Od stredy sa na Slovensku obnovili hraničné kontroly. Dopravných obmedzení sa dočká aj Bratislava. Čo je za tým?

Slovensko opäť na istý čas zavádza hraničné kontroly. Dôvodom je konanie vľkého množstva medzinárodných akcií.

Kontroly na hraniciach budú najmä pri vstupe na naše územie.
Potrvajú až 16 dní.
Vydané  Text: 

Od stredy, 26. mája 2023 sa na hraniciach s Maďarskom, Českom, Rakúskom a Poľskom obnovili hraničné kontroly. Podobnú situáciu sme tu mali pritom len nedávno, kedy bolo hlavný dôvodom zvýšené množstvo nelegálnych migrantov prechádzajúcich na naše územie ďalej na západ. Teraz je však dôvod úplne iný. Na Slovensku sa totiž v najbližších dňoch uskutoční hneď niekoľko významných podujatí.

Hraničné kontroly v dôsledku viacerých podujatí

Hraničné kontroly na viacerých hraničných priechodoch sa pri vstupe na naše územie obnovili z dôvodu konania podujatí, ktoré navštívi veľké množstvo zahraničných účastníkov. V najbližších dňoch sa totiž na Slovensku koná koncert legendárnej skupiny Depeche Mode, stretnutie motocyklového klubu Hells Angels, viaceré športové podujatia, medzinárodná konferencia Globsec a ďalšie.

Informáciu o znovuzavedení kontrol na hraniciach pri vstupe do republiky priniesol portál teraz.sk s odvolaním na rezort vnútra. Vodiči by sa teda mali pripraviť na zvýšené množstvo obmedzení v oblasti hraničných priechodov, ktoré bude súvisieť s možným vznikom kolón. K opätovnému bezproblémovému spriechodneniu hraníc by malo dôjsť už 8. júna.

Inzercia

Advertisement

Inzercia

Ministerstvo reaguje

Ministerstvo vnútra ďalej uvádza: „Pre zrýchlenie procesu hraničnej kontroly odporúčame všetkým osobám vstupujúcim na naše územie, aby mali svoje cestovné doklady (občianske preukazy, prípadne cestovné pasy) pripravené na kontrolu (vrátane dokladov svojich detí) a najmä v časoch vyššej hustoty premávky vyrazili na svoju cestu s malým predstihom.“

Hraničné kontroly sa nebudú týkať vlakovej dopravy, na medzinárodných letiskách však treba počítať so zvýšeným časom čakania. Výnimku okrem toho dostali zložky integrovaného záchranného systému, osoby vykonávajúce prácu na poľnohospodárskych alebo lesných pozemkoch a taktiež poľovníci a rybári pri vykonávajúci svojej činnosti do piatich kilometrov od vnútornej hranice. Dôvodom zavedenia kontrol je minimalizovanie rizika príchodu osôb, ktoré by mohli narušiť alebo ohroziť verejný poriadok.

Obmedzenia v Bratislave

V súvislosti s koncertom a konferenciou Globsec by sa mali najmä vodiči v Bratislave pripraviť na viaceré dopravné obmedzenia. Konferencia sa bude konať v dňoch 29.5.2023 až 31.5.2023 pričom väčšina obmedzení súvisí s okolím hotelu River Park. Krátkodobo môže dôjsť k obmedzeniu dopravy aj medzi bratislavským letiskom, hotelom, Prezidentským palácom, Úradom vlády a Bratislavským hradom. To môže nastať najmä pri presune jednotlivých delegácií. Obmedzený režim bude v hlavnom meste platný až do 2.6.2023.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Dostanete ich za rýchlosť, státie aj bránenie v jazde. Aktuálny sadzobník pokút ukladaných políciou v blokovom konaní (2023)




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.