledkom je, že si zobrazovaný obsah viem vychutnať bez rušenia, a to dokonca aj na priamom slnku. Maximálny jas aktuálne druhej najlepšej zobrazovacej jednotky na trhu je totiž až 2600 nitov. Druhou nespochybniteľnou výhodou plochého displeja je možnosť jednoduchého inštalovania ochranných skiel. Nieže by to bolo potreba, keďže displej je krytý sklom Corning Gorilla Armor. Avšak aspoň pre základný pocit ochrany telefónu, ktorého cenovka na Slovensku štartuje na čiastke 1449 eur je to potešujúce.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Dalo by sa povedať, že výpočet viditeľných dizajnových zmien týmto končí. Pozornejšie oko si potom isto všimne, že Samsung Galaxy S24 Ultra medziročne vybrúsil svoje hrany a jeho telo je tak viac hranaté. Okrem toho výrobca na jeho výrobu využil aj úplne nový materiál. Je ním, neprekvapivo, titán, ktorý sa v súčasnosti stáva akýmsi „must have“ artiklom prémiových smartfónov. Videli sme to s príchodom Apple iPhone 15 Pro a vidíme to aj teraz v prípade Samsungu. Avšak tu je dôležité poznamenať, že titán je na línii S24 dostupný výhradne pri modeli Ultra.

Brutálny výkon

Poďme teraz na zmeny, ktoré nie je na prvý pohľad vidno. Samsung napriek niektorým vyhláseniam z poslednej doby osadil do zariadenia najmodernejší SoC Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Ide o procesor vyrobený najmodernejším 4-nanometrovým výrobným procesom. Okrem masívneho výkonu, ktorý dokáže plnohodnotne podporiť AI, je jeho nespornou výhodou energetická efektivita. V kombinácii s obrovským akumulátorom s kapacitou až 5000 mAh sa na jedno nabitie viem bez problémov dostať na 8-9 hodín každodenného používania. Pritom sa samozrejme nijako neobmedzujem a využívam potenciál telefónu naplno.

Inzercia

Inzercia

Samotný surový výkon procesoru najlepšie potvrdzujú čísla. Zatiaľ čo S23 Ultra mal pri hodnotení cez nástroj Geekbench 6 počas testu výkonu procesora hodnotenie 1963 pre single-core a 5193 pre multi-core, pri S24 Ultra je nárast nezanedbateľný. Konkrétne to predstavuje nárast o 14,61% pri single-core na hodnotu až 2250 a až 34,84% nárast pre multi-core na finálnu hodnotu až 6929. Galaxy S24 Ultra je tak v tomto meradle skutočnou beštiou, kde medzigeneračný nárast výkonu nepatrí do kategórie kozmetických. Oba smartfóny pritom disponovali rovnakou kapacitou RAM na úrovni 12 GB. Ak by vás zaujímal grafický výkon S24 Ultra, tak ten z výsledkov testov vzišiel s hodnotou 15039 oproti 9107 minuloročného modelu (nárast o 65,09%).

TEST Samsung Galaxy Z Fold5 a Samsung Galaxy Watch6 Classic: Menej je niekedy viac. Pri skladačkách to platí dvojnásobne.

AI, AI, AI a zase AI…

Samotný výkon zariadenia je síce masívny, no ak by ho nebolo možné v praxi využiť, bol by zbytočný. Uvedomujem si, že 95% majiteľov tohto smartfónu nikdy nevyužije jeho parametre na 100%. Avšak tých zvyšných 5% hej a preto je jeho sila na mieste. Okrem toho, Samsung Galaxy S24 Ultra prináša rozsiahlu podporu umelej inteligencie, kde je vysoký výpočtový a grafický výkon určite žiaduci. Osobne mi trochu vadilo, že len časť funkcií, ktoré súvisia s AI prebieha on-device. Vo veľkej miere je AI podporovaná len prostredníctvom internetového pripojenia. Samozrejme, že to na dáva zmysel, nakoľko dostať do telefónu všetky potrebné AI dáta by si vyžadovalo výrazné zásahy do jednotlivých parametrov a tým pádom aj citeľný nárast ceny. AJ tak by to však nebolo postačujúce.

