TEST Samsung Galaxy Z Fold5 a Samsung Galaxy Watch6 Classic: Menej je niekedy viac. Pri skladačkách to platí dvojnásobne.

Samsung Galaxy Z Fold5 je len akýmsi evolučným nástupcom minuloročného Galaxy Z Fold4. Zmeny, ktoré zariadenie prináša však smerujú na tie najdôležitejšie oblasti.

Čo všetko sa za rok na tomto telefóne zmenilo?
Okrem telefónu som sa pozrel aj na hodinky Samsung Galaxy Watch6 Classic. Stoja za to?
Vydané  Text: 

Otvoriť fotogalériu

Pred istým časom som mal možnosť na niekoľko týždňov vyskúšať azda najzaujímavejšiu skladačku na trhu. Samsung Galaxy Z Fold5 pokračuje v línii budovania značky, a to aj napriek tomu, že oproti svojmu predchodcovi priniesol len minimum zásadnejších zmien. Juhokórejsky výrobca tak už pravdepodobne pochopil, že skôr, ako na nový dizajn každý rok, je lepšie, ak sa zameria na evolučné zmeny. Tie vo finále robia zariadenie lepším. A presne to je prípad 5. generácie skladačky prepájajúcej smartfóny s tabletmi.

Kapitola 5

Človeku sa to ani nechce veriť, že skladačky od Samsungu tu máme už viac ako 5 rokov. Za ten čas sa mnohé zmenilo, no ich filozofia zostala zachovaná. V poradí piata iterácia najznámejšieho skladacieho telefónu Samsung Galaxy Z Fold5 prináša zopár zmien, na ktorých výpočet by vám azda stačili prsty na jednej ruke. Ale aj tak môžem povedať, že ide o nové zariadenie, ktoré je oproti minulej generácii lepšie hneď v niekoľkých oblastiach. Prvou z nich je jeho pánt.

Neodmysliteľnou súčasťou každého skladateľného zariadenia je jeho pánt tvoriaci podstatnú časť funkcionality. V minulosti sa mnohé recenzie zameriavali predovšetkým na charakteristický „V-éčkový“ tvar Galaxy Foldu, kedy pri pánte bola medzera medzi polovicami displeju väčšia, ako na jeho okrajoch. Osobne sa mi tiež takýto prístup príliš nepáčil, pretože som z praktickej skúsenosti vedel, že sa na inak veľmi krehkú zobrazovaciu jednotku skôr či neskôr dostane neporiadok a tým aj škrabance. Našťastie, Samsung to s novou generáciou pántu do značnej miery vyriešil.

Nový pánt ako najväčšia zmena

Samsung Galaxy Z Fold5 tak už viac nie je viditeľne a citeľne klinového tvaru, ale skôr pripomína klasický telefón. Ďalším plusom je väčšia tuhosť pántu a tým pádom aj lepšie držanie vo Flex režime. Na druhú stranu je tu aj mierne negatívum. Samotný pánt je užší a komponenty v ňom sú odladené tak, aby do nich neprenikal žiadny prach (certifikácie IPX8). Smartfón je tak citeľne pevnejší a jednou rukou ho otvoríte len s problémami.

Zmeny v internom dizajne mechanizmu pántu sa okrem pevnejšej stavby podpísali aj na nepatrné zmeny rozmerov. Nový Galaxy Z Fold5 je o niečo užší, tenší a taktiež aj nižší. Detailnejšie porovnanie rozmerov uvádzam v tabuľke nižšie.

Porovnanie základných špecifikácií medzi Samsung Galaxy Z Fold4 a Samsung Galaxy Z Fold5

Úspornejší, no dlhšie nevydrží

Možno pre niekoho zlou správou môže byť, že väčšina krytov, ktoré ste mali pre svoj Samsung Galaxy Z Fold4 vám bude pri Samsung Galaxy z Fold5 tak trochu na nič. Jednak je to spôsobené milimetrovými zmenami rozmerov, ale taktiež aj zmenou orientácie blesku. Po novom sa totiž blesk nachádza vedľa trojice fotoaparátov. Možno by sa dalo povedať, že to je aj jediná viditeľná zmena medzi Fold4 a Fold5.

