Fotogaléria:Najlepšie automobily 2009: Výsledky

Elon Musk, CEO spoločnosti Tesla Motors, vyhlásil príchod nových vylepšení. Model S teraz v zrýchlení porazí takmer všetko na ceste.


Elektrický sedan od Tesly dostal hardvérovú a softvérovú aktualizáciu, v rámci ktorej k terajším jazdným režimom automobilu pribudol režim Ludicrous Mode, čiže „nezmyselný, absurdný“. Čo to v praxi znamená?

Ako uviedol Elon Musk v tlačovej správe, Teslu Model S neobišli niektoré zmeny týkajúce sa prevažne kapacity batérie a využitia energie. Úplne nový je 70 kWh model ako základná varianta automobilu. V správe je uvedené, že jeho cena je položená na hodnote 70 000 dolárov za kus s jedným motorom, za druhý motor sa potom pripláca 5 000 dolárov.

Ďalšou novinkou je možnosť upgradovania z 85 kWh kapacity na 90 kWh kapacitu pri nových aj stálych zákazníkoch. Úprava stojí rovné tri tisícky a zväčší hodnoty dojazdu automobilu v priemere o šesť percent. Tento fakt dodáva vozidlu možnosť dojazdu dlhšieho ako 300 míľ na jednu batériu, čo je asi 480 kilometrov pri rýchlosti okolo 105 kilometrov za hodinu. To robí z Tesly konkurenta aj pre automobily s konvenčným vnútorným spaľovaním paliva.

Najzaujímavejšou novinkou je však takzvaný „Ludicrous Mode“. Tento upgrade vznikol relatívne náhodou ako vedľajší produkt vývoja novej batérie. Vďaka premapovaniu riadiacej jednotky a zmene materiálov v batérii sa podarilo konštruktérom zvýšiť krátkodobý výstupný výkon batérie. Výsledkom tejto úpravy je rozpoznateľné zlepšenie v dynamike, konkrétne z nuly na stovku vystrelí tento elektromobil za 2,8 sekundy, čo je hodnota lepšia ako u drvivej väčšiny dnešných superšportiakov, vrátane takého Pagani Huayra.

Posledný menovaný upgrade však funguje len do rýchlosti asi 50 kilometrov za hodinu, potom sa automaticky prepne do druhého najrýchlejšieho módu, Insane. Ak by to malo byť inak, hrozil by totiž skrat a automobil by nebolo možné používať na cestách.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.