Jedný z nástrojov umelej inteligencie je aj pokročilé vyhľadávanie podľa toho na čo sa aktuálne pozeráte.

Celá prezentácia novinky, ktorá prebehla v úvode tohto roka sa točila okolo AI. Vlastne umelá inteligencia je jednou z najväčších noviniek, ktoré Samsung v sérii Galaxy S24 uviedol. Jej implementácia naprieč celým systémom Android 14 s nadstavbou One UI 6.1 je výrazná. Samsung ju využil na viaceré veľmi zaujímavé úkony. Pomocou nej je možné vyhľadávať čokoľvek priamo z náhľadu zariadenia. V praxi to vyzerá tak, že pokiaľ na internete, na fotografii alebo v systéme narazíte na niečo, o čom by ste chceli vidieť viac, stačí ak na chvíľu podržíte tlačidlo návratu domov a následne na displeji vyznačíte vec, ktorá vás zaujíma. Telefón okamžite spustí vyhľadávanie a zobrazí vám príslušné návrhy.

Užitočné služby

Táto služba by sa však skôr dala popísať ako pokročilým vyhľadávaním Google. Rozumiem… Tak čo teda zosumarizovanie čítaného textu? Áno! Aj to je jedna z možností AI na Samsungu Galaxy S24 Ultra. Stačí ak si daný text alebo web-stránku otvoríte pomocou natívneho vyhľadávača Samsung Internet. Následne jeden klik na ikonku AI v spodnej časti náhľadu a tu klik na ponuku zosumarizovať. AI na S24 Ultra sa okamžite pustí do čítania textu a výsledkom je jeho skrátená verzia s najdôležitejšími bodmi, ktorú si viete následne upraviť podľa toho či chcete viac detailov alebo nie.

Vďaka textovej AI si však viete aj prekladať niektoré texty, poznámky či dokonca hovorené slovo. Bohužiaľ väčšina prekladateľských vecí spojených s umelou inteligenciou je dostupná mimo slovenského jazyka.

Generatívna AI pre fotografie

To však z hľadiska AI nie je všetko. Jej generatívna funkcia umožňuje upravovanie fotografií priamo na zariadení. V jednoduchosti stačí ak vyfotíte nejakú fotografiu. Následne zistíte, že sa na nej nachádza niečo, čo vám nevyhovuje. Pri voľbe menu úprav stačí kliknúť na ponuku „Generatívna úprava“, vybrať objekt, ktorý chcete odstrániť a voilà, máte novú fotografiu. V súčasnom svete je dobré, že každá fotografia, ktorá prešla generatívnou úpravou na zariadení, je automaticky označená odznakom Samsung Galaxy AI. Dá sa tak predísť zbytočným nedorozumeniam…

Zmeny na kamerách

No a keďže je už reč o fotografiách, prejdem plynule do možno poslednej zásadnejšej kategórie, ktorá sa medzigeneračne zmenila. A ňou sú kamery zariadenia. Hlavný 200 MPX snímač zostal viac-menej bez zmeny. Rovnaké tvrdenie môžem aplikovať aj na ultra-širokoúhly snímač, ktorý má aj naďalej rozlíšenie 12 MPX a FOV zostáva nezmenených 120-stupňov. Drobná zmena v ohniskovej vzdialenosti sa dotkla telephoto kamery, kde je po novom 67 milimetrov oproti 70 milimetrom minuloročného modelu. Zásadná zmena však nastala pri tradičnom periscope zoome. Samsung už viac nepracuje s 10-násobným hardvérovým priblížením.

TEST Samsung Galaxy S23 Plus: Zlatá stredná cesta tohtoročnej línie Galaxy S. Pre koho je určená?

Môžem kľudne povedať, že na účely optického priblíženia na veľké vzdialenosti je použitý kompletne nový snímač. Kamera má rozlíšenie až 50 MPX a jej ohnisková vzdialenosť je vďaka použitej optike „len“ 111 milimetrov, čo predstavuje 5-násobný zoom. V náhľade fotoaparátu však stále existuje položka 10-násobného priblíženia. To je po novom dosiahnuté softvérovo orezaním časti fotografie v plnom rozlíšení a následným zmenšením na 12 MPX. Vo finále je tak výsledná fotografia vo vyššej kvalite, ako minulý rok.