TEST Samsung Galaxy S23 Plus: Zlatá stredná cesta tohtoročnej línie Galaxy S. Pre koho je určená?

Inzercia

Inzercia

Všetky zásadnejšie generačné vylepšenia sa odohrali v útrobách zariadenia. Novinka je samozrejme osadená najnovším SoC Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Vo svojej podstate ide o rovnaký čipset, aký je umiestnený v Galaxy S23 Ultra. Je vyrobený 4nm výrobným procesom a obsahuje až 8 jadier. V reálnom používaní sa na pomyselnú hranu výkonu čipsetu dostanete azda len s pokročilými hrami alebo grafickými nástrojmi. Dobrou správou je, že sa celý čas čo som mal možnosť Samsun Galaxy Z Fold5 testovať, som sa nestretol s nijakým závažnejším prehrievaním. Samozrejme, že pri vysokom zaťažení sa mierne zahreje, no dá sa to tolerovať. Za to môžeme vďačiť hlavne prepracované tepelnému manažmentu zariadenia.

Rovnaký a predsa iný

Plynulosti systému a celého zariadenia napomáha už štandardne 12 GB pamäte RAM. Okrem toho je tu znamenitejší rozdiel aj v použitom úložisku. Samsung totiž v tohtoročných vlajkových lodiach vôbec po prvýkrát použil pamäte typu UFS 4.0. Tie majú ešte vyššie rýchlosti zápisu a čítania, ako minuloročné UFS 3.1. V reálnej praxi rozdiel samozrejme príliš nepocítite. Možno malým pridaným benefitom vyššieho výkonu a rýchlejšieho úložiska je fakt, že po novom si v Task Bar na spodnej hrane vnútorného displeja môžete zobraziť až 4 nedávno otvorené aplikácie. Je tu tak o niečo lepšia možnosť multitaskingu. Inak je všetko viac-menej „po starom“.

Poslednými z vecí, na ktorých Samsung mierne zapracoval sú krycie sklo a jas vnútorného displeju. Vonkajšia zobrazovacia jednotka, ktorá je mimochodom totožná s tou minuloročnou, je krytá sklom Corning Gorilla Glass Victus 2. Ide teda o prémiovú ochranu, no nesmieme zabudnúť na staré známe: „Glass is glass. And glass breaks“. Naopak vnútorný displej má síce oficiálne krytie sklom, no to má na sebe laminovanú vrstvu kvôli ohybnosti. Tým sa opäť dostávame k jeho odolnosti. Dávajte si pozor. Stále totiž platí, že aj neprimeraný tlak vám môže spôsobiť niekoľko sto eurové škody. Jednou z noviniek vnútorného displeja však je vyššia hodnota maximálneho jasu, ktorá je po novom až 1 750 nitov (1 000 nitov pri Samsung Galaxy Z Fold4).

Ktorý používam častejšie?

Neodpustím si, aby som nespomenul jednu reálnu vec z užívania. Za celý ten čas, čo som mal možnosť testovať Samsung Galaxy Z Fold5 som si všimol, že v 95% prípadov využívam len vnútorný displej. Ten vonkajší mi osobne akosi nesedí svojim príliš nekonvenčným pomerom strán (23.1:9) a taktiež ani finálnou hrúbkou zariadenia. Jednoducho bolo pre mňa pohodlnejšie smartfón otvoriť a užiť si tak celú plochu 120 Hz 7,6-palcového Foldable Dynamic AMOLED 2X panela.

Samotná evolúcia so sebou priniesla aj jednu negatívnu vec. Napriek tomu, že Fold5 má v útrobách najmodernejší a najhospodárnejší procesor od Qualcommu, výdrž na jedno nabitie sa od predchodcu príliš nelíšila. Dobrým odrazovým mostíkom pre test výdrže bol aj fakt, že obe zariadenia majú batériu s totožnou kapacitou 4 400 mAh. Opäť som sa dostal na približne 5 až 6 hodín „on-screen“ času, čo nie je zlé. Na druhú stranu som tak kdesi v kútiku duše očakával, že modernejšie vnútornosti tento čas o niečo natiahnu. Čo už…

5 fotoaparátov. Nepripomína vám to niečo?

