Toto je KIA EV9: Vysúvacie strešné nosiče, displej v prednej maske a kamery namiesto zrkadiel

Podľa automobilky je nové SUV ideálne pre rodiny s deťmi, ktorým ponúka slobodu pri trávení voľného času mimo centier miest.
Vydané  Text: 
Rovnako ako nedávno uvedený model EV6, aj koncept EV9 je špecializované elektrické vozidlo, ktoré značka Kia dôsledne vyvinula a optimalizovala na báze vlastnej globálnej modulárnej platformy pre elektrické vozidlá E-GMP (Electric Global Modular Platform). Koncepčné SUV ponúka výraznú vizuálnu estetiku vďaka dizajnovej filozofii značky Kia „Zjednotenie protikladov“ a hneď niekoľko zaujímavých vlastností. Na začiatkok uveďme napríklad protismerne sa otvárajúce zadné dvere, „neviditeľné“ kľučky dverí, chýbajúci B-stlpik karosérie, novú koncepciu volantu a interiér s tromi radmi sedadiel. Kia Concept EV9 má dĺžku 4 930 mm, šírku 2 055 mm, výšku 1 790 mm a rázvor kolies dosahuje až 3 100 mm. Už pri pohľade zvonka tak poukazuje na to, že má vnútri tri rady sedadiel a dostatok miesta pre hlavy zadných pasažierov vďaka hranatým zadným partiám. Vozidlo pritom stojí až na 22-palcových diskoch.
### Digitálna predná maska a zasúvacie nosiče V ére batériových elektrických vozidiel (BEV) dostala kultová tigria maska značky Kia nové stvárnenie, ktoré sa predstavuje práve na koncepte EV9. **Digitálna tigria maska** má výhodu v tom, že elektromobily na rozdiel od automobilov so spaľovacím motorom nepotrebujú tradičnú mriežku chladiča. Vďaka tomu má koncept EV9 celú prednú časť vo farbe karosérie a obsahuje zložitý displej so vzorom hviezdneho oblaku, ktorý je úplne skrytý za panelom karosérie konceptu EV9, keď sa nepoužíva. Sekvenčné vzory vytvárajú „uvítacie svetlo“ pre vodiča a zároveň slúžia na správne nasmerovanie svetiel počas jazdy. Vďaka možnostiam, ktoré ponúka nová mriežka s upraveným dizajnom a digitálna tigria maska, vznikol nový dizajn vetracích otvorov, ktorý znižuje hmotnosť prednej časti vozidla a výrazne zlepšuje aerodynamiku.
Aerodynamickú účinnosť ďalej zvyšujú **zasúvacie pozdĺžne strešné nosiče**, ktoré sa v čase nepoužívania zasunú do strechy a prispejú k plynulému prúdeniu vzduchu nad vozidlom. V prípade potreby sa dajú strešné nosiče zdvihnúť jednoduchým stlačením tlačidla, čo ešte viac zvýrazňuje akčnosť a všestranný charakter konceptu EV9. Kamerový monitorovací systém novej generácie, ktorý nahradil konvenčné vonkajšie spätné zrkadlá, prispieva k zlepšeniu aerodynamických vlastností vozidla a súčasne u vodiča zlepšuje vnímanie priestoru.
### Transformácia vnútorného priestoru Podobne ako dizajn exteriéru, aj interiér konceptu EV9 je výrazne ovplyvnený pilierom „Odvaha z prírody“ z filozofie dizajnu Spojenie protikladov. Interaktívny 27-palcový ultraširoký displej spája fyzické vozidlo Concept EV9 s virtuálnym svetom. Má na starosti zabezpečovanie všetkých potrieb vodiča a cestujúcich, ako sú napríklad médiá, ovládanie klimatizácie či prvky komfortu a ich funkcie. Tento „futuristický“ charakter siaha od vizionárskeho dizajnu interiéru až po volant. **Súčasný automobilový priemysel pristupuje k volantu ako k samostatnému produktu** a považuje ho za akýsi úplne nezávislý podsystém. V Koncepte EV9 sa však uplatnil radikálne odlišný prístup, v rámci ktorého je volant iba **vysúvacia podložka riadenia** a akýmsi rozšírením interiéru.
Toto plne elektrické SUV ponúka tri pokrokové režimy interiéru, ktoré odrážajú rozdielne situácie a požiadavky na ceste. Režim „Active“ je určený pre situácie, keď sa koncept EV9 pohybuje, a zabezpečuje vodičovi a cestujúcim optimálny zážitok z jazdy. Dva ďalšie režimy sa týkajú stavu, keď sa vozidlo nepohybuje: Režim „Pause“ upravuje priestor interiéru tak, aby sa viac podobal salóniku prvej triedy, a režim „Enjoy“ pomocou otáčania trojradovej konfigurácie sedadiel premení interiér na priestor na odpočinok počas prestojov.
### Vysoké ambície Kie v oblasti mobility Spoločnosť Kia nedávno oznámila svoju firemnú víziu stať sa „poskytovateľom udržateľných riešení v oblasti mobility“ spolu so zámerom **dosiahnuť uhlíkovú neutralitu** v celom svojom hodnotovom reťazci **do roku 2045**. Oznámila to 11. novembra 2021 na podujatí s názvom „Kia Sustainability Movement“. Cieľ uhlíkovej neutrality pozostáva z troch pilierov, ktoré tvoria záväzky „udržateľnej mobility“, „udržateľnej planéty“ a „udržateľnej energie“. Táto stratégia zahŕňa procesy od logistiky cez výrobu a používanie vozidiel až po likvidáciu odpadu. **Koncept EV9** stelesňuje významnú súčasť tejto stratégie ako ďalší možný prírastok do technologicky vyspelého radu vozidiel BEV značky Kia. Kia EV9 zažila svoju premiéru v novembri a hoci zatiaľ ide o koncept, očakávame, že čoskoro predstavený produkčný model bude veľmi podobný a až na niekoľko technologických kuriozít bude skutočne vychádzať z odvážneho vozidla predstaveného v Los Angeles.








Pokračujte na ďalší príspevok »