„Stovka“ zostala

To sa však už potom nedá priamo aplikovať na fotky s viac ako 10-násobným priblížením. Hlavne maximálny 100-násobný zoom je nižšej kvality. Samsung navyše upravil aj svoje algoritmy na úpravu fotografií mesiaca. Síce stále nejde o dokonalý obraz toho čo vidíte, no aspoň nejde o kompletné prekreslenie fotografie umelou inteligenciou na základe polohy kde sa nachádzate. Aj tak si však myslím, že vyššie hodnoty zoomu sú v smartfónoch s malými snímačmi a bez potrebnej optiky skôr len ukážkou schopností softvéru výrobcu. Fotografie sú totiž vo väčšine prípadov rozostrené prípadne do značnej miery upravené post-processingom. Následne tak príliš neodpovedajú realite alebo objekty na nich sú až príliš skreslené a upravené.

Samsung Galaxy S24 Ultra zostáva kráľom

Napriek tomu, že Samsung Galaxy S24 Ultra nepriniesol oproti minulému roku žiadne viditeľnejšie zmeny, ktoré by ho na prvý pohľad odlíšili od S23 Ultra, došlo k jeho zásadnému vylepšeniu v takmer všetkých oblastiach. Rok 2024 je zamením hromadného nástupu AI do väčšiny nových zariadení čoho príkladom je práve tento telefón. Oceňujem, že výrobca po rokoch upustil od zaoblených okrajov displeja a taktiež aj to, že sa zbytočne nesnaží experimentovať so vzhľadom zariadenia. Do budúcna by som viac uvítal používanie AI bez potreby internetového pripojenia, aj keď chápem, že to má svoje opodstatnenie. Celkovo tak už s predstihom a opäť po roku hodnotím Samsung Galaxy S24 Ultra, ako najlepší smartfón tohto ročníku. A to sme zatiaľ ani zďaleka nevideli všetky telefóny, ktoré rok 2024 prinesie.

Obrovským bonusom je potom softvérová podpora. Smartfóny so systémom Android boli v minulosti známe svojou výrazne obmedzenou podporou, čo sa týka aktualizácií na najnovšiu verziu sysému. S tým je však, zdá sa, definitívny koniec. Samsung totiž sľubuje, že jeho línia Galaxy S24 má dostávať pravideľné veľké aktualizácie systému Andoid najbližších 7 rokov. V praxi to znamená, že váš telefón pobeží na najnovšom systéme ešte aj v roku 2031. Klobúk dolu…

Technické údaje Samsung Galaxy S24 Ultra

Rozmery (výška x šírka x hrúbka) 162,3 x 79 x 8,6 mm
Hmotnosť 232 g
Procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, 4 nm, 8 jadier, GPU Adreno 750
RAM 12 GB
Úložisko 256 GB, 512 GB, 1 TB – UFS4.0
Displej 6,8″, LTPO Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz, max jas 2 600 nitov, rozlíšenie 3 120 x 1 440, Corning Gorilla Armor
Fotoaparát

200 MPX, OIS, f/1.7, 24 mm, Laser AF, OIS (hlavný snímač)

12 MPX, f/2.2, 13 mm, 120˚ FOV (ultraširokouhlý snímač)

10 MPX, f2.4, 67 mm, OIS, 3x zoom (telephoto)

50 MPX, f/3.4, 111 mm, OIS, 5x zoom (periscope)

12 MPX, f/2.2, 26 mm (selfie kamera)

Video 8K pri 24/30fps,  4K pri 30/60/120fps, 1080p pri 30/60/240fps, HDR10+

Operačný systém Android 14 + One UI 6.1
Batéria 5 000 mAh (45W drôtové/15W bezdrôtové/4,5W reverzné nabíjanie)
Konektivita 2G, 3G, 4G, 5G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e/7, Bluetooth 5.3
Navigácia GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
Audio setero reproduktory, 32-bit/384kHz audio, Tuned by AKG
Odolnosť IP68
Cena od 1 449 €

 





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.