V neposlednom rade nesmiem zabudnúť ani na fotoaparát. Samotná recenzia bola v tejto oblasti skutočne jednoduchá. Samsung Galaxy Z Fold5 totiž dostal úplne rovnakú foto výbavu, ako jeho predchodca. Rovnaké tri snímače na vonkajšej strane zariadenia, rovnaká selfie kamera nad vonkajším displejom, a, bohužiaľ, rovnaká kamera aj pod ohybným displejom. Čakal som, že výrobca zapracuje predovšetkým na blur efekte poddisplejového snímača, no nič podobné sa nekonalo. Fotky sú, až na pár drobných detailov, v rovnakej kvalite ako pred rokom. Stále tak môžeme hovoriť o snímačoch skôr strednej triedy, ako triedy vlajkových lodí.

Dokonalý doplnok

Kto by čakal, že sa dostávame už k záveru recenzie, mýlil by sa. Okrem skladacieho telefónu som totiž na test od Samsungu dostal aj najnovšie hodinky Galaxy Watch6 Classic. Najnovší model najosobnejšieho zariadenia má byť dokonalým doplnkom k telefónu. Nakoľko som osobne dlhoročným používateľom Apple Watch, ktoré mám od ich oficiálneho predstavenia, nie všetky hodinky, ktoré sa mi dostanú do rúk, ma ohromia. Nemôžem hovoriť o pozitívach Galaxy Watch6 Classic v spojení s ekosystémom, pretože tam je kalifornská spoločnosť na míle napred. Aj napriek tomu si myslím, že niekoho hodinky od Samsungu určite zaujmú.

Reč je najmä o ich prémiovom dizajne a materiáloch. Samotné hodinky sú totiž robustné a so svojim telom s veľkosťou 43 milimetrov (v ponuka aj 47 mm verzia) ich na ruke pocítite – v dobrom. Z ich výbavy ma asi najviac oslovila otočná luneta, ktorá slúži, ako ovládací prvok pre viaceré funkcie. Tá sa nachádzala v okolí zafírového skla kryjúceho kruhový displej s rozlíšením 480 na 480 pixelov. Avšak, bohužiaľ odladenie systému Android Wear OS 4 s nadstavbou One UI Watch 5 nie je najoptimálnejšie. Celkovo na mňa operačný systém pôsobil trošku zasekane a ani jeho odozva smerom ku lunete nebola ideálna.

Nabité funkciami

Dobrou správou je, že napriek miernym nedostatkom z hľadiska optimalizácie softvéru, si myslím, že ekosystémovo to budú práve Galaxy Watch6 Classic, ktoré vytvoria zo zariadením Samsung dokonalé prepojenie. Funkciami určite za konkurenciou zaostávať nebudú a náskok pred niektorými lacnejšími, a aj drahšími, modelmi môžu mať vďaka prémiovým materiálom. Menšou slabinou taktiež môže byť relatívne krátka výdrž na jedno nabitie. Avšak, ak si hodinky, tak ako ja, nabíjate počas spánku, problém nepostrehnete.

Samsung Galaxy Z Fold5 nie je pre každého

No a toto už je skutočný záver našej recenzie. Samsung Galaxy Z Fold5 je dobrým telefónom. Ak ale vlastníte minuloročnú generáciu, je pre vás pravdepodobne nelogické prechádzať na Fold5. Zmien bolo skutočne ako šafranu. Ale ak nejaké skutočne boli, mali svoje opodstatnenie. Veľký palec hore dávam hlavne sa posilnenú architektúru pántu. Naopak, mierne ma zamrzelo, že výrobca zabudol na ostatné oblasti. Ak sú však všetky zákulisné informácie pravdivé, všetko bola len príprava. Samsung Galaxy Z Fold6 totiž môže byť poriadnym predátorom. Ak je reč o hodinkách, tak nepochybujem, že ide o to najlepšie, čo Samsung aktuálne ponúka. Samotné hodinky poskytujú množstvo zaujímavých funkcií a pomôžu vám držať krok s dobou. Za cenu od 369€ za bluetooth verziu alebo od 469€ za LTE verziu je to viac menej stávka na istotu, čo sa funkcií a ekosystému týka.





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.