Aká je úroveň mladých mechanikov na Slovensku? Súťaž Young Car Mechanic odhalila ich šikovnosť

Mladá generácia automobilových mechanikov si zmerala sily v súťaži Young Car Mechanic. Nultý ročník bol mimoriadne úspešný!
Vydané  Text: 
Dnes vám pri servise auta ani zďaleka nestačí poznať správnu veľkosť kľúča, s ktorým ste kedysi dokázali opraviť takmer čokoľvek. **Moderné autá sú mimoriadne komplexné stroje plné elektroniky a doplnkových zariadení, ktoré vyžadujú špeciálny prístup zo strany súčasných mechanikov.** Nejde pritom len o neustále vzdelávanie sa v oblasti nových technológií, ale tiež prispôsobovanie špecifickým diagnostickým zariadeniam pri hľadaní problému. A práve z tohto dôvodu existuje silný dopyt po kvalitných špecialistoch, na ktorých sú kladené vyššie nároky než kedykoľvek v minulosti. V tomto smere je mimoriadne dôležité aktívne vychovávať mladú generáciu, ktorá zvládne udržať tempo s vývojom v automobilovom priemysle. **S hľadaním nových talentov pomáha aj spoločnosť Inter Cars,** ktorá usporiadala súťaž pre mladých mechanikov Young Car Mechanic. Okrem objavovania šikovných rúk je hlavným cieľom tohto podujatia spopularizovať profesiu automechanika medzi mladými ľuďmi, vymieňať si skúsenosti a vyučovacie postupy v oblasti mechaniky a autoservisu.
A pri pohľade na počet prihlásených záujemcov sa zdá, že súťaž Young Car Mechanic má potenciál z roka na rok naberať na popularite. Napriek tomu, že prihlásiť sa mohli predovšetkým študenti stredných skôr zo súvisiacich odborov, prvého kola súťaže sa zúčastnilo takmer 400 mladých mechanikov. ### TEÓRIA AJ PRAX Ešte pred preukázaním praktických zručností museli adepti v prvom kole presvedčiť porotu o tom, že dokážu pracovať aj s náročnou teóriou. **Prvá skúška preto pozostávala až z 85 teoretických otázok, v ktorých sa organizátori pýtali na fungovanie elektrických systémov vozidla, komponenty riadenia, časti odpruženia, podvozka či postupy pri údržbe a diagnostike porúch.** Išlo o náročný test, pri ktorom mali študenti na každú otázku len jedinú minútu. Nehovoriac o tom, že mnohí študenti sa pripravovali na povolanie počas náročného pandemického obdobia, ktoré malo vplyv na úroveň teoretických vedomostí.
K prevereniu technických zručností došlo v rámci regionálnych kôl, na ktoré postúpilo 62 najlepších. Pripravené praktické testy však nedali žiadnemu súťažiacemu príležitosť vydýchnuť. **Znalosti a zručnosti študentov preverili na desiatich stanoviskách s naozaj pestrým a hlavne odlišným zameraním.** V časovej tiesni museli zmerať hádzavosť brzdového kotúča, vyriešiť problém so zapaľovaním, nájsť chybu v elektrickom okruhu či preukázať znalosti z oblasti olejového segmentu. ### CELONÁRODNÉ KOLO Po náročných skúškach postúpilo do celonárodného kola len 9 vybraných študentov. Finalisti si od skorých ranných hodín až do večera merali svoje sily, porovnávali zručnosti a znalosti vo vopred určených technicky náročných úlohách. Tentokrát im program vopred pripravili obchodní a technickí zástupcovia významných výrobcov ako je ZF, Schaeffler, Shell, Febi, Continental či Bosch. Pod ich drobnohľadom **museli finalisti zvládnuť verifikáciu mechatroniky v automatickej prevodovke, výmenu reťazového rozvodu či kontrolu chladiaceho systému na pripravenom vozidle.**
Slovensko na medzinárodnom finále v Maďarsku zastupoval víťaz domáceho kola, Šimon Iwaniec z SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline. Celkové výsledky súťaže boli pre všetkých veľkým napätím a Šimonovi sa nakoniec podarilo dosiahnuť krásne 4. miesto s minimálnym rozdielom bodov za tretím najlepším rovesníkom v Poľska. Na 2. mieste skončil študent z Chorvátska. Víťazom sa stal odchovanec maďarskej strednej odbornej školy. Po vzore minulého roku sa tak bude odohrávať nasledujúce medzinárodné finále opäť u našich južných susedov. Šimonovi však patrí veľké poďakovanie za úspešnú reprezentáciu Slovenska.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.