EUROVELOM 6 po Nitrianskom kraji

Plávajúci vodný mlyn v Kolárove, pevnostný systém v Komárne, rímsky kastel Kelemantia, Most Márie Valérie a ďalšie miesta, ktoré sa oplatí navštíviť na bicykli.
Vydané  Text: 
Dunajská cyklotrasa je súčasťou medzinárodnej cyklotrasy EUROVELO 6, ktorá sa tiahne pozdĺž majestátnych európskych riek ako Dunaj, Rýn a Loire. Vydajte sa s nami bicyklom po jej úseku v Nitrianskom kraji, kde máte možnosť obdivovať historické a prírodné krásy Podunajského regiónu. **Výlet odporúčame začať v Kolárove a následne sa v Komárne napojiť na Eurovelo 6**.
Mapa: Cyklotrasa Eurovelo 6
### Kolárovo Národná kultúrna pamiatka, **plávajúci vodný mlyn v Kolárove**, je jedinečná technická pamiatka svojho druhu na Slovensku. Vedie k nemu drevený most dlhý 86 metrov, ktorý je považovaný za najdlhší most s drevenou konštrukciou v Európe. Nachádza sa tu expozícia Múzea vodného mlynárstva a viacero technických pamiatok. Prírodný areál kolárovského mlyna neďaleko mesta je vyhľadávaným miestom cyklistov, vodákov a milovníkov prírody.
Vodný mlyn Kolárovo
### 1. Pevnostný systém Komárno Komárňanská pevnosť, stojaca pri sútoku Dunaja a Váhu, je najväčšou a najvýznamnejšou pamiatkou svojho druhu na Slovensku. Vo svojej dobe bola najväčšou a najsilnejšou obrannou stavbou rakúsko-uhorskej monarchie. Hlavná časť opevnenia obkolesuje veľkú časť územia mesta Komárno. Centrálna pevnosť je sprístupnená verejnosti formou prehliadok.
Pevnostný systém Komárno
### 2. Nádvorie Európy Komárno Nádovorie Európy je názov pre unikátne stavebné dielo. Viac ako štyri desiatky budov reprezentujú architektúru typickú pre temer všetky európske štáty. Nádvorie je obľúbenou zastávkou turistov, ktorých lákajú nielen budovy, ale aj príjemné prostredie vhodne doplnené zeleňou a fontánou s názvom Milénium.
Nádvorie Európy, Komárno
### 3. Rímsky kastel Kelemantia, Iža Rímsky kastel Kelemantia je prvou pamiatkou Nitrianskeho kraja zapísanou do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Situovaný je na ľavom brehu rieky Dunaj v katastri obce Iža. Bol súčasťou rozsiahleho rímskeho pevnostného systému Limes Romanus, ktorý sa tiahol pozdĺž rieky Dunaj a tvoril severnú hranicu oddeľujúcu Rímsku ríšu od barbarského sveta.
Rímsky kastel Kelemantia, Iža
### 4. Wellness hotel Patince Po náročnom dni na bicykli odporúčame oddych a zrelaxovanie v rekreačno-kúpeľnom areáli najjužnejšej obce Slovenska v Patinciach. Využívanie termálnych prameňov v Patinciach má dávnu tradíciu. Už listiny z 13. storočia píšu o týchto teplých prameňoch s liečivými účinkami a o existencii kúpeľov z rímskych čias. Z neďalekého prístavu sa môžete vydať na vyhliadkovú plavbu po Dunaji. V hoteli vám odporúčame prenocovať a po načerpaní nových síl sa môžete vydať cyklotrasou cez malé dedinky, v ktorých si môžete vychutnať pokoj vidieka, alebo sa len tak slniť pri brehu Dunaja.
Wellnes Hotel Patince
### 5. Kravany nad Dunajom V príjemnom prostredí novovybudovaného parku v Kravanoch nad Dunajom, v bezprostrednej blízkosti hrádze, môžete navštíviť 17 metrov vysokú turistickú rozhľadňu. Po zdolaní 90-tich schodov sa vám otvorí krásny výhľad, ktorému dominuje dunajská scenéria. Na zábradlí je vyznačený smer 30 svetových hlavných miest, ako aj ich vzdialenosť vzdušnou čiarou.
Kravany nad Dunajom
### 6. Most Márie Valérie, Štúrovo Most Márie Valérie spája obe strany brehu Dunaja. Keď ním prejdete, dostanete sa do Maďarska, kde si môžete obhliadnuť klasicistickú baziliku v Ostrihome, s jej nádherným areálom a rozľahlým parkom.
Most Márie Valérie, Štúrovo
### 7. Vadaš Thermal Resort Štúrovo Cyklovýlet odporúčame ukončiť na najväčšom termálnom kúpalisku na Slovensku. Vo Vadaš Thermal Resort nájdete 14 zážitkových bazénov, z toho 8 vonkajších a 6 celoročne otvorených, medzi nimi napr. masážny bazén, vonkajší sedací bazén a jedinečný bazén s umelým vlnobitím. Bazény sú zásobované termálnou vodou a jej výstupná teplota dosahuje 39 °C. Návštevníci si môžu užívať toboganový svet a ďalšie vodné atrakcie. Priamo v areáli kúpaliska nájdete aj rôzne typy ubytovania, oplatí sa ich využiť.
Vadaš Thermal Resort Štúrovo








Pokračujte na ďalší príspevok »