Neprehliadnite: Neplatiči prídu o vodičák, obce majú nový silný nástroj na vymáhanie

Pripraviť motoristov o ich vodičské oprávnenia vyzerá byť veľmi účinný spôsob, ako bojovať s neplatičmi.
Vydané  Text: 

### Obce budú môcť od januára vymáhať daňové poplatky zadržaním vodičského preukazu. Občania samospráv sú povinní uhrádzať daňové poplatky každoročne, avšak mnoho obcí doteraz nemalo prostriedky, ktorými by si vedeli túto povinnosť vynútiť. Zdá sa však, že odobratie vodičského oprávnenia by mohlo byť dostatočne silným dôvodom pre včasnú úhradu poplatkov a nedoplatkov. Doteraz platilo, že ľudovo nazývaný „vodičák“ mohol policajt odobrať **neplatičom výživného**. Po novom to bude platiť aj pre **neplatičov daní**, ktoré sú občania povinní uhrádzať samosprávam. Týka sa to **daní z nehnuteľnosti, daní za psa, či za vývoz komunálneho odpadu**. Zmena vstupuje do platnosti od 1. januára 2020, odkedy môže policajt pri bežnej cestnej kontrole odobrať vodičák občanom, ktorí majú daňové nedoplatky voči obci. Okrem daňových úradov si tak budú môcť tento zákon uplatňovať aj obce za podmienky, že budú samé vykonávať exekúciu, a teda nie prostredníctvom exekútora. Hoci šoférovanie nie je nevyhnutnosťou pre všetkých občanov, informácia o tejto novinke sa šíri veľmi rýchlo a tí, ktorých sa to týka, sú nútení myslieť na svoje záväzky voči samosprávam. Aj v tomto prípade však platí výnimka, **a to pre neplatičov daní, pre ktorých je šoférovanie hlavnou náplňou práce**. Občania obcí, ktoré budú chcieť túto zmenu od nového roka využiť a uplatňovať si tak právo na vymáhanie nedoplatkov prostredníctvom odobratia vodičského preukazu, by mali byť na zmenu vopred upozornení samotnou obcou a vyzvaní na uhradenie nedoplatkov ešte predtým, ako vstúpi zmena do platnosti.

Za túto fotku dostal mladík pokutu! Dávajte si pozor, aby ste neskončili rovnako:

Je toho plný internet. V takmer každej fanúšikovskej skupine alebo na Instagrame sa denne stretávame s príspevkami, na ktorých sa previnilci fotia s pokutovými blokmi. **Nutkanie chváliť sa pokutou však nechápeme a na podobné fotografie si na sociálnej sieti po novom posvietila aj samotná Polícia.** Veľkú chybu urobil čerstvý 18-ročný vodič, ktorý nedávno na internete zverejnil podobný príspevok s fotkou,... Prečítať celé

*Aktualizácia pôvodného príspevku z 10. novembra 2019*




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.